Publicitat
Política · 2 de Juny de 2013. 13:59h.

"És una evidència que avui a Catalunya es viu pitjor"

Miralles: "Continuo fent política a Correus, a la comunitat de veïns i a Castelldefels"

"És una evidència que avui a Catalunya es viu pitjor"

Miralles, fent la seva feina de carter

Jordi Miralles, ex diputat del Parlament de Catalunya (2003-2012), cada dia passeja pels carrers i veu els efectes de la crisi de primera mà. Des de que ha tornat a exercir la seva professió de carter, té clar que els terminis parlamentaris “tenen poc a veure amb la rapidesa que necessita la gent”

Tornar a fer de carter, li ha fet veure la realitat de més a prop?

Sempre he defensat que l’esquerra ha de tenir un peu al carrer i l’altre a la institució. Això ho practica ICV-EUiA i, així, s’explica el seu creixement. Nosaltres no estem al marge de la realitat, en formem part, i des de la societat i les institucions tenim el compromís de canviar-la. Al Parlament he portat, en 9 anys, temes laborals i serveis socials cosa que et feia estar molt a prop de les conseqüències de la crisi i de les necessitats de les classes populars. Però és evident que ara, formant part del col·lectiu de carters i “patejant”  carrer cada dia, la proximitat dels efectes devastadors de les polítiques d’austeritat i retallades tenen nom i cognom.

Ho veia diferent quan estava al Parlament?

Al Parlament els problemes i les necessitats de les persones hi són presents. El drama és que els terminis parlamentaris tenen poc a veure amb les mesures concretes i ràpides que necessita la gent. Aquest és un aspecte urgent a modificar.

Algun exemple?

Un comitè d’empresa em va demanar una iniciativa parlamentària per aturar el tancament, quan el tema va anar a la comissió parlamentària l’empresa ja havia tancat.

Doncs, ha tornat a tocar de peus a terra?

Penso que he tingut els peus a terra per ubicació política: l’esquerra; i per orígens: família treballadora. El meu pare va ser un dels primers prejubilats de Seat, vaig criar-me al popular barri d’Hostafrancs, vaig començar a treballar amb 15 anys al comerç i arts gràfiques i, amb 18 anys, vaig entrar a Correus i estudiava Història Contemporània a la Universitat. És veritat que ara visc diferent i amb una obligada reformulació personal: horaris laborals taxats, resituar relacions personals i polítiques, menys sou...  i els peus continuen a terra.

Ara si tornés a la mesa del Parlament, acceptaria el cotxe oficial?

A la passada legislatura el grup parlamentari d’ICV-EUiA ja vàrem renunciar al cotxe oficial. En aquest context és la decisió que cal prendre.

Com veu Catalunya?

Amb molta preocupació. En els darrers anys hi ha més desigualtats i atur i menys drets. El projecte d’Artur Mas va fracassar, amb el dit govern dels millors, i ara continua amb polítiques fracassades de conseqüències negatives per a les persones i l’economia. És una evidència que avui a Catalunya es viu pitjor. És un escàndol que el 57% del jovent no pugui treballar. Des que governa CiU hi ha una situació social, econòmica, democràtica i ambiental pitjors, i això no és així només per la crisi global, la situació a Europa o per les polítiques del govern Rajoy. És a dir, Catalunya necessita un canvi de polítiques socioeconòmiqes. I, en aquest context, Catalunya també té el repte d’exercir el dret a decidir, en un context de recentralització, manca de lleialtat institucional i d’atac a les institucions i a la llengua catalana per part del govern del PP.

Creu que l’estat del benestar està en perill?

Sí. Els poderosos han dissenyat fa anys una sortida a la crisi per a modificar el model social, limitar la democràcia i retallar drets. La injusta austeritat a Europa ha incrementat les desigualtats econòmiques entre la població i ha limitat la igualtat d’oportunitats. Les mesures destinades a estabilitzar el dèficit estan fent saltar pels aires l’estat del benestar i els drets socials i laborals que tant va costar conquerir. Aquestes mesures han rebaixant la qualitat i la quantitat dels serveis públics bàsics: educació, sanitat i serveis socials, i generat més atur.

Entén les retallades que aplica el Govern?

Les retallades del govern Mas són els efectes d’una causa: la transició cap a un nou model social conservador. Una transició per a transformar l’estat del benestar, basada en la pèrdua de la universalització de drets, la limitació de la igualtat d’oportunitats i la rebaixa de l’autonomia de les persones i, per la qual cosa, CiU fomenta les privatitzacions i la mercantilització.

L’austeritat és necessària?

Les polítiques d’austeritat, dictades des d’Alemanya i la troika, han fracassat. Aquesta no és ja només una opinió d’economistes, sindicats i forces d’esquerres. És una realitat que s’ha traduït en un patiment creixent per a milions de persones. Més persones perden la feina, més famílies són tretes de casa seva, augmenten les desigualtats i més difícil és arribar a final de mes, per noves taxes, retallades de sous i augment dels preus als serveis bàsics. L’austeritat dogmàtica no ha servit, ni servirà, per a reactivar l’economia.

Hi ha alternatives a les retallades?

Hi ha alternatives i aposto per un canvi de les polítiques europees, a Espanya i a Catalunya. No és possible reactivar l’economia i crear ocupació sense un canvi de polítiques a Europa, Espanya i Catalunya.

Què ha de canviar?

L’economia ha d’estar al servei de les persones, per això cal un nou model productiu amb creació d’ocupació i equilibri territorial, apostant per l’economia productiva, la Catalunya industrial i del coneixement, les polítiques socials, el treball digne i l’economia verda, defensar i millorar els serveis públics per a mantenir la seva universalitat i qualitat, assegurar la xarxa de serveis socials de qualitat, el sistema públic de pensions i l’aplicació de la Llei de la dependència, eradicar la pobresa i els nous circuits d’exclusió social, una aposta decidida per la sostenibilitat, el transport públic, les energies renovables i contra el canvi climàtic, una fiscalitat justa perquè pagui més qui més té, més guanya i més contamina.

Abans de deixar el Parlament va dir que mantindria “el mateix compromís polític de contribuir a la unitat de les esquerres”. Com ho està fent?

Defensant  que cal fer tres coses: contribuir a enfortir la societat civil catalana i àmplies unitats socials, per aconseguir solucions concretes als problemes i necessitats de la majoria, practicar la unitat plural de les esquerres, en el terreny social, polític i institucional, per a fer front a les polítiques de dretes, i oferir horitzons progressistes i democràtics a l’hegemonia conservadora, construir una alternativa, des de la coalició ICV-EUiA, per a poder confluir amb d’altres persones i forces en un nou espai de l’esquerra alternativa, ecologista i nacional.

Afirma que la política no és una professió. De quina manera fa política ara?

Jo continuo fent política a Correus, a la comunitat de veïns i a Castelldefels (on visc), a la família i amb amics, a EUiA, a ICV-EUiA... No comparteixo la idea de reduir la política a la representació institucional. Tampoc comparteixo l’existència de la classe política, ja que defensem interessos ben diferents. Evidentment que, per a mi, la política no és una professió i tinc molt clar que continuo i continuaré fent política. És a dir,  continuo –on estic- defensant els drets de les persones i que la gent visqui millor. I reivindico la política útil per a respondre a les necessitats de la gent.

Li agradaria tornar a la política activa?

Continuo fent política, com he dit i com he fet, des de molt jove. Estic disposat a contribuir des d’on sigui més útil per a defensar els drets de les persones i practicar la unitat de les esquerres.

Creu que l’esquerra no va saber quallar en un projecte compartit?

Les esquerres al govern, en 7 anys, van canviar Catalunya. Vam aconseguir el govern però no el poder, vam tenir dificultats d’un bon relat de les polítiques impulsades i no vam aconseguir implicar una majoria social per a protagonitzar el canvi. Ens aquests set anys Catalunya va canviar per a bé, tot i les coses a millorar. En aquest sentit vull reivindicar, les decisions preses a ICV-EUiA, PSC i ERC, per a tirar endavant el govern catalanista i d’esquerres, de 2003 a 2010.

Massa esquerra per a poc país?

Les esquerres a Catalunya són plurals per la seva estructura social, composició de classe, pel fet nacional i la nostra rica història. I n’estic convençut, i la història ens ho ha ensenyat, que sense una unitat de les esquerres –des de la pluralitat, posada al dia i amb un programa- no serà possible trencar l’hegemonia de la dreta i una nova majoria d’esquerres alternativa a CiU.

Està a favor de la independència?

Jo estic a favor del dret a l’autodeterminació. L’autodeterminació és donar la  paraula a la ciutadania. L’autodeterminació no és la independència, és una de les possibilitats, com ho és un estat propi, en un estat federal, o la confederació. És evident que, entre Catalunya i Espanya, estem en un conflicte polític, no jurídic, i el govern espanyol ha d’assumir, d’una vegada, que la societat catalana ja no accepta més rebre un no com a resposta a més democràcia i més democràcia suposa, avui, votar: exercir el dret a decidir./ Una entrevista de Mireia Giné

Miralles, fent la seva feina de carter

Publicitat
Publicitat

51 Comentaris

Publicitat
#36 Walzer, BCN, 03/06/2013 - 20:17

Deixant de banda qüestions estrictament partidistes, veure a un antic diputat tornant a fer de de carter (i no endollat a algun consell de direcció, institució o fent conferències contractades pels amics que s'han quedat...) m'agrada, té alguna cosa de regenerador...

#36.1 ramon, Barcelona (Barcelonès), 04/06/2013 - 02:35

ves que em sembla que aquest fa de carter perquè els seus companys de partit no volien saber res d'ell. L'únic que li va quedar va ser crear-se aquesta aureola de màrtir. Tinc amics que l'han tractat, a nivell professional quan estava en el tripartit, i no tenen molt bona opinió d'ell.

#36.2 Miquel, bcn, 05/06/2013 - 00:13

Efectivament diuen que no el van voler més al partit... alguna cosa hi ha...

#35 Francesc d'A. Porras, BCN, 03/06/2013 - 19:07

Autocrítica Zero.

Ni sobreendeutament, ni obres públiques innecessàries ni col·locaciö a dojo d'amics, coneguts i saludats a l'administracio.

Miralles, i tu què vols ser quan siguis gran??

#34 Ostres, Sabadell, 03/06/2013 - 17:16

Aquest per lo menys té curro, d'altres ni per servir cafè.

#33 joan, barcelona, 03/06/2013 - 13:37

si sobre tot tu. i sobre tot no poguer tira de cotxe oficial que el teu el vares fer pols.

#32 Pere Pagès, CATALONIA IS MOOOOLT DIFERENT, 03/06/2013 - 12:32

Estem així gràcies a vosaltres... també!
Estamos así gracias a vosotros, también!