Publicitat
Política · 4 de Novembre de 2009. 16:59h.

ERC s'arronsa amb l'Impost de Successions

Esquerra es fica en un embolic amb la seva eventual reducció

Esquerra s'ha ficat en un embolic amb l'Impost de Sucessions després que, en el darrer debat de política general, el partit vengués de cara a l'opinió pública una iniciativa per a reformar aquest polèmic impost. La proposta, després de dos dies d'estira-i-arronsa, amb els socis del tripartit es va aprovar finalment, però sota la condició que  la reforma es faria "un cop avaluat l'impacte de la reforma" que, a un any de les eleccions, és com no dir res.

A més, el líder d'EUiA, Jordi Miralles, va xafar la guitarra també a ERC en afirmar, en el darrer dia del debat, des de la tribuna de la cambra que "aquest Govern, que ho tinguin clar, no l’eliminarà".

Esquerra, tanmateix, va insistir en un tema en el que Catalunya pateix discriminació respecte a altres comunitats autònomes, en el que ha estat eliminat, i va iniciar una veritable ofensiva. La portaveu al Parlament, Anna Simó, i la diputada Maria Àngels Cabasés van presentar el passat dia 22 una reforma per a evitar que "el 85% dels patrimonis baixos i mitjans tributin". Simó va insistir que l'objecte era "protegir la transmissió de l'estalvi familiar" i fer que aquest impost sigui més "equitatiu i just".

Pressionat per CiU, que està a favor de la supressió; el president d'Esquerra, Joan Puigcercós, s'hi va afegir dos dies després durant l'acte de balanç dels 16 anys de la presència del partit a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Puigcercós va assegurar aleshores que "ens hem de felicitar que CiU vulgui pactar-ho amb nosaltres, per què, totes dues forces polítiques sumem majoria suficient al Parlament de Catalunya la qual cosa garanteix que la proposta de modificar l’impost a la baixa tirarà endavant”.

El secretari general, Joan Ridao, també deia la seva el passat dia 26 en afirmar que "no es pot anar en direcció contrària, no es pot remar en contra del clamor popular quan hi ha un problema greu i és que l'impost de successions no és just ni equitatiu".

En el darrer ple del Parlament, dijous passat, CiU va posar a prova Esquerra amb una esmena per a reduir-lo, que finalment no va votar ERC amb l'excusa que es pot produir en el proper debat de Pressupostos. El diputat de CiU i exconseller Antoni Fernández Teixidó va acusar aleshores els republicans de "fer el ridícul".

La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha assegurat ara que la formació intentarà introduir la reforma a través de la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos i que ja hi ha hagut una reunió amb el Departament d'Economia i Finances. La consellera, tanmateix, també s'ha de reunir amb ICV-EUiA, que hi està en contra, per a consensuar una posició comuna dins del tripartit.

Simó no deu estar gaire segura de les opcions d'Esquerra de tirar endavant la reducció perquè ha afirmat almenys en dues ocasions que el seu partit espera poder "sortir-se'n".

Esquerra celebra que CiU també vulgui rebaixar l'impost de Successions
Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#18 Pere, el prat, 09/11/2009 - 21:55

Aquest impost és un robatori, s'hauria de d'eliminar, i si volen recaptar més diners, que ho facin segons les declaracions de IRPF.
Fins i tot votaria el pp, perquè allà on governa, supremeix aquest impost.

#17 Josep, Barcelona, 05/11/2009 - 19:35

Ho tinc molt clar: en les properes eleccions no votaré a cap dels que ara no fan res per rebaixar o suprimir aquest impost que es la vergonya -una més - de Catalunya. Si estalvíen en protocol, propaganda als diaris i embaixades ja sorten els diners.

#16 Josefina, Santa Coloma de Gramenet, 05/11/2009 - 17:51

Per què els hi costa tant fer la reducció de l'impost de successons?, caram reducció del 95% al 99% partit polítics i govern no cal fer tant estudis i projectes, s'ha d'actuar i no deixar passar el temps ................. fets i no paraules.

#15 magda, MANRESA, 05/11/2009 - 09:46

no cal enmuinar-nos, les eleccions són d'aquí un any ja sebem que hem de fer, no votar mai més a ningú del tripartit.

#14 Pere, Sabadell, 05/11/2009 - 08:34

Tot té el seu moment, i aquest era el moment d'eliminar l'impost de successions. No penso tornar a votar ERC. Mai més!