Publicitat
Política · 11 d'Abril de 2009. 11:10h.

ERC dóna via lliure al PSC amb el finançament

Fins i tot 'El País' considera que la renovació de l'Acord d'Entesa "ata en corto" a Esquerra

ERC dóna via lliure al PSC amb el finançament

Simó, Ridao i Zaragoza, en una reunió

L'actualització de l'Acord d'Entesa -signat solemnement per PSC, ERC i ICV dimecres passat al Parlament- només inclou tres paràgrafs sobre el finançament malgrat que està pendent, per llei, des del passat 9 d'agost i el Govern espanyol ha incomplert tots els terminis legals i polítics. L'"Actualització de l’Acord programàtic de l'Entesa Nacional de Progrés", en efecte, tampoc posa cap data límit ni estableix eventuals mesures de pressió.

L'ambigüitat del document feia que l'endemà, el diari El País, afirmés en un editorial que "el documento, por voluntad del PSC, da un balón de oxígeno al Gobierno central, al no incluir cifras ni plazos para la financiación, y al establecer que la respuesta del tripartito a la sentencia del Estatuto en el Tribunal Constitucional será unitaria. Se trata de un intento de atar corto a Esquerra Republicana, lo que favorece tanto al PSC como a PSOE".

El document, de set folis, només deixa "constància que no s’ha resolt encara la qüestió del  finançament" i que "s’han aportat tots els arguments necessaris, tant de tipus jurídic, com polític, com econòmic, que justifiquen amb escreix les demandes de revisió plantejades". "En aquesta negociació -continua, els partits que donem suport al Govern es ratifiquen en la ferma defensa del model de finançament recollit  a l'Estatut,  ratificat en diverses resolucions parlamentàries i d'acord amb els criteris expressats en el document d'observacions fet públic pel Govern el passat 9 de gener".

L'acord acaba amb el compromís de les tres forces que dona suport al Govern de  reclamar "el màxim esforç en la negociació per tal d’acordar un bon model de finançament que respecti el que estableix l’Estatut" alhora que valora positivament "l’actitud mantinguda fins ara pel Govern de la Generalitat i avalem la seva posició de no acceptar en cap cas un acord que no respecti el que estableix l’Estatut i manifestar aquesta posició en totes les instàncies de les que forma part".

Fonts oficials d'Esquerra han assegurat, en canvi, que "ERC ha aconseguit que les línies vermelles que es va marcar la direcció del partit després del darrer Congrés Nacional quedin recollides en la revisió del pacte d'Entesa. D'aquesta manera, la fermesa en la negociació del finançament i la resposta unitària a una sentència adversa del TC contra l'Estatut han quedat per escrit en el document que van signar els tres secretaris generals dels partits de l'Entesa dimecres passat al Parlament". Pel que fa a la tercera “línia vermella”, la de la defensa del català, fonts d'ERC han assegurat que "queda suficientment recollida amb la Llei d'Educació, que blindarà la immersió lingüística en el sistema educatiu, i amb iniciatives com la futura Llei del Cinema que està preparant el Departament de Cultura".

"Pel que fa al finançament, l'actualització de l'Acord Programàtic del Pacte d'Entesa valora positivament l'actitud mantinguda fins ara pel Govern de la Generalitat i avala la seva posició, defensada insistentment per Puigcercós, de no acceptar en cap cas un acord que no respecti el que estableix l'Estatut i manifestar aquesta posició en totes les instàncies de les que forma part', en una clara referència al Consell de Política Fiscal i Financera".

"Pel que fa a la sentència del TC, el document contempla que, en cas de produir-se un escenari negatiu, una discrepància frontal entre la voluntat expressada majoritàriament pel poble de Catalunya en les urnes i la decisió d'un òrgan com el Tribunal Constitucional seria imprescindible donar una resposta unitària i clara de les forces polítiques catalanes liderada pel Govern".

Publicitat
Publicitat

34 Comentaris

Publicitat
#34 segi, bcn, 12/04/2009 - 20:02

espero que Ferran" el de les crostes" es
faci resó de aquesta noticia i doni la culpa
a convergencia del mal finaçament

#33 http://albert-bir.blogspot.com, Barcelona, 12/04/2009 - 17:23

O canvien la direcció o viurem un descens electoral de por.

#32 CATA.LONIA IS NOT SPAIN, cardedeu, 12/04/2009 - 12:27

si seguim pensant que ens podem entendre amb esapnya, cada vegada ens acostem a la rioja caralunña quan sigi gran sera com murcia.

#31 pep, manresa, 12/04/2009 - 10:45

Suposo que el fet d'enretirar l'expressió "carta blanca" de l'encapçalament de la notícia obeeix a alguna trucada del Bolaño.
Sí Senyor, molt bé Senyor, el què vostè mani Senyor, es troba prou còmode el Senyor?

#30 Antoni, La Pobla de Segur, 12/04/2009 - 09:51

No veig per enlloc l'escàndol de la noticia. Criticaré sempre que ERC mantingui un espanyolista com a Presi de la G i la seva poca credibilitat política per aquest fet, però en aquest cas només ha signat el que està dient.