Publicitat
Política · 13 de Febrer de 2010. 18:40h.

Els partits no volien fer-se l'hara-kiri

Les llistes tancades han estat el veritable escull de la nova llei electoral

Els partits no volien fer-se l'hara-kiri

Montilla i Mas, al Parlament, en una imatge d'arxiu. (Foto: Xavier Prat)

El professor Josep Maria Colomer, president de la comissió d'experts per a la Llei Electoral, ha assegurat en una carta a e-notícies que en el fracàs en l'aprovació de la nova llei "no és cert que el problema principal hagi estat el repartiment dels escons en el territori", sino que "el principal obstacle ha estat la substitució de les llistes tancades i bloquejades per alguna forma de vot que permetés que els electors triessin no només un partit sinó també alguns candidats individuals".

Colomer ha indicat que "els partits polítics estan tancats en ells mateixos i als que controlen l'organització els fa pànic que els ciutadans puguin intervenir en la selecció dels seus representants. S'ha perdut una oportunitat no només de millorar la qualitat democràtica del sistema polític de Catalunya. També s'ha demostrat que el Parlament és incapaç d'autogovernar-se, és a dir, de fer la llei que reguli la seva pròpia elecció. Si no poden governar-se ells mateixos, per què demanen més poders d'autogovern?", es pregunta.

Josep Maria Colomer és doctor en economia i professor d'investigació en ciència política al Consell Superior d'Investigacions Científiques. És membre per elecció de l'Acadèmia Europea i soci vitalici de l'Associació Americana de Ciència Política. Ha estat professor a Chicago, Nova York, Washington i Mèxic, com també a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Pompeu Fabra.

23 Comentaris

Publicitat
#23 josepxicot, barcelona, 15/02/2010 - 16:32

Les llistes tancades,sòn el principal motiu
de l´abstenció,que en les properes elecci
ons pot ser molt fort.LListes obertes com
a UK o als USA,prou de llistes tancades,
sòn un bunker antidemocrátic,el poble no
ès babau

#22 pep, manresa, 14/02/2010 - 17:19

sulfuro, vella sí, honrada no, que la teva tronada jaqueta espanyola ens fot directament 20.000 milions cada any a tots els catalans i residents a Catalunya, a part del greuge que patim tots en general i la nostra llengua, cultura i història en particular

#21 Pau Miserachs, Barcelona, 14/02/2010 - 16:43

Jo no faria tantes proclames "glorioses". El votant va a les taules a votar com el catòlic a l'església: fidelitat al vot. Però el poble segueix com sempre patint per com pagar les hipoteques. .Fora populistes i més mirar pel poble

#20 el 3%, barcelona, 14/02/2010 - 14:12

Los partidos no, tienen sus ideales, ejemplo Obreo y Español y también socialista, Los partidos No son.

SON LOS POLÍTICOS quienes no querían hacer el hara-kiri con istas abiertas, no saldría ninguno de los conocidos.

#19 sulfuro sulfuro, Barcelona, 14/02/2010 - 14:00

Pep(Manresa) Por lo que dices se ve que debes tener mucha práctica en eso de cambiar de chaqueta
¡Ah, se me olvidaba! Avísame, por favor, cuando llegue ese Estat Catalá
Sil legara, que no llegará, me verías llevando mi chaqueta. Vieja pero honrada.