Política · 27 de Juliol de 2011. 10:12h.

Foment només ha executat l'11% del pla de carreteres

Signat el 2005 per un importe de 2.500 milions

Foment només ha executat l'11% del pla de carreteres

José Blanco i Joaquim Nadal

L'alcalde de Figueras, Santi Villa, va aprofitar el darrer ple per denunciar al Parlament que el sistemàtic endarreriment de les obres de la N-II i l'A-2 i de l’autopista AP-7 a les comarques de Girona. "Vivim especialment dolguts l’incompliment sistemàtic dels compromisos, per part de l’Estat, a l’hora de reprendre aquestes obres de millora o d’ampliació", va insistir.

L’any 2005 es va signar un protocol entre l’Estat i la Generalitat de Catalunya per tirar endavant aquestes iniciatives, ara encallades. El primer va en el context de la campanya de les eleccions municipals, al maig del 2011, i el segon, a l’octubre del 2010, abans de les eleccions al Parlament.

"Aleshores -va continuar-, el conseller de Política de Territorial anunciava un acord imminent per completar i millorar els accessos de l’autopista AP-7 a Fornells i a Figueras -va recordar Vila-, però el ministeri ha confirmat ara que el tram Medinyà-La Jonquera ha deixat de ser una prioritat". "Tenim, literalment, esventrats els trams entre Maçanet i Sils, entre Medinyà i Orriols", va insistir.

L'alcalde de Figueras també va denunciar "la indefensió en la que es troben molts pagesos en els trams de Medinyà i d’Orriols o de Maçanet i Sils, que es troben amb expropiacions que s’han iniciat, però que no es culminen i que, fins i tot, el ministeri insinua que no té cap mena d’intenció de culminar, deixant-los les finques destrossades i, per tant, sense data la solució per a aquesta infraestructura i per la seva situació de finca".

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va admetre que en efecte "l’Estat l’any 2005 va signar un protocol amb el Govern de la Generalitat en el qual es comprometi a invertir 2.510 milions d’euros, més ben dit, a licitar fins l’any 2012, 2.500 milions d’euros amb carreteres a Catalunya".

"Quina és la realitat? S’ha licitat un 28 per cent, i algunes d’aquestes obres estan aturades; del licitat, s’ha executat un 40 per cent; per tant, tenim un nivell d’execució de l’11 per cent. I li recordo que el protocol anava fins l’any 2012".

"La Nacional II és una de les vies importants més afectades per aquesta aturada. Tordera-Maçanet no s’ha fet res, Maçanet-Sils s’ha licitat però s’ha aturat, Sils-Caldes es va licitar, es va aturar i ara s’ha tornat a licitar.. I Medinyà-frontera s’ha licitat en part, després es va aturar i molt ens temem que el ministeri està avançat per la via de la rescissió de contractes i alhora, doncs, deixar de banda aquest projecte".

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#3 sulfuro sulfuro, Barcelona, 27/07/2011 - 19:40

Desde el 2005 ya han tenido tiempo pero ha habido otras prioridades como pago de informes falsos, subvenciones a amiguetes, embajadetas, etz.
O la culpa la tendrá "Madrit" lo que suele resultar un recurso muy socorrido y bien visto por cierto público
fiel a su inmarcesible identidad.

#3.1 Terraxa, Terrassa, 27/07/2011 - 21:52

Sulfurin, que no t'enteres, aquests calers NO han vingut, s'han quedat a Madrid, per pagar AVEs sense passatgers, aeroports buits i els xecs escolars de mitja Espanya. I ja no vindran ni els tornaran, oi?

#2 Josep Ma., Terrassa, 27/07/2011 - 17:05

No puc entendre de cap manera que, sent els catalans (en general) tant emprenedors i tant bons comercials historicament, siguem tant inútils politicament com per deixar-nos prendre el pel d'aquesta manera pels espanyols. Tant babaus som? Fins aquest nivell estem fagocitats?

#2.1 Jordi, Londres, 29/07/2011 - 02:31

La veritat es que estic molt d'acord amb voste, som uns inutils politicament. De totes formes, em sembla que la cosa pinta mes del mateix durant anys. Si guanya el PP amb majoria... i sino doncs ja tenen CIU que els donara suport amb l'expoli fiscal. Mai he entes la gent que vota CIU a les Estatals

#2.2 Lluis, Igualada, 29/07/2011 - 15:23

Jordi. i doncs? que vols que votem? al psc-PSOE amb els VEINTISINCO panxacontenbts que diuen amén a tot fins i tot amb vots en contra dels nostres interessos? vinga home, al mentys els convergents no depenen de ningú ni del toc de pitu del PSOE, els anomenats amics salvadors i federalistes hehe

#1 Aitor, L'H, 27/07/2011 - 13:54

Això és el que comporta formar part d'Espanya. Obrim els ulls!