Publicitat
Política · 5 de Desembre de 2008. 20:14h.

Esquerra vol que el Rei aprengui català

També demana que l'Exèrcit l'ensenyi als militars

Esquerra vol que el Rei aprengui català

Els quatre representants d'Esquerra a l'Entesa Catalana de Progrés al Senat (d'esquerra a dreta): Josep Maria Esquerda, Carles Bonet , Miquel Bofill, y Lluís Aragonès

El senador d'ERC Miquel Bofill ha instat aquest divendres el Govern espanyol a prendre les mesures necessàries perquè el rei rebi "classes de català" perquè és el cap d'un Estat "plurilingüe", i ha opinat que l'Exèrcit hauria d'ensenyar-lo als militars. En roda de premsa al costat del diputat del Congrés Joan Tardà per presentar la campanya Mil i una preguntes al Govern espanyol sobre el que l'Estat no fa i hauria de fer pel català, ha considerat que el rei i també el príncep d'Astúries "han de parlar català".

Per aquesta raó, entre la bateria de 1.027 preguntes al Congrés i al Senat que presentaran la setmana que ve, preguntaran al Govern si "creu convenient instar el cap de l'Estat a aprendre les llengües oficials, i particularment el català, per fomentar la pedagogia de la tolerància lingüística, la cultura i el plurilingüisme".

També pregunta al Govern si preveu "oferir els mitjans adequats perquè el cap de l'Estat aconsegueixi un domini estàndard de la llengua catalana" i si creu que la pàgina web de la Casa Reial hauria d'editar-se també en català.

Dins la bateria de preguntes, ERC també inquirirà l'Executiu espanyol sobre si preveu "incloure l'ensenyament de les llengües oficials, especialment de la llengua catalana", a les acadèmies militars. Opinen que l'Exèrcit hauria de "respectar" el caràcter plurinacional de l'Estat a l'hora de retolar i emetre comunicats, i utilitzar la "forma catalana pròpia i oficial" dels topònims de les Illes Balears a la seva cartografia.

També demanaran  al Govern si està "plenament normalitzat" l'ús del català a les dependències de la Guàrdia Civil a les Balears a la documentació que s'expedeix, i quina partida pressupostària preveu el ministeri d'Interior per desenvolupar "formació lingüística" dels guàrdies civils destinats al País Valencià.

Amb les respostes que hagi de donar el Govern i el Senat a les seves preguntes, ERC pretén reflectir a les Corts les "contradiccions" del Govern d'un Estat plurilingüe en la "normalització del català". Per Bofill, la voluntat de la campanya "no és només denunciar, sinó que s'avanci" en la normalització del català.

Publicitat
Publicitat

22 Comentaris

Publicitat
#22 sulfuro sulfuro, Barcelona, 07/12/2008 - 10:24

Bien está que el Rey que también lo es de los catalanes por ser españoles, aprenda catalán.
Bueno sería que Tardá aprendiera educación y respeto a la Ley

#21 santi, barcelona, 07/12/2008 - 09:12

ERC siente al rey como propio por eso quieren enseñarle catala, jaja.que frikis sois ja ja. Nuevo lema:
El catalá no sirve pa ná! pregunta al moderador: Cual es su criterio para decidir que post poner y cual censurar?

#20 Tomás, Bcn., 06/12/2008 - 20:50

Está claro que ERC,como republicana que es, no quiere nada bueno para el Rey.Es más quiere tocarle aquello que no suena y usa el catalán como medio de hostigamiento y tortura.Ya lo hace con los que hablan castellano.Tiene experiencia en encabronamiento.

#19 Kropotkin, Vic, 06/12/2008 - 18:01

Si, y aranés, gallego, vasco, bable, silbo gomero, etc. Una vez los haya aprendido todo entonces que estudie bailes regionales, sardana, jota aragonesa, jota navarra, sevillanas, etc. Estos de ERC son ridiculos hasta el agotamiento. ¡Vaya elementos!

#18 PPitus, Arrahona, 06/12/2008 - 16:42

Pep (Alt Amporda).

No tens ni idea. La gent d'ERC sou la vergonya de Catalunya . No parlis d'en Franco, tu ets pitjorl!
Continueu, continueu "amorrados" a la menjadora. Tu el primer.