La portaveu d'Esquerra al Parlament, Marta Rovira, ha emplaçat el Govern a fer una reforma de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). Les declaracions de Rovira arriben només quatre anys després de la seva creació.
La portaveu d'ERC, durant la comissió d'Afers Institucionals d'aquest divendres, ha demanat que es promogui "una reforma de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC)". "Els costos actuals podrien orientar-se més cap a un servei directe per atendre les denúncies de molts ciutadans i funcionaris compromesos", ha afegit abans de demanar també que "s'ha d'optimitzar la seva eficàcia".
La constitució de l'Oficina Antifrau -que es va aprovar a l'octubre del 2008- va ser, de fet, un dels projectes estrella d'ERC durant el tripartit. Fins i tot els republicans van arribar a amenaçar amb trencar el Pacte del Tinell si no es tirava endavant si el PSC no retirava les esmenes al projecte de Llei.
L'Oficina Antifrau té cinc milions de pressupost anual i una plantilla d'una cinquantena de persones -cinc de les quals són alts càrrecs-, però no té competències judicials: quan acaba d'investigar un tema el trasllada a la fiscalia.
El debat sobre la possibilitat de crear una Oficina Antifrau es va iniciar al desembre de 2003, quan PSC, ERC i ICV van recollir aquest compromís al Pacte del Tinell.
El 25 de febrer de 2005, i després de la polèmica sobre el presumpte cobrament de comissions per la concessió d'obres públiques, el Parlament es va comprometre, amb l'oposició de CiU, a crear una Oficina Antifrau dependent del conseller en cap.
Al març d'aquell any, el Govern de la Generalitat va crear un programa destinat a crear l'OAC, i al final d'aquella legislatura es va aprovar un projecte de llei per a la seva creació.
Però l'avançament electoral va fer impossible la seva aprovació, i finalment el projecte va ser reprès al 2008. Des de l'inici, el projecte va donar lloc a una polèmica bàsicament entre PSC i ERC sobre si havia d'investigar o no els ens locals, i sobre de qui havia de dependre.
