Publicitat
Política · 24 de Febrer de 2012. 16:05h.

Espanya acceptaria la independència d'Escòcia, però no la de Catalunya

El ministre d'Exteriors recorda que "la Constitució es fonamenta en la indisoluble unitat de la nació espanyola"

Espanya acceptaria la independència d'Escòcia, però no la de Catalunya

García-Margallo, en una foto d'arxiu

El govern espanyol no s'oposaria a la independència d'Escòcia si els executius de Londres i Edimburg així ho decideixen, però no acceptaria una hipotètica independència de Catalunya perquè la Constitució espanyola no ho contempla.

El ministre d'Exteriors del Govern de Mariano Rajoy, José Manuel García-Margallo, ha dit a la capital anglesa que "si al Regne Unit les dues parts es posen d'acord que això quadra amb el seu ordenament constitucional, escrit o no escrit, Espanya no hi tindria res a dir, senzillament contestaríem que no ens afecta".

En aquest sentit, ha recordat que "la Constitució [espanyola] es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions que la integren i la solidaritat entre totes elles".

García-Margallo també ha assenyalat que "l'ordenament jurídic britànic és un i l'espanyol, un altre, i és un tema seu si desitgen separar-se". El cap de la diplomàcia espanyola tampoc no ha trobat paral·lelismes entre el cas escocès i Kosovo, perquè aquest darrer país va aconseguir la independència després d'una "decisió unilateral". Segons el ministre, la posició d'Espanya hagués estat diferent si hagués estat com a conseqüència d'un acord entre Belgrad i Pristina.

Publicitat
Publicitat

64 Comentaris

Publicitat
#45 jm, girona, 27/02/2012 - 15:08

Els estats son indisolubles fins que un bon dia es disolen. Sempre ha estat així, i a Espanya també li passarà, digui el que digui la Sagrada Constitució.

#44 Fernand, Latinoamerica, 27/02/2012 - 00:41

Y despues se quejan de que haya guerras, que caraduras son españoles.

#43 Xavi, Bcn, 26/02/2012 - 11:50

No ho ha anetès. Si accepta la independència d'Escòcia, acceptarà la de Catalunya, Perquè els motius i els mitjans són els mateixos. El que digui la constitució Española, com el que pensés Geroge VI en la guerra d'independència americana, és residual.

#42 Oriol2, BCN, 25/02/2012 - 20:45

La Constitució espanyola ho diu ben clar i jo ho accepto: la nació espanyola és indissoluble. Però, diu en algun lloc que Catalunya forma part d'aquesta nació espanyola? Si us ho mireu bé, veureu que no.

#41 Red Baron, Viladecavalls, 25/02/2012 - 14:13

i la independencia de Gibraltar ... la acceptarien? o es inmiscuirse en altres constitucions