Publicitat
Política · 13 de Juliol de 2009. 14:20h.

Esquerra fa pinya amb el finançament

El consell nacional aprova l'acord per 174 vots a favor, 28 en contra i dos en blanc

Esquerra fa pinya amb el finançament

L'executiva nacional d'Esquerra on s'ha donat el sí al finançament

El consell nacional d'ERC ha ratificat aquest dilluns a la nit per àmplia majoria el si aprovat el diumenge per la executiva del partit al nou model de finançament de la Generalitat pactat amb el Govern espanyol. La ratificació s'ha produït per 174 vots a favor (85%), 28 en contra (14%) i dos en blanc (1%), després d'una reunió de més de tres hores a la seu nacional d'ERC. La majoria d'intervencions han estat favorables al nou model, i el sector crític Esquerra Independentista, que lidera Uriel Bertran, s'ha pronunciat en contra.

Durant la reunió, el president del partit, Joan Puigcercós, ha explicat que Esquerra arriscava molt al posar un llistó mínim per sota del qual no podia ser acceptat el nou sistema, però que aquesta aposta ha valgut la pena perquè al final s'ha aconseguit un model que queda situat en el límit d'allò que es podia obtenir amb l'actual Estatut.

També ha intervingut el secretari general, Joan Ridao, que ha explicat el procés negociador, mentre que el diputat i líder del sector crític, Uriel Bertran, ha rebutjat el nou model per considerar que queda per sota del que ERC podia considerar com a acceptable.

L'acord de l'executiva d'Esquerra d'aquest diumenge sobre el finançament no va ser unànime, segons ha sabut e-notícies. Entre els que van votar en contra o es van abstenir hi ha representants del sector Puigcercós com la portaveu al Parlament, Anna Simó; l'expresident de les JERC, Pere Aragonès; o l'exregidor a l'Hospitalet Eduard Suàrez; a més de l'eurodiputat Oriol Junqueras, que s'hi ha mostrat fermament en contra.

El sector Puigcercós, dons, va votar dividit. En canvi, el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, es va mostrar a favor com els representants d'aquest sector que s'han incorporat a l'executiva recentment. La divisió de l'executiva va fer que el secretari general, Joan Ridao, intervingués per a retreure als crítics amb el finançament la seva posició, però aquests van insistir que s'incompleix l'Estatut pel que fa a terminis i que era una oportunitat per a deixar el Govern.

El president d'ERC, Joan Puigcercós, va anunciar al migdia que el partit acceptava el nou model de finançament perquè "hem aconseguit els objectius d'Esquerra: 3.855 milions d'euros i es posicionarà 105,6% del rànquing". En una declaració institucional i sense preguntes, va assenyalar que "era conscient que estava  arriscant quan posava la xifra", però es va felicitar perquè "vàrem arriscar i hem guanyat, ja que hem aconseguit superar els 3.800". Aquest acord arriba després de dues negatives de la formació independentista perquè, segons Puigcercós ""eren insuficients".

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va reconèixer dissabte a la tarda que, si bé hi ha hagut aproximacions amb el Govern central sobre el finançament, la proposta encara no arriba al "llistó mínim". Segons Ridao, la darrera oferta que els ha fet la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, "encara no és suficient" pel que fa al model i la xifra del finançament.

Ridao va afegir que "és un marge molt estret" que separa ERC i el Govern central, i que ERC no entendria que per "tan poc" no es pogués arribar a un acord. Durant el dissabte al matí hi va haver contactes telefònics entre ERC i el president del Govern central, i també entre el Govern català i l'Executiu espanyol.

Fins aquestes declaracions, malgrat la pressió exercida pel PSC, pel propi president de la Generalitat, pel Govern central i, en menor mesura, pel tercer soci de govern, ICV, perquè Esquerra Republicana accepti l'acord sobre el nou model de finançament tancat entre el conseller d'Economia, Antoni Castells, i la ministra Elena Salgado, ERC havia mantingut la seva posició de rebutjar de moment aquest pacte.

La comissió permanent del partit va acordar aquest divendres no acceptar el pacte Castells-Salgado i plantejar l'assumpte en una reunió de la comissió executiva nacional del partit aquest diumenge. L'acord de l'executiva serà ratificat el dilluns pel consell nacional. Una reunió mantinguda la nit del divendres al Palau de la Generalitat amb assistència, entre d'altres, del president Montilla i del líder d'ERC, Joan Puigcercós, no va servir per canviar les posicions.

A l'interior d'Esquerra, com és habitual en aquest tipus de situacions, es planteja una posició contrària a acceptar el pacte, per a donar satisfacció els sectors més sobiranistes, i una altra postura que defensa la necessitat de sumar-se a l'acord per mantenir l'estabilitat del Govern tripartit i fer front, amb un nou finançament, a la greu crisi econòmica.

De fet, el problema que es planteja és més de principis ideològics que dels aspectes pràctics del principi d'acord, perquè les reivindicacions d'ERC no estan molt lluny de les previsions de l'acord Castells-Salgado. ERC demana 3.800 milions d'euros addicionals en el tercer any d'aplicació del nou sistema, i que Catalunya quedi uns cinc punts per sobre de la mitjana estatal en la llista de recursos per habitant, després d'aplicat l'anivellament per complir el principi de solidaritat.

L'acord entre Castells i Salgado preveu gairebé 3.500 en el quart any -no en el tercer- d'aplicació del sistema, que s'ampliaria en un any. Aquesta quantitat inclouria uns 400 milions -que es consolidaran en el futur- per compensar competències pròpies de Catalunya en policia autonòmica, justícia i presons. Així mateix, estableix que Catalunya quedaria per sobre de la mitjana estatal en la llista de recursos per habitant després de l'anivellament pel principi de solidaritat.

Per tant, les diferències entre l'acord Castells-Salgado i les exigències d'Esquerra semblen assumibles per ambdues parts. Tanmateix, les tensions provocades a l'interior del partit pels sectors favorables a la ruptura del Govern tripartit impedeixen, ara per ara, que s'accepti oficialment l'acord amb el Govern espanyol.

Publicitat
Publicitat

188 Comentaris

Publicitat
#188 Sandra, Tarragona, 20/07/2009 - 15:33

Em sembla penós el paper d'ERC...independència? però si han fet president al Pepe Montilla!...el millor per Catalunya? però si s'ha aconseguirà menys diners en quatre anys que en l'últim acord que es va realitzar entre Catalunya i l'estat espanyol!

#187 josep, El Vendrell, 20/07/2009 - 14:24

Jo si fos algun càrrec d'Esquerra ja aniria a les seus de CIU. Perquè els coneguin, ja que aixó del tripartit s'acaba

#186 Jordi, Barcelona, 17/07/2009 - 12:58

ERC ha apostat pel Tripartit 3.0. La resta són punyetes. Que aprofitin les 12 mensualitats que els queden....

#185 Josep, Barcelona, 14/07/2009 - 12:53

Quiscritics !.Cada cop semblen mes cadells de CIU. Abandonats per Carretero, pels seus candidatsa presidir ERC:Rañé i la Fede de B arna:Carandell i arala Paluzie no recorda qui na cifra havia dit com a bona repetidament i es troben amb el cul...JUA ,JUA

#184 Carme, Barcelona, 14/07/2009 - 12:51

9.000 lectures...la noticia més llegida i després diran que esquerra no marca el full de ruta de la política catalana. Sempre passa el mateix aquí a cal godó ..etc. I ciu on para ?