Publicitat
Política · 24 de Desembre de 2008. 10:57h.

EUA acusa Catalunya Ràdio de "vulnerar els drets humans"

Per l'acomiadament de Cristina Peri Rossi per "parlar en castellà"

EUA acusa Catalunya Ràdio de "vulnerar els drets humans"

Peri Rossi

Un informe del Departament d'Estat dels Estats Units considera una "vulneració de drets" que la periodista Cristina Peri Rossi fos acomiadada de Catalunya Ràdio "per parlar en castellà", informa El Mundo. L'estudi anual del Departament d'Estat americà sobre la situació dels drets humans a Espanya inclou l'episodi de l'acomiadament de Peri en l'apartat relatiu als supòsits de vulneració de drets per motius referits a la "nacionalitat, la raça o les minories ètniques".

L'informe del govern nord-americà indica textualment que "a l'octubre, uns 5.000 escriptors, polítics, periodistes, editors, acadèmics, actors i directors de cinema van signar un manifest criticant l'acomiadament de Cristina Peri, una escriptora i periodista de Catalunya Ràdio, qui va denunciar que havia estat acomiadada per parlar en castellà en lloc de fer-ho en català".

El document inclou en el mateix apartat referències a altres episodis als quals dóna una categoria similar com l'atac racista a una dona equatoriana per part del jove Sergi Xavier Martín, que va ser registrat per les càmeres del vagó dels Ferrocarrils de la Generalitat on ambdós viatjaven.

La federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana va lliurar en aquestrnsentit una carta en tots els consulats nord-americans de Catalunya,rnValència i Balears denunciant "l'existència d'informacions falsesrni tendenciosas sobre la llengua catalana" en el citat document.

Una portaveu d'aquesta Organització, Blanca Serra, va explicar a El Mundo que, al seu judici, l'acomiadament de Peri Rosi, que és uruguaya, no pot considerar-se una discriminació, ja que "va obeir a motius laborals". L'entitat creu que els autors de l'informe han consultat només al Defensor del Poble i no han estudiat la legislació lingüística catalana, que sí els hi dóna la raó.

L'organització catalanista considera també que els redactors de l'estudi haurien d'haver buscat altres fonts "millor informades" com la Secretària de Política Lingüística de la Generalitat o l'Observatori de la Llengua, "un organisme gestionat per la societat civil, especialitzat en el seguiment de l'evolució de la llengua catalana".

Aquest és el tercer any que l'esmentada organització fa seguiment dels informes sobre drets humans publicats pel Departament d'Estat d'Estats Units. Segons explica el seu portaveu, les denúncies anteriors han donat els seus fruits.

Fa tres anys, l'estudi denunciava la "discriminació dels castellanoparlants a Catalunya". La Federació d'Organitzacions per la llengua es va queixar que l'informe es basés només en la legislació estatal i no en la catalana i, a l'any següent, els autors de l'informern "van corregir" i van incloure com modalitat de discriminació el fet que a Catalunya no es pugui viure només en català, explica Serra.

Enguany, l'entitat s'ha queixat també pel fet que "l'informe no esmenta la discriminació que suposa que en el Parlament i el Senat espanyols els diputats i senadors tinguin vetat l'ús de la llengua catalana".

Publicitat
Publicitat

88 Comentaris

Publicitat
#88 Segimon, Barcelona, 27/12/2008 - 19:19

Els veins de Diagonal 614 ja poden tremolar... els defensors de la llibertat (EUA, El Mundo i la Sra. Peri) el han caçat. Acebes investigarà possibles connexions amb els Pastorets de Balsareny.

#87 VOLEM LA INDEPENDENCIA ara aqusta nit, de salses a guardamar, 27/12/2008 - 18:34

si els catalans tinguessim pebrots d'aplicar els drets humans com fan els aliats d'USA QUE AVUI MATEIX HAN esventrat mes de 200 moros a gaza ens suaria la polla el que diguessin aquesta colla de miserables , ara els miserables som els catalans

#86 montesquieu, barcelona, 27/12/2008 - 17:04

Fem un altre boicotet als EEUU?

#85 Marc3, Barcelona, 27/12/2008 - 10:21

1. aquest informe l'han fet nomes amb la versio de la cope-el mundo.
2. la sra rossi no complia el seu contracte laboral, que inclou parlar en catala. Es com si a un el contracten per fer bunyols i nomes sap fer croissants.

#84 josepxicot, barcelona, 26/12/2008 - 21:11

Aquesta progre ja fa anys que s´arrosse
ga per Catalunya per poder parlar el cata
là ja que per això cobra,¿de què va aques
ta sudaca?,!que torni al seu país!