El llavors conseller d'Exteriors, Raül Romeva, va penjar un tuit davant de l'estàtua de Lincoln a Wahsginton el 15 de setembre del 2016 que deia el següent: “La millor manera de predir el futur és crear-lo”.
En ple auge del procés es va entendre tot, Romeva s'inspirava així en el president més famós dels Estats Units. El que va alliberar els negres de l'esclavisme.
A més, el viatge era secret. Encara que també era el titular de Transparència, Romeva mantenia la seva agenda per no donar pistes a les ambaixades espanyols a l'estranger.
Però sempre em va sorprendre que s'inspirés en el president dels Estats Units que va declarar una guera civil per impedir precisament el dret a decidir dels estats del Sud.
"The best way to predict the future is to create it." Abraham Lincoln #DemocracyDay pic.twitter.com/oCiLtYbIdU
— Raül Romeva i Rueda (@raulromeva) September 15, 2016
No només això, el professor d'Història del Pensament Polític i Història Mundial a la Universitat de Harvard, David Armitage (1965), posa de manifest que Lincoln va defensar tres coses alhora: “la unitat de la nació, la inviolabilitat de la Constitució i la il·legitimitat de la secessió unilateral”.
I també adverteix que “la secessió —intent de crear un Estat nou— porta per tant a la guerra civil; és a dir, a un conflicte armat al si d'un Estat establert.”
"Des de la Revolució Holandesa dels anys vuitanta del segle XVI fins a la Revolució Nord-americana, i des dels Estats Units de 1861 fins a la Iugoslàvia de 1991, la secessió va conduir per regla general a la guerra civil.", insisteix
“Una de les poques regularitats observables en la història mundial a partir del 1776 és que qualsevol Estat que hagi declarat la seva independència s'oposarà als intents de qualsevol sector de la seva població o del seu territori a declarar-se independent”, afegeix.
Armitage ha sintetitzat en el seu “Civil Wars. A history in ideas” (2017) –hi ha traducció en castellà d'Aliança Editorial: “Les guerres civils. Una història en idees”- tot el pensament occidental sobre les guerres civils.
Qui va inventar les guerres civils? Bé, aparentment els romans, però abans els grecs perquè la Guerra del Peloponès -tan ben explicada per Tucídides- ja és de fet una guerra civil
I abans Cain ja va matar el seu germà Abel. o Ròmul a Rem. És a dir, les guerres civils són tan antigues com la guerra malgrat que els estats i els experts s'han resistit a admetre-ho.
Com diu l'autor: “Una guerra civil era una lluita entre enemics íntims, en realitat, entre els que mai no es deurien haver considerat enemics”.
Cal agrair, en tot cas, a David Armitage que hagi sistematitzat la historia de las sobre les guerres civils com Hannah Arendt ho va fer Sobre la revolució i Clausewitz ho feia sobre la guerra.
No endebades la història està plena de conflictes civils: la Guerra Civil anglesa (1642-1649), que en realitat van ser tres; la Nord-americana (1861-1865), la Russa 81918-1922), l'Espanyola (1936-1939) o la Libanesa (1975-1990)./ Una ressenya de Xavier Rius