Política · 5 de Juliol de 2010. 19:00h.

Fins i tot El País critica Montilla

El PSOE rebutja la reacció del líder del PSC a la sentència de l'Estatut

Fins i tot El País critica Montilla

Imatge d'arxiu d'una reunió de Montilla amb Zapatero

La crítica que un diari tan pròxim a la direcció del PSOE com El País realitzava aquest diumenge en un editorial sobre l'actuació del president català, José Montilla, respecte a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, reflecteix el malestar de la direcció federal socialista amb el primer secretari del PSC, un malestar que  han posat de manifest les declaracions dels pesos pesants del PSOE.

El País atacava amb duresa: "Si el president de la Generalitat, José Montilla, s'ha sumat a la manifestació del 10 de juliol ha estat per evitar que es torni en contra seu, ignorant que el paper de les institucions no és treure els ciutadans al carrer. Però col·locar-se al capdavant de la manifestació no ha evitat les tensions al seu Executiu, sinó que les ha aflorat amb major nitidesa, oferint una prova addicional de la inviabilitat de l'actual fórmula de Govern".

Mentre a la nit del 28 de juny, dia en què es va difondre la sentència, Montilla, mitjançant un missatge institucional, es declarava "indignat" i anunciava la seva intenció d'acudir a la manifestació que s'estava preparant, la direcció del PSOE anava per un altre camí.

Amb Zapatero en silenci, la vicepresidenta primera de l'Executiu espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, molt lluny de la "indignació" de Montilla, assegurava que la sentència "avala" l'Estatut "pràcticament en la seva totalitat", i intentava frenar el PS i al mateix Montilla: "Quan parla la justícia no caben més dubtes, vaticinis ni qüestionaments".

En la mateixa línia anava la secretària d'organització del PSOE, Leire Pajín: "La sentència confirma que l'Estatut és constitucional, compatible amb el model autonòmic i no trenca Espanya malgrat el que deia el PP".

Un home molt pròxim a Zapatero, el portaveu del grup parlamentari socialista, José Antonio Alonso, va qualificar la sentència de "netament positiva", considerant a més que "ha avalat el 95% de l'Estatut".

Un altre dels homes forts del Govern espanyol i del partit, el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir sobre la sentència que "estic satisfet", i va afegir que la decisió del Constitucional confirmava que "és un bon Estatut". Sobre la intenció de Montilla d'acudir a la manifestació del dia 10, va respondre afirmant que aquesta decisió "forma part d'un exercici de democràcia real".

De la seva banda, el vicesecretari general del PSOE i ministre de Foment, José Blanco, ha admès que hi ha discrepàncies. Ha dit que el suport electoral que tenen els socialistes a Catalunya "se sustenta en una relació intensa i fraternal encara que a vegades no exempta de dificultats".

Però Blanco també ha tancat files davant del "indignat" Montilla, afirmant que "estem davant d'un Estatut profundament constitucional en la seva immensa majoria", encara que, això sí, ha matisat que cap membre del Govern espanyol ha expressat que estiguessin "absolutament contents i satisfets" amb la sentència.

Finalment, el mateix Zapatero va provocar estupefacció i desconcert al PSC quan, diversos dies després de conèixer-se la sentència, que deixa buit de contingut aspectes fonamentals de l'Estatut, va afirmar de manera rotunda: "Objectiu aconseguit".

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 llpv, cat, 05/07/2010 - 23:36

O sigui si em tallen el 5% del meu cos, el cap per exemple, no passa res oi? encara em queda el 95%. Bon raonament

#3 Segimon, Barcelona, 05/07/2010 - 21:24

Estimat Alt Funcionari Per a Assumptes del Nord-Est Don José... Intenti-ho i digui en veu alta: «No estic de-acurdu amb el Sr. Zapatero»... O si?

#2 Indigeta, Cipsel.la, 05/07/2010 - 20:21

Aquí tothom defensa la seua poltrona, que en definitiva és el que interessa a tot P$OEcialista que s'apreci.

#1 Josep Mª, Girona, 05/07/2010 - 19:34

Doncs penso que l´actitud del Presdient Montilla, diu molt a favor seu.
Per ell hauria estat més fàcil sotmetre´s als capricis del PSOE i en canvi està aguant el tipus.
Pel motiu que sigui. Peró l´aguanta.
La seva actitud el prestigia.