Publicitat
Política · 6 d'Agost de 2009. 22:18h.

ERC i ICV s'empassen el decret de les caixes

Ara rebutgen recórrer davant el Tribunal Constitucional

ERC i ICV s'empassen el decret de les caixes

Saura, Carod i Montilla són els' pesos pesants' del tripartit

ERC i ICV-EUiA han avalat aquest dijous que la Generalitat dialogui amb el Govern espanyol perquè elimini del decret del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (Frob) els elements que envaeixen les competències catalanes, malgrat que inicialment van defensar que el Govern hauria de recórrer al Tribunal Constitucional (TC).

Després que el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, hagi urgit el Govern a recórrer el Frob al TC, ERC i ICV-EUiA li han respost que la via del diàleg pot ser més efectiva i no és incompatible amb un eventual recurs al TC. Pels republicans, qui ha de decidir si es presenta és el Govern i no el Parlament.

El portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, ha replicat Puig que "recórrer immediatament al TC no garanteix una resposta per demà", com ho demostra el cas de l'Estatut. És més, per ERC, ni que el TC resolgués el cas a favor de la Generalitat, això no garantiria que el Govern espanyol complís la sentència, com afirma que ha passat en altres casos.

Llorente considera que el procés de resolució de discrepàncies -que consisteix en donar sis mesos a l'Estat i la Generalitat per resoldre de forma dialogada el conflicte competencial- que va defensar el president de la Generalitat, José Montilla, és "compatible" amb recórrer el decret davant el TC i seguir negociant. ERC, d'entrada, és partidària que el Govern recorri "d'ofici" qualsevol invasió de competències.

Després que Puig hagi defensat traslladar al Parlament el debat sobre la necessitat de recórrer davant el TC el Frob, Llorente ha considerat que qui ha de prendre la decisió -perquè és qui hauria de presentar el recurs- és el Govern i no la cambra legislativa.

ERC, que va votar en contra del decret de Frob al Congrés, esperarà a la primera reunió del Govern després de l'estiu, l'última setmana d'agost, per conèixer si la negociació amb el Govern espanyol ha estat fructífera. Però ja ha alertat que si perceben que el Govern espanyol no té voluntat de rectificar el decret, defensaran recórrer-lo al TC sense que això exclogui mantenir oberta la via del diàleg.

De la seva banda, el president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha reiterat en un comunicat que els ecosocialistes són partidaris del recurs d'inconstitucionalitat. Però ha matisat que la presentació d'un recurs "té uns terminis i dins d'aquests terminis en casos similars sempre s'ha intentat una negociació" amb el Govern espanyol perquè rectifiqui.

Per Bosch, "tot té el seu temps" i considera que "l'única obsessió" de CiU és "atacar el Govern", cosa que "el fa caure en errors de principiant". Ha advertit Puig que ICV-EUiA "no admet lliçons" de CiU sobre el decret del FROB, entre altres coses perquè els ecosocialistes el van rebutjar al Congrés.

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#17 Manel, Vic, 11/08/2009 - 17:52

I tant, ells amb la mamella ja en tenen prou, perquè complicarse la vida, ara ja no son oposició, ja no cal exigir res

#16 Montserrat, Arenys, 07/08/2009 - 11:40

ERC t'estàs enfonsant soleta. Per mantenir la poltrona uns mesos, no t'importa enfonsar Catalunya. Els catalans som uns desgraciats! Tenim els pitjors polítics que podríem tenir.

#15 Jaume, Barcelona, 07/08/2009 - 11:34

Són una colla de covards, cagats, apoltronats. Si CiU hagués fet el mateix haurien dit de tot. I ara? On són els pebrots d'Esquerra? No era tan dolent, el pactisme?

#14 Sergi Alzuria, Barcelona, 07/08/2009 - 10:58

La resposta de l'Ignai Llorente és patètica. Si una llei no és recorreguda davant del TC abans de 3 mesos, es perd el dret a fer-ho, com ja va succeïr amb la de la dependència. ERC ven independència qual realment ven Catalunya al PSOE i a España.

#13 Angela, Barcelona, 07/08/2009 - 10:55

Ens prenen les caixes, els estalvis i l'obra social al territori i aquest trispartit es queda sense fer res!!! Caldrà ser imbècil rematat per tornar a votar a algun d'aquests partits!