Publicitat
Política · 27 de Juliol de 2009. 15:08h.

Esquerra agafa embranzida

El partit fixa les prioritats després de l'acord de finançament

Esquerra agafa embranzida

Joan Puigcercós amb Joan Ridao, en una imatge d'arxiu

La Permanent Nacional d’Esquerra ha celebrat la seva darrera reunió abans de vacances que ha servit per fer balanç d’un curs polític marcat per la crisi econòmica però també per la negociació del nou sistema de finançament. En aquest sentit, el secretari general d’Esquerra, Joan Ridao, ha exposat les prioritats i el full de ruta del partit pels pròxim mesos: "garantir que es compleix l’acord de finançament, donar respostes a la crisi, desplegar íntegrament el Pacte d’Entesa i gestionar les principals infraestructures del país".

Pel que fa al finançament, Ridao ha apuntat que "els partits catalans han de fer valer la seva força a Madrid i aparcar disputes partidistes per tal de pressionar el govern espanyol" per garantir que l’acord de finançament es reflecteixi en l’aprovació de la LOFCA i dels Presupostos Generals. "Esquerra és la garantia que es compleixi l’acord", ha assegurat el dirigent independentista, "que ha de permetre, juntament amb la disposició addicional tercera de l’Estatut, reduir un terç el dèficit fiscal català".
 
En aquest sentit, ha assenyalat que el nou finançament ha de servir, ja des del primer any, per impulsar mesures imprescindibles en l’actual context. D’una banda, la dinamització de l’economia, "Esquerra calcula que es podrien destinar prop de 950 M€ a mesures de suport a empreses, estímul de l’economia i infraestructures". De l’altra, a les polítiques socials, sobretot el desplegament de la Llei de dependència i l’ampliació de la cartera de Serveis Socials, que requereixen una inversió aproximada de 920 M€.

El secretari general ha subratllat però, que "aquest acord no és el final de cap reivindicació" i que la resolució aprovada divendres passat al Parlament acorda que les futures revisions del finançament hauran de basar-se en la reducció del dèficit fiscal català, abonant les tesis que Esquerra havia defensat des dels anys 90.

En referència a les respostes a la crisi, Ridao ha apostat per "aprofitar el nou finançament de Catalunya amb mesures que dinamitzin l’economia catalana i polítiques socials que ajudin a pal·liar la situació de milers de famílies". Aquestes mesures passarien per: ampliar els plans de formació per a persones aturades, impulsar plans anticrisi acordats amb els ajuntaments en iniciatives estratègiques en el seu municipi, ampliar la política de lloguer d’habitatges, continuar treballant en les mesures de suport financer a les empreses per tal de millorar les condicions de manteniment de l’activitat, assegurar la cobertura de beques, reforçar el conjunt de prestacions socials i assegurar el desplegament de la Llei de la dependència i de la cartera de serveis socials de Catalunya.

Sobre el desplegament íntegre del Pacte d’Entesa, el dirigent independentista ha apuntat que "els partits que van fer possible la creació del Govern d’Entesa hem de garantir un darrer any de legislatura intens, tant des d’un punt de vista executiu com legislatiu". En aquest sentit, les lleis més importants que Esquerra considera prioritari impulsar són: la Llei de salut pública, la Llei del cinema, la Llei de prevenció i control ambiental, la Llei de consultes populars, la Llei de l’Agència Catalana d’Inspecció de Treball, la Llei d’acollida de les persones immigrades, la Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència i la Llei de substitució de les diputacions per vegueries.

En darrer lloc, Ridao també ha fet referència a la gestió de les principals infraestructures del país i ha recordat que "Zapatero ha de complir amb la seva promesa de traspassar Rodalies en unes condicions acceptables per al Govern català i garantir que el Consorci Aeroportuari tingui una majoria determinant de la part catalana". A més, la posada en marxa de l’aeroport d’Alguaire i l’inici de la construcció de l’aeroport corporatiu d’Òdena, són també eines imprescindibles per al país. 

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Joan, Tortosa, 27/07/2009 - 16:01

Collins, a mi em sona a que demanen perdo per haver-se venut al PSOE i volen fer vore que ja tornen a ser inde- pendents. Jo no perdono ni oblido!!! Au a cascala a ZP!!