Publicitat
Política · 10 de Setembre de 2014. 21:00h.

Fermesa davant Rajoy

Mas: “El meu compromís amb la consulta és ferm”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat en el seu missatge institucional de la Diada que el seu compromís amb la consulta sobiranista, convocada per al proper 9 de novembre, “és ferm”.

“El meu compromís per convocar la consulta, un cop el Parlament hagi aprovat la via legal per fer-ho possible, és ferm. Hem transitat fins a dia d’avui amb una majoria política que, des de la diversitat ideològica que té aquest país, ha pres totes les decisions necessàries per arribar fins on som”, ha dit.

“La meva voluntat és que aquesta unitat no s’esquerdi i fins i tot es pugui ampliar, per seguir donant resposta a l’anhel i la voluntat de la majoria de la nostra societat”.

És per això que ha volgut aprofitar “per explicitar al Govern i a les institucions de l’Estat que encara són a temps d’escoltar el clam pacífic i democràtic d’aquest poble. Silenciar la veu d’un poble que vol parlar és un error; negar el vot a qui veu en les urnes la solució i no pas el problema és un error doble”.

Mas ha fet un discurs amb referència al passat -als fets del 1714-, al present i al futur. També ha assenyalat que en la V prevista per a la Diada “una part significativa del poble català tornarà a demostrar al món quina és la via catalana d’entendre la democràcia i la llibertat”.

Els catalans i les catalanes, ha destacat, evidenciaran de nou que “la majoria social que fa possible el procés polític que viu Catalunya no defalleix, sinó que continua més viva i forta que mai”. Una actitud de la qual ha afirmat que “se n’hauria de prendre bona nota”.

L’any de la commemoració del Tricentenari, el president ha volgut adreçar als ciutadans el missatge institucional de la Diada des del Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, per la seva “significació històrica especial”, ja que el 1706 s’hi reuniren les darreres Corts Catalanes convocades per l’arxiduc Carles.

Unes Corts creades al segle XIII i hereves de les assemblees de Pau i Treva que “són considerades el naixement del primer parlamentarisme a Europa. El nostre sentit de la democràcia ve de molt lluny”, ha destacat Mas.

També aquest saló del Palau de la Generalitat va ser el lloc on l’any 1713 es prengué la decisió de defensar les Constitucions Catalanes i resistir heroicament a Barcelona, fins que es produí l’entrada de les tropes borbòniques l’11 de setembre de 1714.

El president ha assegurat que, “en moments en què es vol menystenir, desvirtuar i fins i tot negar el nostre passat com a país, es fa més necessari que mai commemorar el que hem estat”, i recordar que la defensa heroica de Barcelona, i de tot Catalunya, va ser “per defensar unes lleis de les més avançades del moment i que es contraposaven al poder absolut exercit de manera absoluta”.
 
Avui, tres segles després dels fets de 1714, el president ha subratllat que “la nació catalana és viva; tenim país; i ens preparem democràticament, cívicament i pacíficament per decidir el nostre futur col·lectiu”. I ha afegit que “la majoria social i el consens polític que el vertebra” són els dos pilars sobre els quals es recolza el procés polític català.
 
En referència a aquest consens polític, el president ha assegurat que la seva voluntat és que “aquesta unitat no s’esquerdi i, fins i tot, es pugui ampliar”, per seguir donant resposta a la voluntat majoritària del poble.

El cap del Govern ha subratllat que “no ens mou l’afany de ser millors que els altres, sinó de ser millors nosaltres mateixos”, i que l’aspiració del poble és tenir “un futur millor” que passa per la “concòrdia i de solidaritat” amb la resta de pobles d’Espanya i d’Europa.
 
“Anhelem ser tractats com les altres nacions del món i, per tant, poder decidir per nosaltres mateixos sobre la nostra economia, el nostre benestar, els nostres serveis públics, la nostra identitat i la forma de relacionar-nos amb les altres nacions d’Europa i del món”, ha defensat. I ha afegit que Catalunya vol construir aquest futur “reforçant els nostres molt antics lligams amb Europa”.
 
En aquesta construcció d’un país millor, el president ha assegurat que “la nostra ambició de qualitat democràtica ha d’estar a l’altura de la llarguíssima trajectòria de conviccions democràtiques del nostre país”, i que el fet d’haver tingut un dels Parlaments més antics d’Europa “hauria de ser un potent estímul per aspirar a tenir una de les millors democràcies d’Europa”.

Veure el discurs sencer

Mas, durant el discurs (Foto: Rubén Moreno)
Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#12 Neferu, barcelona, 11/09/2014 - 08:22

¿ Firmeza, chantaje de Junqueras, encrucijada, extravío del mapa? Bueno? siempre le quedará Suiza.

#10 pepe, andorra, 10/09/2014 - 23:46

Casper, machote (perdón), como siga la cosa asi me voy a fugar con el fermo de Mas en vez de contigo.

#9 ALVAR TriBorn Catatonic, Bcn Españolaza, 10/09/2014 - 23:42

Los Forcos de la Forcadell serán disipados por Gandalf y la Comunidad del Anillo.

Nos dirigimos a CatMordor.
Ya nos acercamos.
Raudo Gandalf!

#11STarragona

#8 Pere, Lleida, 10/09/2014 - 23:00

Les darreres cuetades d'un cadàver polític.

#7 joan, sabadell, 10/09/2014 - 22:03

I l'atur? I les retallades en sanitat? I el turisme incivic? I can vies? I la corrupcio? Monotema.. viu en el seu mon. Te els dies comptats.

#7.1 ali, valencia, 11/09/2014 - 02:34

A la final de la"Champions" es parla de basquet? Avui toca INDEPENDÈNCIA i demà construir un païs com tu vols i jo sommio.