Política · 4 de Novembre de 2020. 09:44h.

"ERC tenia la seva pròpia txeca"

César Alcalá, historiador: "A les patrulles de control hi havia gent de la CNT, del POUM, d'Esquerra"

"ERC tenia la seva pròpia txeca"

L'historiador, César Alcalá

L'historiador César Alcalá explica en aquesta entrevista, que en els primers mesos de la Guerra Civil, "Esquerra va tenir una txeca" al carrer Carolines, al barri barceloní de Gràcia". Alcalá, expert en la repressió republicana durant el conflicte, acaba de publicar el llibre "Chekas sin complejos" (Editorial Sekotia ").

L'autor també aclara la incògnita que la violència republicana va ser obra d''incontrolats' al marge dels partits. "Mai van ser incontrolats. Els altres partits polítics van tancar els ulls a la violència. A les patrulles de control hi havia gent de la CNT, de POUM, d'ERC. Tots sabien el que estava passant a les txeques", explica.

"Una txeca no era un teatre, no era un cinema, no era un lloc on la gent anava a passar-s'ho bé, era un lloc per torturar la gent o represaliar-la, qui anava moltes vegades ja no sortia i si sortia era per anar al cementiri", afegeix. "A les patrulles de control hi havia gent de la CNT, del POUM, d'Esquerra"."Tots van ser còmplices de la repressió", subratlla.

L'historiador -que té altres llibres com "Checas de Barcelona", "Checas de Valencia", "La represión política en Cataluña (1936-1939) o "Les presons de la República" - explica altres episodis truculents com el militar que "va ser llançat a la gàbia dels lleons "o com es feien desaparèixer cossos a la cimentera de Montcada.

També es mostra molt crític amb el president Companys perquè "hi va haver més de 8.000 morts a Catalunya sota la seva presidència". "Companys va donar un cop d'estat el 6 d'octubre de 1934 i va ser indultat, els militars que van fer un cop d'estat en 1934 els va manar afusellar".

Per això creu que "haurien de demanar perdó els dos bàndols" i que "si Companys no hagués estat afusellat avui ningú parlaria d'ell: Franco el va fer un màrtir". "Azaña no podia veure'l: malparlava d'ell, anava a la seva, no era de fiar".

Sobre la batalla de l'Ebre i el recent llibre de Víctor-M Amela, considera que "a la quinta del biberón els hi van fotre la joventut". "No va servir per a res, ja estava perduda la guerra", continua.

Finalment adverteix que la història catalana oscil·la entre el seny i la rauxa -està preparant un nou llibre sobre això- i assegura que "no som 'gent de pau', la rauxa sempre s'ha imposat". "Els catalans -reitera- hem estat violents al llarg de la història".

Alcalá, que va ser regidor del PP a la Roca però ha deixat la política, es mostra d'altra banda escèptic amb el procés perquè "vivim millor ara que en la Segona República". "El procés l'ha trencat tot, ha emprenyat la societat, insisteix.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#9 vaya, bbcn, 05/11/2020 - 13:25

Bueno, ya se sabía ésto, hace mucho tiempo. Lo de la checa de ERC. Y también que Companys estaba zumbadete, y que antes de ser fusilado se confesó y no sé si comulgó y todo. Bueno, con lo misaries que son los de ERC, no es raro tampoco. Nada nuevo bajo el sol. Els catalans no som tan guais com diuen. Hi ha de tot.

#8 Very, A, 04/11/2020 - 15:06

Había otra Checa en la calle Zaragoza.bien cerca de la calle Carolinas.

#7 Joan Perez, La Roca del Vallès, 04/11/2020 - 14:14

tot el que digui aquest lladragot no te cap credibilitat. Quin poca pena. El coneixem bé a la Roca

#7.1 pepe, andorra, 04/11/2020 - 21:47

Ad hominem de libro, q yo no se si este señor es simpatico o antipatico, pero q ERC tuvo checas en Barcelona es irrefutable y q es totalmente cierto q se hicieron desaparecer familias enteras de carlistas en la cementera de montca, incluso se ha borrado de la numeracion de la calle mallorca una residencia q era de una familia carlista asesinada.

#6 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 04/11/2020 - 13:48

En Les Corts hubo con Companys una checa similar en la calle Dèu i Mata. Cerca de allí, en 1991, se dedicó una calle con monumento a Batista i Roca, fundador de la banda terrorista Exèrcit Popular Català, EPOCA, que asesinó a Bultó y a Viola con su esposa. Se había negociado con Terra Lliure para que no fastidiara los JJOO del 92.

#5 luis, barcelona, 04/11/2020 - 13:30

Esa afirmación es una PODRIDA MENTIRA. En ningún texto sobre LA MEMORIA HISTORICA hay referencia alguna a esos hechos y por lo tanto nunca los hubo

#5.1 recordad 6 y 7 septiembre, Barcelona is not Catalonia, 04/11/2020 - 17:07

La memoria histórica escrita por ERC?

#5.2 luis, barcelona, 04/11/2020 - 17:44

Cuando escribi este mensaje,
Pense que captariais la IRONIA.
Lamento no haya sido asi