Esquerra i Democràcia i Llibertat no tenen assegurat, ara per ara, que puguin formar cadascuna grup parlamentari a Madrid. El reglament del Congrés estableix en el seu article 23 que per formar un grup parlamentar es necessita un mínim del “quinze per cent dels vots corresponents a les circumscripcions en que s'hagués presentat la candidatura o el cinc per cent dels emesos en el conjunt de la Nació”.
ERC i Democràcia i Llibertat no han arribat el 15% dels vots a la demarcació de Barcelona. Els republicans van obtenir el 14,5% dels sufragis i DiLl el 13,2%. Les dues formacions si que han superat el llindar a la resta de demarcacions. A nivell estatal, Esquerra s'ha fet amb el 2,4% dels vots i els convergents amb el 2,2%.
El més habitual en aquests casos és que la Mesa del Congrés ho acabi autoritzant, perquè es pot fixar únicament en la primera part de l'article 23 on s'estipula que els grups que no han obtingut quinze diputats podrien constituir-se en grup parlamentari si han obtingut “un nombre d'escons no inferior a cinc”. A més, en el conjunt de Catalunya les dues formacions si que han arribat al 15% dels sufragis (ERC 16% i DiLL 15,1%)
El cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, ha obert la porta a formar un grup parlamentari conjunt amb Democràcia i Llibertat. “Hem de ser el més forts possible, i si això comporta formar grup parlamentari amb DiLL, cal parlar-ho", ha afirmat. Però el candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ho ha rebutjat tot perquè diu que després de presentar-se separats “cadascú ha de fer un grup propi”. Tot i així, el convergent ha dit que “parlarem amb ells” i que no descarta “una estratègia compartida”.