Publicitat
Política · 8 de Setembre de 2010. 21:20h.

Full de ruta federal per a ICV

Joan Herrera: “L'objectiu és que Catalunya esdevingui Estat en el marc d'un Estat plurinacional"

Full de ruta federal per a ICV

Joan Herrera, en una foto d'arxiu

El secretari general d'ICV i cap de llista de la formació ecososocialista a les pròximes eleccions catalanes, Joan Herrera, creu que Catalunya ha de “liderar la seva evolució cap a l'Estat Federal” de la mateixa manera que va liderar el pas de la dictadura cap a l'Estat de les autonomies.

En una conferència sota el títol 'Volem tot l'Estatut. Nosaltres decidim: federalisme' amb motiu de la celebració de la diada del 11 de setembre, Herrera ha desgranat els principals elements de transformació de la proposta de la reforma de la Constitució Espanyola que la seva formació ha situat en el full de ruta nacional com a principal conseqüència de la sentència del TC a l'Estatut de Catalunya.

Així, un dels principals elements que apareixen en aquesta reforma de la carta magna, segons ha explicat el candidat d'ICV, és “el reconeixement dret a l'autodeterminació”, “l'establiment d'un procediment previst constitucionalment i establert legalment per regular l'exercici del dret a decidir en cas que un membre de la federació vulgui modificar les relacions amb l'Estat”.

Altres elements importants d'aquesta reforma “a fons” de la Constitució Espanyola és el “ple reconeixement del caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic de l'Estat” a més d'una “distribució asimètrica de les competències diferenciant entre nacions i regions”. Per Herrera “l'objectiu d'ICV-EUiA és que Catalunya esdevingui Estat en el marc d'un Estat federal plurinacional”. Amb tot Herrera s'ha mostrat disposat a discutir amb totes les formacions polítiques aquesta proposta de reforma amb l'objectiu de tenir una postura unitària.

En aquest sentit, Herrera també s'ha referit a les propostes de full de ruta nacional de la resta de formacions. “No comparteixo la idea de CiU i ERC què no val la pena recuperar l'Estatut perquè és una via morta”, ha dit el candidat ecosocialista alhora que ha admès que l'Estatut està “greument afectat per la sentència però l'autogovern cal defensar-lo dia a dia, pam a pam, i no fer-ho en nom d'un projecte de futur que no sabem encara quin és”, en referència a la federació nacionalista, “o el d'una llunyana i incerta independència” en el cas dels republicans. Per Herrera, aquestes dues posicions fan “un favor al PSOE i al PP”. De la mateixa manera Herrera ha criticat la postura dels socialistes catalans “d'esperar a veure si el PSOE miraculosament es convenç de les bondats del federalisme”.

El dirigent ecosocialista també s'ha plantejat una altra via en cas que PSOE i PP bloquegessin aquesta proposta de reforma de la Constitució. “Si la resposta de les forces majoritàries de l'Estat és negativa les forces polítiques catalanes estaran plenament legitimades per impulsar l'exercici del dret a decidir”, ha explicat Herrera que ha dit que la decisió de la ciutadania “serà un mandat pel Parlament i el Govern de Catalunya que haurà de posar en marxa les actuacions polítiques i jurídiques necessàries per assolir els objectius fixats” pel resultat de la consulta.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Tipa de PSC-ICV, IGUALADA LA MES ENDEUTADA, 09/09/2010 - 08:54

El full de ruta ja t'el dire jo. S'acabat viure de la moma, estaras temps a tornar a xupar de la mamella. Ara el mes important pe ICV es que no mani CIU per tal de no perdre la mamella. Herrera comença a buscar feina.

#2 Alberto, Barcelona, 09/09/2010 - 03:03

I aquests diuen que són d'esquerres? Jo flipo...

#1 Diderot, Gandesa, 08/09/2010 - 22:57

He escoltat la intervenció de l'eco-pastanaga aquest i he quedat molt decebut. En cap moment ha defensat un Estat "ecologista, progressista, sostenible i d'esquerres"!.