Política · 19 de Novembre de 2008. 19:38h.

ERC té la paella pel mànec

El veto als Pressupostos al Senat depèn d'Esquerra

ERC té la paella pel mànec

Joan Ridao

Esquerra Republicana té a les seves mans la decisió sobre si el Govern del PSOE sofreix una important derrota política al Senat, mitjançant l'aprovació d'un veto al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2009. Els vots d'ERC són decisius perquè el veto aconsegueixi la majoria absoluta a la cambra.

Tanmateix, la posició d'ERC no és clara. Aquest dimecres, Joan Ridao i Carles Bonet s'han reunit amb representants del PSOE per negociar l'assumpte i discutir eventuals esmenes als Pressupostos. Aquestes enmiends es refereixen a l'ampliació de la dotació econòmica de la llei de dependència (800 milions d'euros), l'augment del fons d'integració d'immigrants (200 milions), el fons de complementació de pensions (100 milions), diverses partides destinades a les pimes i altres per a la millora de Rodalies de Renfe.

De moment, CiU, ICV i EUiA han anunciat que presentaran un veto. Si PP (123 senadors) i CiU (7) votessin junts, sumant els dos senadors d'ICV i EUiA només faltaria un vot per a la majoria absoluta (133). Per tant, la decisió d'ERC, amb quatre senadors, és molt important. Al grup del PP li falta un senador després de la crisi amb UPN, perquè en cas contrari, ja tindrien la majoria absoluta.

Si s'aprova el veto al Senat per majoria absoluta, els Pressuposts tornarien al Congrés, on s'aixecaria el veto mitjançant els vots de PSOE, el PNB i BNG. El problema és que ja no es podria introduir cap esmena. S'aprovaria el projecte que ja va sortir del Congrés amb els vots d'aquests tres grups.

Tot depèn ara d'ERC. Segons Ridao, amb el seu veto "algun grup polític pretén posar una pell de plàtan  perquè Esquerra pugui relliscar", però Esquerra "serà coherent i, si pot negociar amb el PSOE més recursos per a alguns capítols com la llei de dependència o la immigració, ho farà". Ridao no ha volgut determinar tampoc quin serà el vot de la seva formació respecte al veto de CiU. "No hem entrat a considerar-ho", ha dit, però "si hi ha veto, serà un veto propi i no farem seguidisme ni mamarem roda de cap altre grup polític".

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#15 Martí, Vic, 20/11/2008 - 15:28

No faci riure sr Ridao, ERC ja no té ni paella ni mànec....els independentistes n'estem absolutament decebuts. Faig una crida a tothom a votar altres opcions com el PRC...

#14 dani, reus, 20/11/2008 - 12:36

Quina paella? Les properes eleccions us posarán al lloc que us mereixeu.

#13 Roger, Can Pixa, 20/11/2008 - 11:08

A veure si, per variar, en treuen alguna cosa de profit, de tenir la paella pel mànec.

#12 joan, manresa, 20/11/2008 - 10:06

Dons are és el moment Sr.Ridao,agafi fort la paella i vinga començi a picarse al cap...,glongg,glong...,glong..,ben fort..Axís las ideas en alguns casos tornen al seu lloc,axó desperta las neuronas i allavors,no sempre,yan reaccions positivas.Salut

#11 Una catalana, Vallès Occidental, 20/11/2008 - 09:45

Alegra que ERC pugui decidir alguna cosa i la gent es doni compte de que són els que millor defensen els interessos de Catalunya. De moment sols tenen aquestes opcions per fer-ho, quan tinguin mes suport els canvi serà espectacular. Salut i força ERC!