Política · 20 de Maig de 2013. 10:28h.

ERC es planteja cedir a França la defensa de Catalunya

La formació considera que "el nou Estat ha de disposar d'un sistema de seguretat i defensa"

ERC es planteja cedir a França la defensa de Catalunya

Junqueras, en una foto d'arxiu

Esquerra ha elaborat un document en el qual planteja tres propostes diferents perquè Catalunya, en cas d'independitzar-se, tingui forces armades pròpies, segons informa l'Abc. Aquest document s'inclou en l'esborrany de ponència política -pàgina 45- que elabora ERC de cara a la  Conferència Nacional per la República Catalana que se celebrarà a l'Hospitalet de Llobregat el 6 i 7 de juliol i contempla la possibilitat de cedir a França la defensa de Catalunya.

En l'apartat Model de Defensa de la ponència s'afirma que "el nou Estat ha de disposar d'un sistema de seguretat i defensa". En aquest sentit, ERC apunta tres escenaris, entre els quals caldrà escollir "en funció del model de sobirania, de país i, també, en funció dels costos i el temps necessari".

El text dels republicans assenyala que disposar d'un "exèrcit convencional" seria una opció "políticament discutible perquè tindria uns costos inicials altíssims i necessita temps per dur-se a terme. Podríem trigar no menys de 5 anys, amb un esforç econòmic important per, al capdavall, dependre tecnològicament i, per tant, políticament, d’altres països. A aquests costos inicials cal afegir-hi els de manteniment, que en el nostre entorn se solen situar al voltant del 2% del PIB, uns 4.000 milions d'euros anuals".

La segona proposta seria "no tenir exèrcit però acordar un encaix amb els sistemes de defensa europea, mitjançant acords multilaterals en l’àmbit d’un futur euroexèrcit". ERC considera que "si bé caldria el consens dels països membres per entrar en aquestes superestructures militars, hi ha motius geoestratègics i econòmics per pensar que la majoria dels seus països membres en serien favorables i, fins i tot, hi hauria pressions perquè Catalunya hi entrés". 

"Aquesta opció -afegeix- implicaria uns costos molt menors, però també caldria disposar de cossos amb capacitat d’interlocució amb els altres països membres. Això no implicaria necessàriament tenir exèrcit propi, però sí algun cos armat d’elit amb un mínim de capacitat -com en el cas d’Islàndia-".

Finalment, ERC apunta a una tercera via, que passaria per "no disposar de forces armades ni pertànyer a cap superestructura de defensa compartida a nivell europeu i internacional. En aquest cas, caldrien acords de defensa amb tercers països. Hi ha experts que afirmen que França podria estar-hi interessada. Podria semblar una opció més econòmica a curt termini, si bé no seria gens neutra des de la perspectiva de les relacions amb els estats espanyol i francès".

Publicitat
Publicitat

246 Comentaris

Publicitat
#187 Jose Angel, Zgz, 20/11/2013 - 06:30

Que no "panda el cunico"! (como diría cantinflas). La deuda que ERC, CIU y el resto de chorizopolíticos catalanes han generado hacen que esto del ejercito no sea un problema... el problema será repartir la leche en polvo, las mantas, etc

#186 BEJOTA, BCN, 22/05/2013 - 17:56

ERC: RECORDO QUE LA DARRERA VEGADE QUE'S VA FER AIXÓ MATEIX , CATALUNYA VA PERDRE EL ROSELLÓ....PER SI DE CAS.


#185 Marechal Foch, Banyuls, 22/05/2013 - 14:36

Molt bona idea! Molt intel·ligent. Ens aliniem amb França, fem el francès llèngua d'aprenentatge obligatori a les escoles, i ens estalviem un exèrcit. Contra França, Espanya haurà de callar!

#185.1 gisela, barcelona, 09/09/2014 - 07:26

Tu ets tonto,nano,o és que l'odi als espanyols cega? No veus que així catalunya passaria a dependre d'un altre Estattambé?

#184 PABLIN, GIJON, 22/05/2013 - 10:51

¿Y porqué no se subcontrata a Andorra la defensa?.
Mucho mejor.
También Burundi oferta.
También Irán...total, como Ctaluña va a terminar siendo una república (o monarquía) Islámica.

#183 Eloi, Barcelona, 22/05/2013 - 09:24

Lo mejor es que como todo este tinglado indepe se basa en viajes lisergicos, pues que nos defienda el Gran Ejercito de Mordor con sus aguerridos Orcos que defenderán la Tierra Media de Cataluña del malvado y oscuro ejercito Ispanum.