Publicitat
Política · 11 de Setembre de 2015. 14:27h.

Escepticisme de la premsa internacional

Mas, Romeva i Junqueras s'han d'esforçar per intentar 'vendre' el procés a mitjans estrangers

Escepticisme de la premsa internacional

Una periodista alemanya preguntant a Mas

La roda de premsa per a mitjans internacionals dels candidats de Junts pel Sí Raül Romeva, Artur Mas i Oriol Junqueras al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB Fòrum) no ha esta un camí de roses.

Els tres candidats han hagut d’esforçar-se a fons per intentar convèncer els mitjans estrangers, sovint escèptics sobre les possibilitats de Catalunya d’assolir la independència. Romeva i Mas han utilitzat el francès i l’anglès, mentre que Junqueras l’italià. També hi ha hagut respostes en castellà. La premsa catalana, en aquesta ocasió, no podia fer preguntes.

Romeva, Mas i Junqueras han fet una explicació inicial sobre el procés, però la primera pregunta ja ha mostrar l’escepticisme de bona part de la premsa internacional sobre el procés. El corresponsal del The New York Times ha preguntat sobre la “legitimació ciutadana” en el cas que guanyin en escons, però no en vots, pregunta que han repetit també altres mitjans.

El periodista li ha preguntat també que si treuen 46 diputats, per exemple, dimitirà o farà una declaració la nit electoral sobre que el procés “it’s over”. Mas ha admès que “quan arrisques pots guanyar o pots perdre”, però en realitat no ha contestat la pregunta.

Altres diaris com Le Figaro han preguntat sobre el suport parlamentari de la CUP mentre que Le Monde ha demanat “què passarà l’endemà de les eleccions perquè són una candidatura molt diversa i hauran de votar els Pressupostos”. Fins i tot si es dissoldrien “si no arribaven a la majoria absoluta”.

Mas també ha insistit que “la nostra candidatura no és contra Espanya ni tan sols contra la societat espanyola” i que es “respectaran els drets de la població castellanoparlant, òbviament”, entre d’altres.

Els tres candidats també s’han mostrat convençuts que Catalunya no seria expulsada de la Unió Europea i que, en tot cas, es buscaria una solució política. Mas ha recordat que hi ha 7,5 milions de catalans i que, a Catalunya, “hi ha més de 500 multinacionals”. Junqueras, que ha tingut una participació més discreta, també ha donat per fet que l’euro continuaria sent la moneda d’ús legal.

Romeva ha esgrimit l’argument que “a Europa li interessa més una Espanya cooperant amb Catalunya i una Catalunya cooperant amb Espanya” perquè “no beneficia ni a Catalunyal ni a Espanya ni a Europa. “Estem plantejant -ha afegit- una sortida, una solució al bloqueig”.

L’escepticisme ha estat patent també en d’altres mitjans com el Irish Times o premsa quebequesa malgrat que per evolució històrica haurien de ser més receptius sobre el procés sobiranista. Una periodista alemanya ha reconegut, d’altra banda, que ha vist “il·lusió” en molta gent però ha demanat què els hi diuen a la gent que està en contra. Mentre que un altre, també alemany, li ha recordat que va negociar l’Estatut amb Zapatero.

Finalment, una periodista japonesa ha afirmat que, fins ara, sempre havient evitat el conflicte però que si ara “estan disposats a arribar fins al final”.

Imatge de la roda de premsa

Publicitat
Publicitat

33 Comentaris

Publicitat
#21 Mesetario, Meseta, 15/09/2015 - 11:17

(Más posibles vetos)
Hungria (no mosquear a Eslovaquia, Rumania y Servía con cambios de fronteras, ver población de origen húngaro en esos países, ver imperio Austro-Hungaro en 1914).
Resto de.países (no mosquear con cambios de.fronteras en general, ver guerras mundiales)

#20 Mesetario, Meseta, 15/09/2015 - 11:10

(Más países posiblemente vetadores):
Rumanos (ver mapa actual de Rumania, y ver mapa rumano de 1914)
Estonia, Letonia y Lituania ( ver sus poblaciones de origen ruso, ver Transmitía, Crimea, Abjasia..., y ver Putin).
Grecia y Chipre (ver turcos y greco chipriotas).
(Sigo)

#19 Mesetario, Meseta, 15/09/2015 - 11:05

Más países que creo vetarían a Cataluña independiente en la UE:
Alemania (para no mosquear con cambiar fronteras a Francia con Alsacia y Morena, ni a Bélgica, Polonia, Rusia, Dinamarca o Lituania, parte de cuyo territorios eran Alemania en 1914).
Eslovaquia (ver sus autonomías)
(Sigo)

#18 Mesetario, Meseta, 15/09/2015 - 10:58

Países que yo creo que vetarían a Cataluña independiente en la UE:
Francia (ver mapa del tiempo de TV3).
Reino Unido (ver afirmaciones sobre Escocia independiente en la UE de conservadores, laboristas, liberal demócratas...).
Italia (ver Padania y liga norte).
Bélgica (ver Flandes y Valonia).

#17 Mesetario, Meseta, 15/09/2015 - 10:51

Cuando tú te largas de España, te largas de la UE, que es la unión de España con otros 27 estados obligados a respetar la integridad territorial española.