Publicitat
Política · 26 de Febrer de 2013. 12:29h.

Flandes insta Espanya a "estar més oberta" a negociar amb Catalunya

El president flamenc Kris Peeters creu que "seria poc intel·ligent" bloquejar el debat territorial

Flandes insta Espanya a "estar més oberta" a negociar amb Catalunya

El president de Flandes, Kris Peeters. (Foto: Teresa Carreras)

El president de Flandes, Kris Peeters, ha advertit l'Estat espanyol que bloquejar el debat sobre la configuració territorial de l’Estat seria “poc intel·ligent”. Peeters ha afegit que “l’Estat hauria d’estar més obert a la discussió amb Catalunya”. El polític demòcratacristià ha fet aquestes declaracions a Barcelona, abans de la reunió amb Artur Mas d’aquesta tarda.

Peeters ha volgut ser molt diplomàtic i ha subratllat que, tot i que ell no defensa la independència de Flandes, respecta la política d’Artur Mas, de qui ha dit que són “amics”. El president flamenc ha limitat, però, a intercanvis de bones pràctiques i acords econòmics les relacions entre Catalunya i Flandes. Peeters ha dit que no ha rebut cap petició “oficial” d’ajuda per part de Mas en el seu intent de convèncer els líders europeus de la necessitat d’exercir l’autodeterminació.

Peeters també ha fet una encesa defensa de la presència directa al món per ajudar les empreses a innovar i exportar. En resposta a la intenció de supervisar l’activitat exterior de les comunitats autònomes expressada pel ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, el president flamenc ha afirmat que “si no es pot tenir veu als fòrums internacionals és impossible fer una política social amb sentit”.

Flandes predica amb l’exemple: l’agència de promoció comercial flamenca Flanders Investment & Trade (FIT) manté 90 oficines a tot el món, Barcelona inclosa. L’activa política exterior de la regió li ha permès convertir-se en l’origen del 80% de les exportacions belgues.

Flandes té una consideració més confederal que federal dins l’estat belga. Amb la darrera reforma de la Constitució, el govern regional flamenc passarà a gestionar un pressupost més gran que el del govern central, i gaudeix de llibertat per signar acords diplomàtics i comercials en les matèries que afecten les seves àmplies competències.

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#9 queteden, Igualada, 26/02/2013 - 21:45

Lo verdaderament rellevant d´aquesta posta en escena d´en Mas és que ha utilitzat aquest personatge com a aval davant el govern espanyol per iniciar unes negociacions dins l´àmbit estat-generalitat, o sigui, més de lo mateix. En Mas busca l´excusa per no haver de dur Catalunya a la Independència.

#8 pelaez, barna, 26/02/2013 - 18:45

Y para decir esto le han pagado el viaje y el hotel?

#7 fernandomartinez@@, bse, 26/02/2013 - 15:41

El presidente de Flandes (que le digan a Ford que piensa del independentismo flamenco), persona totalmente imparcial está a favor del proceso independentista catalán, seguramente tambien estarán a favor los independentistas, corsos, padanos, frisios etc

#6 El azote de los necios, Barcelona, España, 26/02/2013 - 15:17

Para los pueblerinos separatistas ,en Bruselas, la Grand Place hay un edificio barroco de los más importantes que se llama "Le Roi d'Espagne" y en los jardines du Sablon, hay un monumento con los tercios, en los q dice una placa q el Duque de Alba ejecutó al rebelde Egmont...sin ningún complejo.

#6.1 Josep, Barcelona, 26/02/2013 - 15:58

sí, i es van independitzar d´Espanya, mentrestant ja poden anar tenint quadres. On s´ha de signar?

#6.2 pepe, andorra, 26/02/2013 - 18:45

No eran España, eran un reino aparte en el q el Rey era el mismo q el de Castilla, Aragon, Portugal, etc. Y al menos ellos no reniegan de su pasado histórico como si se hace en Can Fanga. Claro q por lo q se ve, el dia q explicaron los comentarios de texto tu estarias haciendo pancartas subvencionad

#6.3 Gongylus, Girona, 26/02/2013 - 20:28

Sí, i la repressió del Duque de Alba va ser tant bèstia i sagnant que encara avui en dia, als nens petits, per dir-los que "vindrà l'home del sac" els diuen que "vindran els espanyols".

#5 El azote de los necios, Barcelona, España, 26/02/2013 - 15:12

Por eso el Vlaams Belang, partido independentista y ultraderechista tiene tantos votos.... por lo menos los flamencos se asumen, que son reaccionarios y endogámicos.... sobretodo en Brujas, Gante y Amberes....aquí se lo montan de demócratas y abiertos catalanistas de pañuelo palestino..