Publicitat
Política · 8 de Juliol de 2009. 12:48h.

ERC tiba la corda pel finançament

Puigcercós i Ridao demanen a Castells que aguanti fins als 3.800 milions el tercer any

ERC tiba la corda pel finançament

Joan Puigcercós, en una imatge d'arxiu

El conseller d’Economia, Antoni Castells, ha informat de l’estat de les negociacions amb l’Estat espanyol els líders d’Esquerra, Joan Puigcercós i Joan Ridao, que li han traslladat que pressioni el govern espanyol perquè arribi a la xifra dels 3.800 milions per al tercer any d’aplicació, el mínim que ha fixat Esquerra per avalar un acord. Castells també s'ha reunit amb el president d’ICV, Joan Saura.

Segons l'Avui, durant la reunió –un esmorzar al departament d’Economia–, els dirigents republicans han demanat que se’ls proporcionin documents per avaluar el model que es proposa, ja que asseguren que encara no han pogut estudiar cap paper. No es descarta que els recursos augmentin per la via d’una caixa B, amb partides específiques per a Mossos i presons, competències exclusives de Catalunya que no tenen els altres territoris. Esquerra rebutja aquesta possibilitat, que situa les partides fora del model.

Tampoc s’accepta un dels condicionants que en algun moment el govern espanyol ha plantejat: arribar a una xifra que rondi els 3.800 milions, però no per al tercer any, sinó per al cinquè, després d’una pròrroga de dos anys.

Tot apunta que hi haurà moviments a finals de setmana. Està previst que l’executiu espanyol formalitzarà l’última proposta dijous o divendres, de manera que la setmana que ve pot ser de caixa o faixa. El ministeri d’Economia ha millorat la xifra aquests últims dies i hi ha algun retoc en el model perquè Catalunya quedi per sobre de la mitjana. El vistiplau d’Esquerra a l’acord serà clau per garantir la continuïtat del govern fins al final de la legislatura i, aprofitant aquest paper determinant, els republicans van demanar a Castells que si en una setmana hi ha hagut avenços –en un sopar dimarts passat, Montilla i Castells van fer arribar als republicans una xifra inferior–, d’aquí uns dies encara es pot millorar fins a consolidar els 3.800 milions. El PSOE sosté que no s’hi arribarà i que la xifra es quedarà en els 3.000 milions “llargs”.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Ramon, Barcelona, 08/07/2009 - 17:37

No sabria dir quina de les dues coses és més desagradable, si la política de Puigcercós, o Puigcercós.

#1 UiUiUi, Tarragona, 08/07/2009 - 15:17

Ecspanya ja tremola.
Esguerra ha parlat.
Ai mare, segur que cediran els ecspanyols.