Publicitat
Política · 12 de Novembre de 2014. 20:00h.

Esquerra aparca la DUI

Full de ruta: eleccions constituents, govern d'unitat, referèndum i república catalana

Esquerra aparca la DUI

Junqueras, durant la presentació del full de ruta d'ERC

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha presentat aquesta tarda el full de ruta per a la independència amb el manifest ‘Crida a un nou país: la República catalana’, que aposta per celebrar unes “eleccions constituents” i formar un “Govern de concentració per a la transició nacional”.

Junqueras ha presentat el full de ruta l’endemà que el president de la Generalitat, Artur Mas, comparegués per explicar el pla del Govern dos dies després de la celebració del 9N amb la participació de 2,2 milions de persones.

En el full de ruta plantejat pel líder d’Esquerra es demana les eleccions “aviat", ha recalcat Junqueras, “de caràcter constituent” que “haurien de derivar en un govern de la màxima unitat i transversal possible per a la transició nacional”.  

En aquest sentit, ha destacat la importància que tindria la creació d’estructures d’estat com la “hisenda pròpia” i la “llei de la seguretat social” perquè el Govern d’unitat pugui “exercir la independència”.

Posteriorment, aquest nou govern, segons el full de ruta, hauria de tirar endavant “un procés participatiu per elaborar una nova Constitució”, tot afirmant que “s'hauria de ratificar a través d'un referèndum, que serviria per ratificar tot el procés”, ha subratllat.

En aquest full de ruta dissenyat pels republicans no es contempla ara la proclamació immediata de la declaració unilateral d’independència (DUI) en cas d’obtenir una majoria parlamentària favorable.

Preguntat sobre la possibilitat de presentar-se a les eleccions amb una llista unitària, el líder d'ERC ha apuntat que la seva prioritat en aquests moments és "la unitat programàtica" que hauria de girar al voltant d'eixos com “la independència, justícia social, la plena ocupació i la lluita contra la corrupció”, ha assenyalat.

“La qüestió fonamental és el que farem. La qüestió del qui queda plantejada per més endavant. Estem convençuts que trobarem la fórmula que permetrà maximitzar el nombre de diputats que donen suport a la transició nacional”, ha afegit.

El màxim dirigent d’ERC ha presentat el manifest acompanyat de diverses personalitats que s’han adherit per donar suport a la seva proposta. Entre elles, Lluís Llach, l’actor Juanjo Puigcorbé, l’exdiputat del PSC, Toni Comín, l’actor i director teatral Joan Lluís Bozzo i l’exconseller Joan Manuel Tresserras, entre d’altres.

Publicitat
Publicitat

56 Comentaris

Publicitat
#33 junky=naranjito, Zaragoza, 13/11/2014 - 13:16

Espero que si algún dia nos damos cuenta de que lo mejor psra Cataluña es seguir en España y Europa, dejemos de dar la tabarra y estemos alegres,participativos y mejor avenidos con el resto de España.

#32 MARC, Sant Cugat, 13/11/2014 - 13:08

Separataaaas!!!!
Que eso solo se consigue con una GUERRA!

#32.1 ambaixadorCAT, UK, 13/11/2014 - 16:41

No

#31 BEJOTA, bcn, 13/11/2014 - 12:50

Fitch prevé fuga de capitales en Cataluña si se prolonga la tensión.

La agencia de ráting considera que una ruptura de Cataluña con España, aunque fuera una ruptura ordenada, entrañaría graves riesgos para la economía nacional, aunque cree que este escenario es el menos probable.

#30 spanish, Madrid, 13/11/2014 - 12:17

botifler

#29 Meguis, Mollet del Vallès, 13/11/2014 - 12:13

Ostres tú!!!!. El resum és: eleccions constituents o plebiscitàries, govern d'unitat, referèndum ....hi veieu alguna diferencia respecte al que ha dit o ofert Artur Mas fins ara i que els d'ERC han criticat tant?. No será que li donen la raó al President, però no volen perdre protagonisme?

#29.1 ambaixadorCAT, UK, 13/11/2014 - 12:35

Aquí la clau és que es comprometin a declarar la independència durant la legislatura. Està clar que cal fer algunes gestions abans per maximitzar la probabilitat d'èxit, però tenim pressa.
Si això implica que ERC abaixi el discurs i CiU l'apugi, ja està bé.

#29.2 Meguis, Mollet del Vallès, 13/11/2014 - 12:58

ambaixadorCAT, hi ha alguna cosa més. Podem tenir pressa, però el que demostra aquest posicionament és que es dona la raó al President en que les coses s'han de fer bé. Si fos per ERC, no haguesssim fet ni el 9N, recordeu?. Ara resulta que és un gran èxit...treiem conclusions i lliçons, si us plau.

#29.3 ambaixadorCAT, UK, 13/11/2014 - 16:27

#29.2

Meguis,
si no fos per la pressió d'ERC potser encara no hauriem fet la consulta. Està clar que s'han de fer les coses bé, però també ràpid. Mas ha fet els deures, i és un gran president, però la pressió d'ERC és necessària, sobretot tenint en compte que hi ha Unió.

#29.4 PAU, sabadell, 13/11/2014 - 17:51

A veure,segons la famosa consulta,el 64 % dels catalans van passar de votar,del Mas i del Junqueras,i dels que van votar un 20% va votar NO.Així que del 36% que va votar li treiem el no i el 64% que va ignorar la consulta els indepes queden en 30%.Que collons parleu de DUIs,constituents i xorrades?

#29.5 ambaixadorCAT, UK, 14/11/2014 - 11:19

#29.4

PAU,
i tu creus que hem de seguir a espanya quan aquesta opcio nomes te 104.772 vots? Que passa, que el vot del No val mes que el del si?
I deixa de manipular dades (segons tu el cens seria de 8.300.000) i apropiar-te de l'abstencio i el si-no. Creus que la gent es estupida?