Publicitat
Política · 22 de Gener de 2011. 12:41h.

Full de ruta cap a la independència

Rubert de Ventós aposta per començar "pel que a priori suscita major acord: el pacte fiscal"

Full de ruta cap a la independència

Xavier Rubert de Ventós, amb Jordi Pujol, en una imatge d'arxiu

El filòsof i professor universitari Xavier Rubert de Ventós ha marcat el full de ruta per a la independència de Catalunya i assegura que "som un país prou petit per ser abastable, manejable i sense necessitat de símbols grandiloqüents per afirmar-se..., però som també un país prou gran per ser rellevant, competitiu i políticament viable".

En un article a La Vanguardia, manifesta que "la majoria dels estats nounats (Malta, Lituània, Montenegro, Eslovàquia i tutti quanti) no assoleixen l'escala física o demogràfica de Catalunya, i no diguem dels Països Catalans".

De Ventós creu que aquest procés ha de començar per aconseguir el pacte fiscal, ja que "si hem de sobreviure a la intempèrie de la globalització, de la immigració i l'atur, no podem seguir fent-ho amb un braç lligat a l'esquena de l'actual sistema de finançament, crucificats en un AVE radial, sense corredor mediterrani pel qual aventar i amb un aeroport hipotecat pels interessos corporatius d'Aena, pels econòmics de Barajas i pels polítics de Madrid".

Per això comparteix "l'ordre i la seqüència suggerits pel president Mas". En aquest sentit, afegeix que "no sé si embolicat en aquesta crisi pot arribar molt lluny. Però sí crec que el rumb i ritme traçats són els més adequats per apropar-nos eventualment a la independència".

Segons aquest guió, "no es tracta de començar pel més emocionant -afirma-, sinó pel que a priori suscita major acord a Catalunya: això del pacte fiscal, per exemple. Un concert econòmic que tant si 'surt bé' com si 'surt malament' pot tenir efectes beneficiosos".

"Si surt bé (com és poc probable) i Madrid accepta el repte, perquè carregarà les nostres arques i ens donarà mitjans econòmics per afrontar a la vegada la crisi fiscal i la construcció estatal de Catalunya ... I si surt malament, si Madrid es resisteix, servirà per carregar definitivament de raons el nostre independentisme", diu De Ventós.

Finalment, el professor adverteix que "no s'ha de pensar que aquesta 'transició nacional' hagi de ser fàcil", ja que "el n (e) oespanyolisme, per descomptat, es seguirà regirant en veure que eduquem els nens en el nostre dialecte. Per al funcionari espanyol, una llengua de veritat segueix sent 'un dialecte amb Estat'".

"I és llavors quan si podrem cedir a les seves queixes i dir-los: "doncs res, si només us sembla una veritable llengua la que es parla en un Estat, anem a dotar Catalunya d'un Estat, i tots contents". O no ?", conclou.

Publicitat
Publicitat

36 Comentaris

Publicitat
#36 Frank, Berga, 24/01/2011 - 22:28

Mira yo no me siento vasallo de nadie pero te dire una cosa el dia que Cataluña sea independiente todos seguiremos pagando impuestos los ricos seguiran siendo ricos y los politicos seguiran chupando del vote y encima tendremos a mucha gente en contra y no veas lo bien que nos trataran los gabachos.

#35 ARAN IS NOT CATALONIA, VIELHA, 24/01/2011 - 19:43

otro que no se ha enterado que la independencia no nos interesa a la mayoría, salvo a cuatro burguesitos catalanes ociosos, como lo que organizan los "exitosos" butirreferendums.
cuanto mas guapos estarían callados.

#34 Jaume, Amposta, 24/01/2011 - 00:58

Bianor (Gantxetolàndia): a vere si t'expliques millor, no t'he entès de res. Però de res.

D'aquests que escriuen en espanyol per emprenyar que ningú en faci cas. Estan en minoria i brams d'ase no pugen al cel.

#33 Font Cuitora, La Llacuna, 23/01/2011 - 23:39

Frank (Berga), en la Catalunya independent hi continuarà havent cooficialitat lingüística i res no s'oposarà a que ens entenguem bé amb Espanya, si ells ho volen. L'única cosa que canviarà és que deixarem de ser vassalls d'un estat que ens és hostil.

#32 Frank, Berga, 23/01/2011 - 19:48

Alexis (bcn) te guste o no los catalanes que hablamos en castellanos no quedaremos aquí, y seguiremos votando (mi voto vale igual que el tuyo) y tanto si esto sigue igual como si hay independencia seguiremos defendiendo el bilinguismo y el entendimiento con el resto de España.