Publicitat
Política · 14 de Febrer de 2019. 14:48h.

Forn intenta salvar els Mossos

"Mai van rebre ordres polítiques en relació al referèndum"

Forn intenta salvar els Mossos

L'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, ha anunciat que respondrà a les preguntes de la fiscalia, de l'Advocacia de l'Estat i de la seva defensa i que ho farà en castellà. "Renuncio al meu dret de parlar en català, però vull expressar la dificultat afegida que em suposa expressar-me en castellà", ha exposat.

Forn ha deslligat els Mossos d'Esquadra del referèndum i ha dit que "vaig assumir el compromís polític de celebrar el referèndum, però el meu departament no va fer res perquè se celebrés". "Cap acte dels Mossos va ser contrari a la Constitució".

En aquest sentit, ha assegurat que "els Mossos mai van rebre ordres polítiques en relació al referèndum" i ha volgut deixar clar que "quan el 19 de juliol vaig dir que els Mossos permetrien votar durant el referèndum no hi havia cap requeriment judicial".

Sobre la concentració davant la Conselleria d'Economia, ha explicat que va tenir una "comunicació fluida" amb el major Trapero i ha firmat que "Mossos van actuar per protegir les accions de les diferents comitives judicials". "Si haguéssim tingut la informació de la vintena d'operacions judicials i policials que es farien aquell dia, tot hauria anat millor", ha lamentat.

Forn ha assenyalat que "no és inconstitucional" manifestar-se en contra de les decisions judicials i ha reconegut que aquell dia va parlar amb Jordi Sànchez -també ho va fer Trapero- per "per rebaixar la tensió". En aquest sentit, ha dit que "va ser positiu".

L'exconseller ha retret a la fiscalia el "relat de pel·lícula quan diuen que la secretària judicial va sortir pel terrat" i ha recalcat que "tothom ha vist les imatges com Cuixart i Sànchez a dalt del cotxe per calmar els ànims".

Preguntat per l'operatiu de l'1-O, ha admès que no van confiscar material abans de l'1-O. Tot i això ha remarcat que "no es pot parlar d'inactivitat dels Mossos davant els requeriments contra el referèndum. Els dies previs es van aixecar més de 6.000 actes".

Joaquim Forn ha manifestat que "l'1-O es va fer el desplegament més gran de mossos d'Esquadra que s'havia fet mai" i ha assegurat que "els Mossos d'Esquadra van impedir que s'obrissin 297 col·legis electorals".

L'ex titular d'Interior ha admès que el TC ha anat anul·lant resolucions independentistes del Parlament i ha dit que "reconec l'autoritat" de l'alt tribunal, però ha subratllat que "està format per membres nomenats per partits polítics, senyal de poca imparcialitat".

Finalment, Forn ha expressat que "no tinc constància de fer cap acte executiu de promoció del referèndum, un cop suspès pel Constitucional". "Vaig donar compliment, des del Govern, a totes les instruccions de Fiscalia i a les dictades pel TSJC", ha conclòs.

Publicitat
Publicitat

34 Comentaris

Publicitat
#23 Juanico, Bcn, 15/02/2019 - 16:56

Es pot ser partidari d'ina idea, però la mentira en què viuen els redactors d'aquest diar (sic) només pot ser fruit de la mala fe, no de la ignorància.

#22 Marga, San Cucufate del Valles, 15/02/2019 - 00:47

El fiscal le pregunta a Forn: ¿sabe usted si le habian pinchado el teléfono? y Forn contesta: no lo se, creo que nunca te avisan cuando te van a pinchar el teléfono. Zascaaaaaaa.

#21 Luigi., Barcino, 14/02/2019 - 19:51

Dr Jekyll and Mr. Hyde. Quería que se celebrase el referéndum y era el jefe de los que deberían de impedirlo. Genial.

#20 Luigi., Barcino, 14/02/2019 - 19:50

Forn ha dicho que,finalmente,el Ministerio del Interior autorizó la compra de armas. Así fue, pero solo una pequeña cantidad en comparación con el arsenal que pretendían comprar Este asunto aún está por salir,en la fase probatoria.

#19 José Méndez, Lérida, 14/02/2019 - 17:50

¿Que payasada es ésta de negarse a contestar los fiscales, y responder a sus abogados como si se tratara de jugar al solitario? El Sr. Marchena, tendria que decir : mire no será ni 0 años como piden Vds. ni 74 como pide Vox. Seran 25 pq Vd. hizo esto y aquello contra la LEY, por ende si no le condeno me echaran a mi del Cuerpo de Justicia. PUNTO.