L’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha admès en el Tribunal Suprem que la DUI va ser “una declaració política”. “El 27 d'octubre es van aprovar dues propostes de resolució, i es van votar, i es va llegir un preàmbul que era una declaració política sense conseqüències jurídiques”, ha assegurat a preguntes de la fiscalia.
Forcadell ha assenyalat que la declaració d’independència no es va votar ni es va publicar, sinó que es va incloure en el preàmbul de dues propostes de resolució, una sobre el rebuig a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, i una altra que instava el Govern a impulsar un procés constituent.
També ha indicat que la DUI es va signar “fora de l’hemicicle” i ha insistit en que “va ser una declaració política”, després que la fiscal Consuelo Madrigal li hagi demanat si la declaració d’independència va ser una “farsa”, un “sainet” o una “mentida”. En aquest moment, ha hagut d’intervenir el president de la Sala, Manuel Marchena, per aturar l’intercanvi d’opinions entre la fiscal i Forcadell.
Per altra banda, l’expresidenta de la cambra catalana ha negat haver participat o dirigit “cap estratègia” per crear una Estat propi. “Em vaig limitar a complir amb el meu càrrec com a presidenta del Parlament”, ha reblat. Forcadell ha defensat la “sobirania del Parlament” per tractar tots els temes: “l’essència de la democràcia és que la paraula al Parlament ha de ser lliure. Al Parlament s'ha de poder parlar absolutament de tot”.
“La Mesa del Parlament sempre hem tingut en compte els drets fonamentals, com són la llibertat d'expressió, el dret d'iniciativa, el pluralisme polític i la inviolabilitat parlamentària”, ha afirmat, alhora que ha argumentat que va acceptar a tràmit les lleis de desconnexió perquè “no és potestat de la Mesa valorar la constitucionalitat de les tramitacions parlamentàries”.
Respecte els plens del 6 i 7 de setembre, on es van aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat, Forcadell ha al·legat que no va prohibir el debat perquè “en cap parlament democràtic del món es ha una actuació preventiva”. “Això seria permetre que entri la censura a un parlament i també hi entra en joc la separació de poders”, ha al·legat l’expresidenta de la cambra catalana.
