Publicitat
Política · 20 d'Abril de 2018. 08:06h.

ETA demana perdó

"Volem mostrar respecte als morts, als ferits i a les víctimes"

ETA demana perdó

Membres d'ETA, en una imatge d'arxiu (foto: EiTB)

L'organització ETA ha enviat aquesta nit un comunicat que han publicat els diaris Gara i Berria on demana perdó a les víctimes i les famílies de les víctimes que han causat les seves accions en tota la seva "trajectòria armada" i es compromet a "la superació definitiva de les conseqüències del conflicte i la no repetició".

ETA reconeix que "en aquest llarg període de lluita armada hem provocat molt dolor, inclosos molts danys que no tenen solució". "Volem mostrar respecte als morts, als ferits i a les víctimes que han causat les accions d'ETA, en la mesura que han resultat damnificats pel conflicte. Ho sentim de veritat", subratlla.

També admet que "a conseqüència d'errors o decisions errònies, ETA ha provocat també víctimes que no tenien una participació directa en el conflicte, tant a Euskal Herria com fora d'ella". "Sabem que, obligats per les necessitats de tot tipus de la lluita armada, la nostra actuació ha perjudicat ciutadans i ciutadanes sense cap responsabilitat", lamenta.

La banda diu que "també hem provocat greus danys que no tenen tornada enrere. A aquestes persones i les seves famílies els hi demanem perdó. Aquestes paraules no solucionaran el que ha passat, ni mitigaran tant dolor. Ho diem amb respecte, sense voler provocar de nou cap aflicció".

"Ningú pot canviar el passat -afegeix-, però una de les coses més perjudicials que es podria fer ara seria intentar desfigurar-ho i ocultar determinats episodis. Reconeguem tots la responsabilitat i el mal causat. Malgrat no tenir ni el mateix punt de vista ni els mateixos sentiments, tots hauríem de reconèixer, amb respecte, el patiment que han sofert els altres. Això és el que vol expressar ETA".

El comunicat diu que "tant de bo res d'això hagués passat" i "la llibertat i la pau haguessin arrelat a Euskadi fa molt de temps". "De cara al futur, la reconciliació és una de les tasques que cal fer a Euskal Herria, que, en certa mesura, s'està produint amb honestedat entre la ciutadania", apunta.

Finalment, remarca que això és "un exercici necessari per conèixer la veritat de manera constructiva, tancar ferides i construir garanties perquè aquest patiment no torni a succeir". "Donant una solució democràtica al conflicte polític es podrà construir la pau i aconseguir la llibertat a Euskal Herria. Per apagar definitivament les flames de Gernika", conclou.

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#14 Carlos Gomez, no reirse que es peor, 20/04/2018 - 14:53

Sense el clergat vasc i el carlista PNB aquestes alimanyes no haguesin existit mai.

Pero l´alerta no es pot baixar. El feixisme es incurable, nomes sel pot embridar

#13 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 20/04/2018 - 13:58

Esta misma imagen la veremos con el prusés de aquí a X años.

#12 pepe, andorra, 20/04/2018 - 12:02

con los criminales, no se pacta, se les encarcela.

#11 pepe, andorra, 20/04/2018 - 12:01

los q tengan delitos a cumplir prisión, a ayudar a esclarecer los cientos de crimenes etarras sin resolver y después, ya veremos. Claro q con Rajoy y Zapatero bajándose los pantalones y pagando la vaselina, no es q tenga yo mucha fé en este asunto. Demasiado callados están y eso para mosquear a cualquiera. Al menos a mi.

#10 Montse, Barcelona, 20/04/2018 - 11:44

Siempre me acordaré de la imagen de una niña preciosa de melena rubia llevada en brazos y asesinada por el salvaje y cobarde atentado a casa-cuartel de la guardia civil de la banda de ETA. ASCO