Publicitat
Política · 16 de Gener de 2022. 20:49h.

Els perills de la "secessió unilateral"

El professor de Harvard David Armitage adverteix que per "regla general du a la guerra civil"

Els perills de la "secessió unilateral"

El llavors conseller d'Exteriors, Raül Romeva, va penjar un tuit davant de l'estàtua de Lincoln a Wahsginton el 15 de setembre del 2016 que deia el següent: “La millor manera de predir el futur és crear-lo”.

En ple auge del procés es va entendre tot, Romeva s'inspirava així en el president més famós dels Estats Units. El que va alliberar els negres de l'esclavisme.

A més, el viatge era secret. Encara que també era el titular de Transparència, Romeva mantenia la seva agenda per no donar pistes a les ambaixades espanyols a l'estranger.

Però sempre em va sorprendre que s'inspirés en el president dels Estats Units que va declarar una guera civil per impedir precisament el dret a decidir dels estats del Sud.

No només això, el professor d'Història del Pensament Polític i Història Mundial a la Universitat de Harvard, David Armitage (1965), posa de manifest que Lincoln va defensar tres coses alhora: “la unitat de la nació, la inviolabilitat de la Constitució i la il·legitimitat de la secessió unilateral”.

I també adverteix que “la secessió —intent de crear un Estat nou— porta per tant a la guerra civil; és a dir, a un conflicte armat al si d'un Estat establert.”

"Des de la Revolució Holandesa dels anys vuitanta del segle XVI fins a la Revolució Nord-americana, i des dels Estats Units de 1861 fins a la Iugoslàvia de 1991, la secessió va conduir per regla general a la guerra civil.", insisteix

“Una de les poques regularitats observables en la història mundial a partir del 1776 és que qualsevol Estat que hagi declarat la seva independència s'oposarà als intents de qualsevol sector de la seva població o del seu territori a declarar-se independent”, afegeix.

Armitage ha sintetitzat en el seu “Civil Wars. A history in ideas” (2017) –hi ha traducció en castellà d'Aliança Editorial: “Les guerres civils. Una història en idees”- tot el pensament occidental sobre les guerres civils.

Qui va inventar les guerres civils? Bé, aparentment els romans, però abans els grecs perquè la Guerra del Peloponès -tan ben explicada per Tucídides- ja és de fet una guerra civil

I abans Cain ja va matar el seu germà Abel. o Ròmul a Rem. És a dir, les guerres civils són tan antigues com la guerra malgrat que els estats i els experts s'han resistit a admetre-ho.

Com diu l'autor: “Una guerra civil era una lluita entre enemics íntims, en realitat, entre els que mai no es deurien haver considerat enemics”.

Cal agrair, en tot cas, a David Armitage que hagi sistematitzat la historia de las sobre les guerres civils com Hannah Arendt ho va fer Sobre la revolució i Clausewitz ho feia sobre la guerra.

No endebades la història està plena de conflictes civils: la Guerra Civil anglesa (1642-1649), que en realitat van ser tres; la Nord-americana (1861-1865), la Russa 81918-1922), l'Espanyola (1936-1939) o la Libanesa (1975-1990)./ Una ressenya de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#21 AnnaMollet, Mollet, 17/01/2022 - 17:37

Raül Romeva no se sabe la historia real Catalana, ni la de Estados Unidos; solo se sabe la historia inventada que ve en TV3.

El golpista Raül Romeva nació en Madrid; sin España NO EXISTIRÍA!

Nadie fue tan importante en USA, para evitar las secesiones de su territorio, que el presidente de Abraham Lincoln. Raulito, que Abraham es tu enemigo.

#20 Marcial Heredia, el circo de la tele, 17/01/2022 - 11:07

Para ello se puso la camisa blanca. Y al fin, cara a cara, Lincoln y Mortadelo, conectados por el inmaculado blanco nuclear. Tenían tantas cosas que decirse.

#19 Kropotkin, Bic, 17/01/2022 - 09:11

Tampoco hay mucho peligro de graves daños teniendo en cuenta que en un bando estarían los politicos estelados, los empleados de TV3, los de Catalunya Radio, y a los de grupo Godó tendrían que amenazarles con bayonetas... Jua, jua, jua,....

#18 Nyordu de Tractòrieeee, Osoneee, 17/01/2022 - 08:37

Lincoln ens oprimeixxx!!!!!
Toteeee la nostreeee solidaritat des de Tractòrieeee cap als colononyordus anglosaxons sudisteeees!!!!
The South will rise again !!!
Tractòrieeee will rise again !!!!

#17 Nombre de César Tengo , El Prat de Llobregat, 17/01/2022 - 07:35

comer, vestirse, techo, agua, luz, gas, ....
Y la gente no es valiente: una cosa es cacarear y otra muy diferente matar y luchar.

#17.1 patriota, Sant Esteve de les Roures, 18/01/2022 - 02:21

Sí, noi, sí. Tu ves creient-ho. Com si no hi haguessin hagut independències a Europa els últims 30 anys a Europa! I, creu-me, la URRS feia molta més por que els patètics merdespaÑistaÑols!

#17.2 Un patriota bastante idiota, Can Pixa, 18/01/2022 - 08:58

#17.1

Que sí nene, que ya vemos lo oprimidos y famélicos que estáis, cobrando sueldos de más de 4.000 mensuales por no trabajar. Anda a cagar a la vía, va.