Publicitat
Política · 31 de Març de 2009. 10:35h.

"Felip VI durà el nom en record de Felip V"

Hèctor López Bofill diu que el Rei va consentir el cop d'Estat

"Felip VI durà el nom en record de Felip V"

Felip de Borbó i el Rei

L'escriptor Hèctor López Bofill ha manifestat, entrevistat per Francesc Puigpelat a l'Avui, que el Rei, en "els darrers 30 anys ha exercit poder real en tres ocasions. Una, el 23-F, i no l'exercici del poder per salvar la democràcia, si nó segurament en sentit contrari. No aniré més enllà de dir que és molta casualitat que el cap material del cop, l'anomenat Elefante Blanco, fos Alfonso Armada, que havia estat poc abans el cap de la Casa del Rei. És molt difícil de creure que el rei no estigués al cas d'actes que feia gent tan propera. I crec que no només n'estava al cas, sinó que, en algun aspecte, algun moment, potser els va consentir".

"Els poders fàctics d'Espanya saben que en el moment que s'obri el meló de la reforma hi haurà decisions que s'hauran de revisar en profunditat. Una és la monarquia, que avui no té cap sentit. I això encara s'aguditzarà si Joan Carles I ens abandona. Almenys, ell va saber vendre la seva actuació, encara que fos falsejada, però a Felip això no li val", afegeix.

"No és només que sigui castellà, sinó que és Borbó. I l'ombra allargada entre els Borbons i la destrucció de les llibertats catalanes és molt present en el catalanisme. La gran obsessió del rei és sempre la unitat d'Espanya. Ho recorda en els seus discursos. I aquesta va ser la promesa que li va fer a Franco en el seu llit de mort. El dictador li va dir: 'Haga usted lo que quiera, pero mantenga España unida'". "Joan Carles I l'ha complert a dreta llei, el mandat del dictador. I es confirma la continuïtat entre aquestes figures. Cal no oblidar que el seu successor portarà el nom de Felip VI, i li fan posar en record de Felip V", afegeix.

Bofill assegura que "el catalanisme, amb aquesta dinastia, no hi té res a fer". Sobre la possibilitat d'una Catalunya independent amb reis espanyols, l'escriptor recorda que "en algun moment s'ha plantejat des dels segments conservadors de l'independentisme. Per no és possible, perquè els Borbons són els destructors de les llibertats catalanes i perquè la unitat d'Espanya és una obsessió de la dinastia borbònica, ho ha estat de Joan Carles I i ho serà de Felip VI. És clar que la independència comportarà la república".

Finalment, ha afirmat que en cas d'un procés cap a l'autodeterminació, el rei "actuaria políticament en contra. Tant Joan Carles I com el seu successor. No seria neutral. El rei és garant de la unitat d'Espanya, segons la Constitució. Fins ara s'ha interpretat com a simbòlic. Però en un cas així es concretaria".

Publicitat
Publicitat

26 Comentaris

Publicitat
#26 Biter rojo, Barcelona, 31/03/2009 - 20:34

tenemos reyes para rato, estos se reproducen con la facilidad de las cochinillas pero sin tantas utilidades.

#25 Memòria histèrica, Lleida, 31/03/2009 - 20:26

De quina banda estaven els avantpassats del senyor López el 1714? I els del senyor Puigpelat el 1936?

#24 Víctor, Mollet, 31/03/2009 - 18:52

De Felip a Felip, tancarem el cercle... quan el Felip arribi al poder recuperarem els nostres drets i amb un pèl de sort recuperarem la gran tasca començada a la Revolució francesa amb els borbons.

#23 Joan, Barcelona, 31/03/2009 - 17:07

Per sobre de la unitat d'Espanya els Borbons tenen una altra prioritat, que és perpetuar-se en el poder al preu que sigui. Fins i tot exercint de Comptes-Reis de Barcelona i Cap de l'Estat de Catalunya.

#22 Pablo, Jaca, 31/03/2009 - 16:42

Cuando los catalanes (y aragoneses) pueden elegir un rey, van y eligen a uno de Medina del Campo (Fernando de Antequera). Alguien debería preguntarse por la razón de esa elección.