Publicitat
Política · 10 de Novembre de 2010. 18:14h.

Espanya tanca els ulls amb el Sàhara

Primera 'patata calenta' de Trinidad Jiménez

Espanya tanca els ulls amb el Sàhara

Trinidad Jiménez, amb Zapatero, en una imatge d'arxiu

La nova ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, s'ha trobat amb la primera patata calenta just quan acaba d'aterrar al càrrec: el règim del Marroc ha iniciat una ofensiva contra un campament de protesta organitzat a prop de l'Aaiun per activistes que, en principi, plantejaven reivindicacions de tipus social. El Govern espanyol va decidir considerar el problema com a una competència de la comunitat internacional, considerant que no havia d'intervenir.

Posteriorment, i mentre l'Executiu de Zapatero i la Unió Europea mantenien una actitud de no intervenció, les forces de seguretat marroquines van assaltar el campament. Els disturbis es van propagar després a Al-Aaiun, on s'han registrat enfrontaments de gran duresa.

Ara per ara, és impossible conèixer el balanç de víctimes, perquè el Marroc ha tancat la zona als mitjans de comunicació. Segons Rabat, hi ha onze morts -gairebé tots membres de les seves forces de seguretat- i 160 detinguts. Els independentistes del Front Polisario eleven les morts a 20 -diuen que són civils- i parlen de 160 desapareguts.

Mentre, el Govern espanyol segueix mantenint que l'assumpte és competència de la comunitat internacional, i els grups progressistes estan augmentant la seva pressió sobre el PSOE i l'Executiu de Zapatero perquè intentin frenar la repressió marroquina sobre els sahrauís.

La situació de Trinidad Jiménez s'ha complicat més després que el diari El País hagi publicat aquest dimecres que el ministre d'Exteriors marroquí, Taieb Fassi-Fihri, li havia informat -durant la reunió, amb un dinar inclòs, que van mantenir recentment a Madrid- que El Govern de Rabat tenia previst actuar contra el campament d'activistes sahrauís.

Des de l'Equador, Jiménez ha manifestat: "Vull fer un desmentit rotund en relació a la informació que s'ha publicat en el sentit que el ministre d'Afers Exteriors del Marroc hagués informat al dinar es produiria algun tipus de desmantellament del campament. Durant el dinar no es va parlar en relació als campaments i molt menys d'un possible desmantellament".

No obstant això, el Govern espanyol està patint un considerable polític dins i fora de l'Estat, perquè des de diversos sectors se li està recordant que, com a antiga potència colonial del Sàhara Occidental, té responsabilitats sobre el territori. A més, a Espanya són molt actius els col·lectius favorables a l'independentisme sahrauí.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 ah se siente, no quisieron ser españoles, bcn, 12/11/2010 - 14:03

CAT. cierra los ojos sobre el Sahara, una 'patata caliente' para el embajador Carod

#8 ah se siente... no quisieron ser españoles, bcn, 12/11/2010 - 14:02

andre ¿pero tú has visto la tele? la turba que saquea y mata en la calle son los más de 20.000 saharahuis del campamento: son terroristas que NO han dejado las armas ni la violencia (igualito que ETA)

#7 abajo el buenismo, bcn, 12/11/2010 - 13:59

andre, sí, sí podemos mirar para otro lado (no implicarnos) porque no es nuestro problema, nos echaron a patadas, a balazos, no quisieron psaporte español (hoy serian ciudadanos de la UE!!), pues mira, no lo siento en absoluto, ellos se metieron en su problema, ellos solos solitos

#6 Andre, Badalona, 10/11/2010 - 21:17

Más allá de qué gobierno es o no el dueño legitimo del Sahara, está la gente que vive allí, los saharauís viejos y los nuevos, no podemos mirar hacía otro lado cuando están matando a la gente en la calle, o cuando una turba saquea, viola y mata con la conplacencia de las autoridades.

#5 Te la digo resalao, bcn, 10/11/2010 - 19:53

Imaginemos que Marruecos hiciera llamadas internacionales a favor de ETA, por la independencia de CAT., acogiera a terroristas en ruedas de prensa y como refugiados, enviara periodistas y diputados a los juicios contra ETA... Pues eso es lo que hace España con Sahara y Marruecos