Publicitat
Política · 15 d'Abril de 2015. 11:50h.

"Espanya és indivisible"

Elisabet Ortega, candidata del PP per Sant Feliu de Llobregat: "La Generalitat és de les comunitats que més ingressa i la que pitjor gestiona"

"Espanya és indivisible"

Elisabet Ortega, candidata del PP per Sant Feliu de Llobregat

“Filla de la gran puta, tan de bo et fotin un tret a la nuca”. És el missatge que va rebre la passada setmana, al compte de Facebook, Elisabet Ortega, 32 anys, criminòloga i candidata del Partit Popular a l’alcaldia de Sant Feliu de Llobregat. Vagi per endavant la condemna més rotunda en nom d’aquest diari com també de molts dels lectors que així ho han fet saber.

-Sra Ortega, espantada?

No gaire.

- Se sap quelcom més d’aquest tema?

Sí el perfil no és fals, es tracta d’una persona d’Alacant. La denúncia es va fer immediatament als Mossos i es troba ara en dependències judicials.

- Els advocats reconeixen el plus d’exposició que tenen vostès com a càrrecs públics, però això és una amenaça i un delicte informàtic en tota regla.

El que escrigui gent que no sé qui són –perquè no hi posen ni el seu nom- és una qüestió que ni la considero. El que sí puc dir és que estic profundament satisfeta de tots els grups polítics de Sant Feliu que ho han condemnat i de forma instantània. El primer, a més, el president de les Joventuts d’Esquerra Republicana (JERC), una entitat a les nostres antípodes.

- L’Estat del benestar funciona.

... mejor aún: la democracia emociona -deixa anar una commoguda Elisabet amb la seva llengua materna-.

- A part d’emocionar, funciona la democràcia?

Sí. Jo he estat reprovada a Sant Feliu però, en acabar el ple i parlant dels fills, vaig baixar xino-xano amb el membre de CiU que ho havia presentat.

- On es fa aleshores la política?

A l’Ajuntament o als partits. Després som persones. I és fonamental mantenir aquests principis i aquesta divisió. Aquí mai m’he sentit amenaçada per ningú, ni insegura.

- Però algú ha esberlat el gran vidre de la façana de la seva seu, i a altres tres els ha passat quelcom similar. El PP se sent estigmatitzat?

Sí.

- Per què?

Quan tres atacs com aquests els veiem com una cosa normal vol dir que quelcom no funciona bé. Nosaltres no podem explicar que som del PP sense que la gent no ens mostri sempre un cert menyspreu.

- S’ha preguntat perquè passa això? Un candidat de Ciutadans deia que ni PP ni PSC-PSOE han tingut prou en compte no la gent de parla catalana sinó la castellana. Pot ser un dels motius?

De cap de les maneres. El que passa es que hi ha partits que han de vendre el que poden i fer veure que són els únics que venen la unitat d’Espanya.

-Espanya ha d’estar unida?

Sí.

- I és indivisible?

Sí.

-Per què?

¿Per què no?

- Home, doncs per exemple, perquè ara farà cinc-cents quaranta un anys -abans del Reis Catòlics el 1474- no n’estava. I un grapat d’anys després... gairebé tampoc.

Bé, però després hem progressat junts i ens ha anat prou bé a tots. A part, ¿Catalunya ha d’estar unida amb La vall d’Aran?

-Potser ho hauríem de preguntar els aranesos.

Bé, però es que jo em sento tant pròxima a algú de Madrid com de Lleida, o algun francès del sud.

-... o de la Catalunya nord.

Li diré més, em trobo ben a prop de la gent de l’àrea metropolitana de París, perquè visc en una ciutat petita i prop d’una gran urb. També he estat a Roma i m’he sentit com a casa.

-I estava en un altre país. I independent.

Sí, però la cultura era la mateixa

-Permeti’m que ho dubti.

També hi ha qui parla dels Països Catalans. I als valencians ni els ho pregunti! Qui marca la línia? Qui posa la frontera?

-Potser més val no saber-ho... mmm un català no és pot sentir només català?

Sí, i ho respecto. Però és un sentiment i prou. Jo em sento espanyola però sobretot de Sant Feliu, tot i que entenc que hi hagi qui se senti només català. Es normal. I no passa res.

- I el sentiment de 2 milions de catalans no compta?

Sí, però i la resta?

- La resta no sabem que pensa perquè, entre altres coses, no han votat.

Sincerament, penso que anar decidint cada dia que som o no som és perdre el temps. Però, sobretot, treure’l dels problemes més importants. El sistema que tenim funciona.

- Es pot reformar la Constitució.

Perfectament.

- I per què al PP la defensen amb ungles i dents?

Perquè ens sembla un bon text. 

-Vostè, que és jove, ni l’ha votat.

Ni falta que fa.

- No la voldria votar?

Per què? No ho veig necessari. El que sí he fet és estudiar-la, i és un bon text que no tanca res.

- Si no parlés d’indivisibilitat tampoc passaria res.

Bé, però que ho posi dona estabilitat. I en un poble com l’espanyol amb una llarguíssima història de monarquies absolutistes i fortíssims poders militars encara menys. Avui vivim tranquils; i des de fa molts anys.

- Què ho fa?

Sens dubte que tenim drets, es pot expressar el que es pensa o tenim seguretat social... coses que en temps d’Isabel II ningú no podia ni imaginar. He pogut comprar una pis amb una hipoteca per a més de 30 anys, que aniré pagant aquí Sant Feliu, i al final aquestes són les necessitats principals de la gent. I fer alguns dies de vacances.

- També ha pogut estudiar en català.

Vaig començar en castellà, amb llibres en castellà, i vaig acabar amb una situació totalment contrària en què tot estava en català.

- I ha tingut algun problema?

Aquí hi ha hagut un.. come, come, come come... d’adoctrinament impressionant. Tot ha de ser en català. Tenia un professor de parla castellana però el seu llibre estava en català. I el que no vull es que, per aquest motiu, se li enviï un comissari.

- ... algun cop se li ha aparegut algun comissari d’aquests?

No. I ara desconec si passa però no ho toleraria.

- Però es pot llegir en català oi?

Sóc una lectora assídua dels llibres de Harry Potter i en català. ¿Sap com es diu el Ministre de Màgia?

- Disculpi, amb prou feines sé com es diu el d’Economia.

Conseller de Màgia. ¿És normal?

- Sincerament no veig el problema. Aquí a Catalunya del ministre en diuen conseller.

Sí, però en castellà és Ministro de Magia. I en anglès Ministry of Magic.

- Com hauria de ser en català?

Ministre de Màgia. Perquè Ministre és una paraula que existeix.

- Té raó, recordo la impagable sèrie Sí Ministre.

I parlem simplement de la traducció d’un llibre de ficció. Però s’aprofita per traslladar al lector -i de ben petit- un sistema polític, quan en realitat estem parlant de la Gran Bretanya on sí hi ha Ministres.

- És tan transcendent i doctrinari això?

Potser es consideri absurd, i no tingui més importància, però el que es preocupant es aquesta mena de degoteig constant perquè la gent se senti més catalana.

- S’està enganyant a algú?

Deixem-ho en que és una mala traducció, perquè no estem transportant la història de Harry Potter a Catalunya sinó simplement traduint-la.

- Potser l’actitud d’alguns polítics espanyols tampoc hi ajuda. L’acceleració independentista d’un partit, moderat per definició com Convergència Democràtica, potser té molt a veure amb la radical actitud de Rajoy davant la negativa de negociar un pacte fiscal?

De cap manera. Sóc del parer que CiU, i especialment Artur Mas, s’ha equivocat i molt. I la prova la tenim en el seus resultats.

-Potser sí, però Mas governa. Si Rajoy no hagués rebutjat abruptament negociar un pacte fiscal creu que CiU hauria fet aquest pas que mai s’havien ni plantejat?

La qüestió no és aquesta sinó que un nou pacte fiscal és innecessari quan Catalunya és de les comunitats que més ingressa. Però pitjor gestiona.

- Així no és un problema econòmic.

No. Com tampoc és normal que la Generalitat no pugui pagar ni les farmàcies.

- Sempre es gestiona millor des de més a prop.

No crec que la gestió de proximitat sigui sempre ni necessàriament la millor.

- Sant Feliu és gran. Té més de 40.000 habitants.

Nosaltres diem que no és una ciutat petita sinó un poble gran.

- I tots es coneixen?

Dels quatre grups que ens presentem quatre persones hem anat al mateix col·legi.

- I parlant de comptes i proximitat, com els tenen vostès a l’Ajuntament?

Segons ens explica l’alcalde -les úniques dades oficials que tenim- estem en una ràtio d’endeutament del 40%. Més que bé, doncs.

- No obstant, aquí va haver-hi un canvi de govern a favor d’ICV.

I aquí ve el problema. Avui se’ns diu que el PSC ho va fer molt malament. Va deixar factures sense pagar, no havia comptabilitzat sous de molts polítics ni la seguretat social de molts funcionaris i estem en dèficit.

- Els proposen alguna solució?

Després de quatre anys de donar la murga amb el tema de l’IBI, el primer que fa ICV és congelar el tipus impositiu, cosa que fa que pugi desproporcionadament.

- Els governs d’esquerres ja se sap, són partidaris de pujar els impostos.

Sí, però no després de quatre anys exigint que aquest baixés i explicar-ho  als veïns del dret i a l’inrevés és com mínim lleig. També se’ns diu que el rossec de tresoreria és positiu.

-I no és així? Ho han parlat per exemple amb la interventora?

Per descomptat i ens diu que res de ròssec positiu. Segons el primer informe d’intervenció, el romanent de tresoreria és de 500.000 euros en negatiu. Tampoc tenim partides pressupostàries. Mentre que pel govern no passa res i que aquesta senyora fa servir un càlcul diferent.

- I l’informe d’intervenció de l’any següent?

Segons el govern estem de meravella amb 1,5M d€ de superàvit. La interventora -que ni es presenta a eleccions ni és un càrrec polític- parla de 2M d’€ negatius. I el govern es gasta 16.000 euros amb una empresa privada per un simple informe -no una auditoria encara que n’utilitzen aquest nom- segons el qual això va com una seda.

-Ja els quadra el pla comptable?

Perfectament... sobretot si un el maquilla i juga amb les partides d’una banda a l’altra.

- Els comptes doncs estan mal fets. En negatiu, en positiu?

No ho puc dir perquè no tenim dades oficials. Haurem d’esperar l’auditoria -ara sí- del Tribunal de Comptes.

-Quines són les necessitats principals per Sant Feliu?

Rebaixar l’IBI, eliminar taxes absurdes com ara la de tinença de gossos, i sobretot fer un manteniment cuidat de la ciutat i no tantes obres només  tres mesos abans d’unes eleccions. Tampoc fer tantes places ni renovació d’edificis que costa molts diners. I menys en plena crisi econòmica quan a la gent la treuen de casa.

-Quina previsió de resultats tenen?

Tenim una enquesta, de fa uns mesos, segons la qual el consistori quedarà més fragmentat. Ara hi ha 7 regidors d’ICV, 6 del PSC, 4 de CiU i 4 del PP. Segons l’enquesta, ERC, Ciutadans i Podemos (que aquí es diran Junts per Sant Feliu) entraran i al PP ens en donen 3. Però esperem mantenir els 4. /Una entrevista de Bernat Capell

Imatge del vidre trencat

Publicitat
Publicitat

43 Comentaris

Publicitat
#24 Sansito, Barcelona, 16/04/2015 - 15:29

Doncs molt bé, que és indivisible ho dius tu. Ja veuràs com la dividirem aviat.

#23 thor, Girona, 16/04/2015 - 13:47

A això en la llengua imperial se li diu fer un brindis al sol.

#22 FSX, Catalunya, 16/04/2015 - 10:42

Jo no tinc ni 60 anys i de petit a l'escola em van inculcar un mapa d'Espanya que em van repetir fins a la sacietat que era 'indivisible'. Tot i això, he pogut veure amb els meus propis ulls com una part d'aquell mapa deixava de ser Espanya. I no ha passat absolutament res. Menos lobos.

#21 ambaixadorCAT, UK, 16/04/2015 - 10:42

lamentable, suposo que el PP és el seu lloc.

#20 BEJOTA, Barcelona, 16/04/2015 - 10:13

pobre pija, l'unica manera de treballar és a base de fer-se politica.