Publicitat
Política · 23 de Febrer de 2018. 09:09h.

Es pensaven que només els inhabilitarien

Munté afirma que "això no ho volia per a mi" i assegura que l'1-O "evidentment no era un referèndum"

Es pensaven que només els inhabilitarien

L'exconsellera de Presidència i ex portaveu del Govern Neus Munté va reconèixer davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que la votació de l'1 d'octubre "no era evidentment un referèndum", segons publica La Vanguardia. Munté ha explicat que va participar en aquesta consulta, però que es va desvincular de la seva organització, ja que va deixar el Govern el juliol de l'any passat.

Munté va deixar de formar part de l'Executiu de Carles Puigdemont després de "reflexionar-ho" amb la seva família i després que un altre conseller, Jordi Baiget, fos cessat per dir en una entrevista que no volia posar en risc el seu patrimoni per culpa del Procés.

"La meva única referència era el 9N que es va saldar amb inhabilitacions i multes i jo això no ho volia per a mi", va relatar. "Em va afectar molt el cessament de Baiget. Jo tenia afinitat amb ell i quan em va explicar el seu cas, no vaig estar d'acord", ha afegit.

L'exconsellera ha assegurat que mentre va formar part de l'equip de Puigdemont no va contemplar "en absolut la via unilateral". "Com a portaveu havia de posicionar-me, però el compromís era de caràcter simbòlic. El mateix president va assumir que fins a l'últim moment hi havia disponibilitat per a l'acord", va explicar. "Vaig participar de la votació l'1 d'octubre que no era evidentment un referèndum", va testificar pel que fa a la jornada de la consulta.

Per la seva banda, l'exconseller Jordi Baiget, cessat per Puigdemont per "falta de confiança" mesos abans de l'1-O, ha declarat que "jo creia que potser no es podia celebrar un referèndum com el que es volia fer i jo no volia les conseqüències". L'exconseller va assegurar davant del jutge que" no coneixia el projecte de llei del referèndum. Ni ho hauria compartit d'haver-ho conegut".

També Jordi Jané va deixar el Govern "pel canvi de Baiget", però va tenir un altre motiu: "Em preocupava celebrar la Junta de Seguretat entre el Govern i el Ministeri, ja que portava vuit anys sense reunir-se. Era un repte que em vaig proposar. Al final, es va aconseguir reunir al juliol en plena harmonia. Era un tancament d'etapa, de manera que al divendres següent vaig deixar la meva responsabilitat".

Com Munté i Baiget, Jané va pensar "sempre que no s'arribaria a una via unilateral" i "no contemplava estar en un Govern on es podia veure aquesta hipòtesi". I el mateix que els seus excompanys es va mostrar convençut durant la seva declaració com a testimoni que "els Mossos són força de seguretat de l'estat i tenen el deure de complir la llei i fer-la complir".

Després relatar que "hi ha una autonomia de funcionament en els operatius policials" i incidir en el fet que són els mateixos Mossos "els que els dissenyen", Jané va negar haver recomanat a Carles Viver Pi-Sunyer, artífex del Procés, que netegés el seu ordinador i el seu mòbil .

"Mai he assessorat sobre això dels ordinadors ni a Viver ni a cap altra persona", ha insistit després que el fiscal li recordar que en actuacions consta una conversa entre Viver i l'esposa de Jané en la qual es fa referència a aquesta presumpta conversa.

Albert Batlle, exdirector dels Mossos, va acabar la ronda de testificals. La seva obstinació va ser "des del primer moment, apartar els Mossos de qualsevol debat polític". "A la carta de dimissió em vaig mostrar convençut que els mossos estarien com sempre al servei dels ciutadans i complirien la llei", va explicar durant la seva declaració. Aquesta dimissió es va produir quan Jané va ser substituït per Joaquim Forn, qui ara està investigat en aquesta causa i en presó provisional.

L'exdirector dels Mossos no va votar l'1 d'octubre ni es va involucrar en res relatiu al referèndum, però després d'un insistent interrogatori del fiscal va assegurar que considera que la policia catalana "va complir amb la funció que havia de fer" al llarg de la jornada de l'1 d'octubre.

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#15 Sarola, Castelldefels, 24/02/2018 - 07:10

Neus, mira que n'ets de INDECENTA I POCA VERGONYA.

#14 Carlos Gomez, no reirse que es peor, 23/02/2018 - 13:22

No se de que me habla señor jues.
En cualquier caso yo no he sido. Pregunte a los de TV3 que son los que llevan todo esto de los nous estats d´Europa y los viajes astrales. O a la señora Rahola que ya lleva casi 50 años viviendo de esto

Ellos si que saben quienes son los malos de verdad.

#13 pepe.----, andorra, 23/02/2018 - 12:06

por una escuela de todos, la escuela en español y ademas, Barcelona autonomía.....

#12 Nico, Badalona, 23/02/2018 - 11:53

como el otro Conseller, Santi Vila, lo vieron claro. Desconozco que estudios tienen, con quien se asesoraron, recibieron ultimátum de familia, de pareja, de ascendientes, de descendientes, vieron que claramente que la cosa estaba calentita y que les podía acarrear múltiples consecuencias.

#12.1 Jordi BR, L'H, 23/02/2018 - 14:56

Nico estando deacuerdo en prácticamente todo, de hecho en 2015 los que entran en el gobierno saben todos que se la juegan, incluido Vila que se asusta en el ultimo momento. Sin embargo secesión y rebelión no se los cree ni el fiscal; es puramente una caza de brujas sin ninguna base jurídica

#11 Nico, Badalona, 23/02/2018 - 11:52

algo de leyes sepa, digo yo. Pensar que los únicos efectos serían la inhabilitación, cuanto menos es ser muy optimista que no es más que un pesimista mal informado. Chistecillo o chasca baratejo que intenta ilustrar que ahora nadie pensaba, yo no sabía, quien iba a pensar, yo no fui, todo era simbólico, ... con tal de no pringar. Baiget en cambio