Publicitat
Política · 7 de Novembre de 2016. 08:41h.

França es queixa del procés

Recel a que s'encomani a la Catalunya Nord

França es queixa del procés

Puigdemont, al Parlament

El Ministeri d'Afers Exteriors francès va lliurar, dimecres 2, a l'ambaixada d'Espanya a París un text escrit on expressa el seu malestar per la resolució aprovada el 6 d'octubre pel Parlament català en què demana que Catalunya Nord gaudeixi del dret d'autodeterminació , segons informa El Confidencial.

Junts pel Sí i la CUP van formular des del Parlament una crida a favor de l'autodeterminació del País Valencià, les Balears, Catalunya Nord i Franja de Ponent. En la resolució, el Parlament també expressa "el seu suport als moviments que defensen la llengua i la cultura catalana a Catalunya Nord". En aquesta mateixa jornada parlamentària, es va aprovar la celebració a Catalunya d'un referèndum unilateral com tard al setembre de 2017.

Les autoritats franceses s'han queixat davant del Govern central perquè no mantenen cap tipus d'interlocució política amb les institucions catalanes. Actuen així de la mateixa manera que, per exemple, la Comissió Europea. Quan una comunitat autònoma incompleix una directiva europea, no amonesta el Govern regional sinó que formula els seus retrets davant l'Estat.

En aquesta resolució, del 5 d’octubre y aprovada amb 72 vots a favor, 51 en contra i 11 abstencions, el Parlament de Catalunya manifesta que “el conjunt de territoris dels Països Catalans tenen dret a l’autodeterminació. Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Pitiüses, la Catalunya del Nord i les comarques catalanoparlants de la Franja de Ponent tenen el dret a decidir el seu estatus polític”.

“En el procés de guanyar la seva independència, Catalunya mantindrà una relació prioritària amb els territoris dels Països Catalans amb els quals comparteix llengua, cultura i altres vincles forjats al llarg de la història”, s’indica, a més d’expressar “el seu suport als moviments que a les Illes i al País Valencià, reclamen el dret a decidir el seu estatus polític”.

“A la Franja de Ponent, cal vetllar pel vincle que els seus ciutadans mantenen amb Catalunya que, més enllà de la llengua, també es manifesta en qüestions relatives al patrimoni històric i l’accés a la sanitat i l’educació públiques”, apunten. “Expressar el suport als moviments que defensen la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya Nord, i en concret a la reivindicació que el nom ‘país català’ aparegui en la designació de la nova regió administrativa de la República francesa”, destaca.

També s’afirma que “l’Aran, com a realitat nacional diferenciada, té dret a l’autodeterminació”. “El Govern de Catalunya ha de vetllar per la llengua de forma conjunta amb la resta de governs i institucions de les terres de parla catalana. Amb tal objectiu, establirà polítiques que a través de la cooperació estrenyin els llaços i afavoreixin els intercanvis, amb especial atenció als mitjans de comunicació”, conclou la resolució.

Aquesta no ha estat la primera actuació des de Catalunya que enfada França. El 2013, Artur Mas va enviar una carta al president francès, François Hollande, demanant-li que "encoratgi el procés democràtic" posat en marxa a Catalunya. La va redactar en anglès mitjançant un fax parcialment il·legible. Hollande no va contestar la missiva.

Durant la Universitat Catalana d'Estiu, l'agost del 2015, el conseller Germà Gordó, va afirmar que una Catalunya independent no "s'hauria d'oblidar de la nació completa". Va apostar per que oferís la nova nacionalitat als habitants dels Països Catalans, començant pels de Catalunya Nord.

Publicitat
Publicitat

79 Comentaris

Publicitat
#48 Jordi Perpinyà, Perpinyà, 08/11/2016 - 17:42

El 7 de nov. de 1659, Castella i França, sense tenir en compte les corts catalanes, mutilen la nació catalana. Perpinyà per als francesos mitjançant el Tractat dels Pirineus. I ara França s'enfada? Que s'aguanti. De Perpinyà a Alacant, una sola nació!

#45 Marta, Girona, 08/11/2016 - 11:04

Es lògic. Una "ideologia" tan reaccionària com aquesta no té cabuda de cap tipus en la cultura política francesa, dominada totalment pels grans principis republicans...

#44 botifler1914, Sinitaca, 08/11/2016 - 09:56

Por lo visto el viaje de Puigdemort no ha servido de mucho, tendremos que volver a enviar a Mortadelo y ampliar el personal de la embajadita en Paris.

#43 Alejandro, barcelona, 08/11/2016 - 09:48

Francia no es como España. Los franceses acabarían en un plis plas con un intento de secesión.

#43.1 Jordi Perpinyà, Perpinyà, 08/11/2016 - 12:23

Els francesos no han vist mai cap manifestació independentista com les que es fan anys rere anys a Catalunya. No els faria cap gràcia. No sabem com reaccionarien davant de tanta evidència...?

#43.2 !!*!!, Bcn, 08/11/2016 - 16:12

L'any 1984 a Paris, 2 000 000 de persones manifesten. L'endemà mateix Mitterrand fa fora tots els ministres i canvia tota la politica. (França 70 000 000 habitants o sigui una mani de menys de 3% de persones. Cal fer la comparació amb Catalunya. Compta.)

#42 Pepón, Bcn (España), 08/11/2016 - 09:34

Aún nos van a arrebatar el Ampurdán estos franceses por jugar con fuego