Publicitat
Política · 9 de Setembre de 2014. 21:01h.

En contra del fundador dels Mossos

La CUP demana que Pere Anton Veciana deixi de ser “vallenc il·lustre” per “botifler”

En contra del fundador dels Mossos

Una imatge de Mossos amb l'uniforme de gala al Parlament

La CUP de Valls, juntament amb el Casal Popular La Turba i Arran, han demanat a la Comissió del Tricentenari de Valls i a l'Ajuntament retirar el títol de ‘vallenc il·lustre’ a Pere Anton Veciana.

Veciana es va adherir al bàndol borbònic després de la Guerra de Successió i va ser nomenat batlle de Valls el 1719. També fou el primer comandant en cap dels Mossos d'Esquadra.

Segons els promotors, la petició de revisió del títol és un acte “coherent amb els objectius que com a país expressem en la commemoració del Tricentenari, i fidel al posicionament ampli i majoritari dels catalans amb la causa austriacista i la defensa de les llibertats catalanes el 1714”.

L’esquerra independentista ha elaborat un informe sobre la figura de Veciana, realitzat per l’historiador Jaume Borràs Galceran. Aquest considera que la figura de Veciana es troba “mitificada” a causa de la “propaganda borbònica, que ha acabat quallant en la memòria col·lectiva”.

Galceran apunta que “les gestes de Veciana són una pura fabulació” i cita diversos estudis on se’l considera un ‘botifler’ i un repressor al servei dels borbònics. Veciana és conegut també per ser el primer cap dels Mossos d’Esquadra, el 1721, un càrrec que després continuarien realitzant el seu fill, el seu nét i el seu besnét.

Per la CUP “no tindria cap mena de sentit que com a país estiguem condemnant i repudiant l'ocupació i repressió borbònica, al mateix temps que a Valls es manté el màxim reconeixement per a Pere Anton Veciana, icona dels botiflers i gran exemple de falsificació de la història”.

També  recorden que la proclamació de la Segona República, el 14 d'abril de 1931, ja va comportar la retirada de la imatge de Veciana de la sala de Plens de l'Ajuntament. Per la passada Diada de Sant Jordi, els impulsors de la campanya van editar uns punts de llibre amb el quadre de Veciana de cap per avall.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#6 castells, Bcn, 10/09/2014 - 13:51

Quan volgeu riure una estona nomes cal mirar els comentaris dels cni a enoticies i es per pixarse. Gracies nois ! i sobre el veciana, haurien de fer un estudi imparcial i just xq no val jugar amb dades confoses. No podem jutjar sense criteri a una persona 300 anys despres. Vaja, es la meva opinion.

#5 G.Bellalta, CIUDAD DEL VATICANO, 09/09/2014 - 23:51

Tendríamos que recordar que los mossos son un
cuerpo Borbonico, pero yo diría mas que expulsen al David fernandez al Arufat y de paso al Xavi Navarro por Botijos, ESPERO RESPUESTA CON INSULTOS
GRACIAS

#5.1 pepe, andorra, 10/09/2014 - 11:55

israelita

#4 Joan, BCN, España, 09/09/2014 - 23:41

Si disuelven los Mossos y vuelve la Guardia Civil mucha gente estará contenta, incluidos muchos payeses que son independentistas pero que tienen más amor a sus cosechas.

#3 rotundament teva, Molt Honorable Xoriço i altres derivats, 09/09/2014 - 23:31

ah, però els mossos no els van fundar els comisCiUnistes que van fundar les rotondes al 5% (més IVA) des d'aquí fins Andorra, passant per tots els pobles de CAT?.

#2 Jesús , BCN, 09/09/2014 - 21:51

Los cuperos sólo se quedan con el trozo de historia que les interesa, a este paso se quedarán con 15 minutos de 1714, los demás no les conviene.
Ese odio al charnego, esa mente cuadrada, se llenan la boca de tierra de acogida y son más racistas que ningunos.
Tela si llegaran un día al poder.

#2.1 Jordi, ,jh, 09/09/2014 - 22:04

Odio al charnego? Critiquen un "català il·lustre" de "cognoms ben catalans". Precisament l'Arrufat i en Fernández serien els teus suposats xarnegos