Publicitat
Política · 2 de Desembre de 2019. 10:53h.

Els presumptes plagis passen factura

Només sis mesos de president del Senat

Els presumptes plagis passen factura

Les travesses apuntaven a la renovació de Manuel Cruz com a president de Senat, càrrec que ostentava des de maig de 2019; però després de les acusacions de plagi en diversos dels seus llibres revelades pel diari ABC, Pedro Sánchez ha optat per substituir-lo per Pilar Llop, jutgessa especialitzada en violència de gènere.

La presidència de Cruz ha estat marcada pel cas dels presumptes plagis en els seus treballs i publicacions com a filòsof que va revelar el diari ABC. El diari va denunciar "els nou plagis" a altres autors que el filòsof va cometre en un dels seus manuals de referència, anomenat "Filosofia contemporània" i publicat per primera vegada el 2002.

El polític, segons aquesta informació, va prendre, com si fossin propis, paràgrafs sencers d'autors de reconegut prestigi com Nicola Abbagnano, Gianni Vattimo o els professors espanyols José María Mardones i Nicanor Ursúa.

Cruz, catedràtic de Filosofia a la Universitat de Barcelona, també va incórrer en diversos plagis en una altra de les seves obres més destacades. Es tracta de "Amo, luego existo. Los filósofos y el amor" (2010), el llibre amb el qual Cruz va guanyar el Premi Espasa d'Assaig l'any 2010 -dotat amb 30.000 euros-. En aquest cas, el socialista es va apropiar de les reflexions filosòfiques d'autors com el sacerdot Alban Butler o Antonio Damasio i Franco Berardi.

El dirigent socialista també va cometre irregularitats seguint el mateix patró en el seu llibre "Ser sense temps" (2016). En aquest volum hi ha fragments sencers copiats sense la corresponent citació que el polític va prendre d'una obra de Byung-Chul Han, un assagista sud-coreà que està considerat com una de les figures emergents en el panorama filosòfic contemporani. El mateix llibre també conté conceptes i idees formulats gairebé una dècada abans per Roberto Castillo, un doctor xilè per la prestigiosa universitat nord-americana de Harvard.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Sharp, Tarragona, 02/12/2019 - 20:15

El Presidente del Gobierno en funciones, no ha tenido mucha suerte con los persoanjes que ha escogido. Tres ministros y una cojida en reuniones con gente ahora imputada y propone un Presidente del Senado que se dedicaba a copiar a otros.

#1 joan carles, Barcelona, 02/12/2019 - 11:55

Fora còmic que hom no pugui ser President del Senat per plagui i pugui ser President del Govern