Publicitat
Política · 2 d'Abril de 2009. 22:13h.

ERC rellança la seva fundació com a think tank

Ridao diu que s'ha convertit en "un autèntic laboratori d'idees"

Esquerra ha rellançat la seva fundació, la Fundació Irla, com a think tank (textualment laboratori d'idees, que acostumen a ser rerebotigues de pensament i teorització) del partit independentista. Aquesta fundació, actualment presidida per Joan Ridao i dirigida per Josep Vall, es va constituir l'any 1997 "per tal de retre homenatge a la figura del polític Josep Irla i sobretot al seu pensament i acció política". Com s'explica al lloc oficial de la fundació, les seves activitats són, "per tal de donar compliment als seus objectius", mantenir un arxiu, una biblioteca i un servei de documentació, organitzar jornades d'estudi i homenatges, editar publicacions i atorgar guardons. Tot, amb el segell d'Esquerra. "La fundació ha madurat en el sentit d'esdevenir o de convertir-se en un autèntic laboratori d'idees, allò que alguns denominen un think tank. I un think tank no només al servei d'ERC sinó també del conjunt del que coneixem com l'esquerra nacional. I a més es treballa amb una mentalitat oberta i gens sectària", ha afirmat Joan Ridao.

Bona mostra d'això, són els premis que es concedeixen. La Fundació Josep Irla ha celebrat aquest dijous la gala de lliurament dels premis Memorial Francesc Macià, Memorial Lluís Companys i Premi d’Assaig Breu Eines, que per primer cop s’han lliurat en un acte conjunt: la Nit Irla, que ha tingut lloc a un local de Barcelona.

Els guardonats amb el premi Memorial Francesc Macià, que distingeix una persona i una entitat que hagin destacat per la seva acció social en favor de la llengua, la cultura o la nació catalanes, han estat l'escriptor Robert Surroca, "per la seva llarga trajectòria en la lluita antifranquista en la clandestinitat", i l'Escola Valenciana, "per la seva defensa de la cultura i la llengua catalanes, a través de la feina amb la societat civil, no només sense dependència de les administracions públiques, sinó enfront l'hostilitat de bona part de les institucions valencianes".

El Memorial Lluís Companys, que distingeix una persona i una entitat que hagin destacat per la seva acció en favor de l’emancipació de les classes populars o en la lluita contra la marginació dels sectors menys privilegiats, ha reconegut la tasca de l'advocat Josep Maria Gasch "pel seu compromís amb l'advocacia i el cooperativisme" i FETS - Finançament Ètic i Solidari, "per les seves bones pràctiques en la sensibilització i difusió de l'ús ètic dels diners".

Finalment, el Premi Assaig Breu Eines per tal d’estimular l’estudi de la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans, així com el desenvolupament del seu pensament ha recaigut en la catedràtica de Ciència Política al Queen Mary College de la Universitat de Londres, Montserrat Guibernau.

El jurat dels premis ha estat el següent: Sebastià Alzamora, Alfred Bosch, Jordi Creus, Mavi Dolz, Marina Llansana, Isabel Martí, Bienve Moya, Joan Puigcercós, Vicent Sanchis, Montserrat Tresserra i Matthew Tree, pels premi Memorial Francesc Macià.

Ester Boixadera, Oriol Homs, Isabel Pallarés, Naya Zulima Parra, Laura Pelay, Francesc Pérez, Jordi Porta, Joan Ridao, Xavier Rubert de Ventós, Remei Sipi, Anna Simó, Jordi Via i Ricard Zapata, pel Memorial Lluís Companys. 

Finalment, el jurat del Premi d’Assaig Breu Eines ha estat format per Anna Maria Alabart, Guillem López-Casasnovas, Begonya Román, Antoni Segura i Eduard Voltas.

Josep Vall, director de la Fundació Irla
Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Jordi, Barcelona, 03/04/2009 - 11:39

Felicitats a la Fundació Josep Irla per la gran tasca que fan de foment del pensament catalanista i d'esquerres. Han aconseguit que la seva revista, Eines, esdevingui tot un referent acadèmic.

#1 Cesc, Catalunya, 03/04/2009 - 11:24

laboratori d'idees no ho crec. El que sí que és la gran rentadora d'Esquerra. Perquè la casa Irla de St. Feliu d Guíxols la vàren fer arquitectes de Tàrrega amb el carnet a la boca d'Esquerra? Si en canvi va ser pagada amb diners públics.