Publicitat
Política · 11 de Març de 2009. 21:19h.

ERC denuncia que Zapatero no compleix amb el català

"Res de tot el que s’havia compromès el govern espanyol a fer, s’ha fet"

ERC denuncia que Zapatero no compleix amb el català

Joan Tardà

El diputat d’Esquerra Joan Tardà ha denunciat "l’incompliment continuat del govern espanyol dels compromisos adquirits  per la normalització lingüística en l’administració general de l’Estat i en els òrgans constitucionals". Tardà ha explicat que "el compromís adquirit en el debat de política general de l’any 2005, no s’ha vist concretat malgrat el transcurs del temps". En  aquest sentit ha denunciat "la manca de normalització de les pàgines web dels ministeri i de les empreses públiques,  els grans dèficits en la competència lingüística de la policia i altres funcionaris, en els  mitjans de comunicació
estatal, en l’etiquetatge i en els mitjans de comunicació".

Zapatero va dir en aquell debat que "tinc una actitud absolutament oberta al major reconeixement i empara de la riquesa lingüística del nostre país, dins del que és raonable". Va afegir que "compartim com a política de govern" el "foment del plurilingüisme en els mitjans de comunicació de masses". També va dir que "aquest foment cada dia és més possible fer-ho en l'evolució del que coneixem com la televisió digital terrestre i les noves tecnologies", i que "el govern [espanyol] té previst incloure en la propera llei general audiovisual les disposicions per garantir que una part de les emissions gravades abans de la seva emissió per les televisions, és a dir, ficció, documentals i dibuixos animats, s'emetin doblades o subtitulades en llengües cooficials, a més, és clar, del castellà".

"Res de tot el que s’havia compromès el govern [espanyol] a fer, s’ha fet i vostès només mouen una mica la peça quan no en tenen més remei", li ha dit Tardà a la ministra Salgado. D’igual manera, Tardà ha recordat "la negació dels drets lingüístics dels diputats al Congrés", per la qual cosa ja ha anunciat que en la moció que s’haurà d’aprovar dimarts vinent s’instarà al govern espanyol a fer "una declaració clara i rotunda en favor del reconeixement reglamentari de la llengua catalana, tal com Rodríguez Zapatero va fer quant a l’ús de les llengües en les institucions europees". Tardà s'ha
referit a les paraules del president del Parlament europeu que instava a normalitzar l’ús del català al Congrés "com a exemple per fer-ho també a Europa". 
 
Tardà també ha posat damunt la taula les declaracions fetes pel president de la Generalitat a la seu de l’IEC, que sobre la imminent sentència del Tribunal Constitucional arran de la presentació dels recursos d’inconstitucionalitat que "Catalunya no acceptaria una imposició que posés en crisi el model de convivència lingüística de què ens hem dotat els catalans", raó per la qual ha avançat que la moció contindrà una demanda de votació adreçada al Congrés dels Diputats de suport al model lingüístic català. La moció es discutirà i votarà la setmana vinent en el ple del Congrés. 

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 joan, manresa, 12/03/2009 - 16:11

Cu...s!!,Quin descubriment Sr.Tardá.,axuguis el front,l'esforç es immens,pobres neurones,aquestas apretades no son gens bonas,segui,reposi,respiri i digui..¡¡Cull..s,que descansat he quedat.!!..Val més pendre-su amb broma,que sinó,per agafar la tralla

#6 Hom Català, Barcelona, 12/03/2009 - 15:50

Dons sigueu conseqüents. Que el PSOE Català es quedi sol governant!!!

#5 Roger, Can Pixa, 12/03/2009 - 11:36

En Zapatero no ha complert res amb Catalunya en 5 anys de desgovern... però vosaltres tot el que feu és dir-ho de tant en tant. No tenieu la clau? Foteu-la servir, que ja toca!

#4 Maria, Barcelona, 12/03/2009 - 09:42

EL OPSOE NO COMPLEIX AMB EL CATALÀ I ERC FA PRESIDENT EN MONTILLA: TOT PLEGAT MOLT COHERENT....

#3 Fran, Llinars, 12/03/2009 - 00:42

Millor no ho podies dir, ZP es un Pinotxo total.Per altra banda,ja es tenir galta per dir que ERC no compleix amb el catala,i vosaltres amb les altres 2 llengues oficials? a cop de multes.