Publicitat
Política · 27 d'Octubre de 2009. 19:45h.

Garzón investiga si han fet d'intermediaris

La 'operació Pretòria' surt del paradís fiscal de Jersey

Garzón investiga si han fet d'intermediaris

L'entrada principal de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, a primera hora de la tarda d'aquest dimarts

La detenció de Prenafeta i Alavedra en l'operació Pretòria, centrada a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, estaria relacionada amb la seva suposada actuació com a intermediaris en la trama que l'Audiència Nacional està investigant. Els dos exdirigents de CDC haurien posat en relació amb el departament d'urbanisme de l'ajuntament a empreses immobiliàries que estaven sent investigades per activitats relacionades amb blanqueig de diners i evasió d'impostos.

La investigació es dedica especialment a buscar dades, operacions, comptes corrents i altres activitats urbanístiques de Grameparck, una empresa municipal de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet dedicada a la promoció immobiliària.

De fet, el paradís fiscal de le illes Jersey està a l'origen de la investigació anomenada operació Pretòria, que ha provocat diverses detencions a Catalunya, entre elles la de l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, i el regidor d'urbanisme Manuel Dobarco, a més de dos  exdirigents de Convergència, l'ex secretari general de Presidència, Lluís Prenafeta, i l'ex conseller Macià Alvedra, entre d'altres.

L'any 2.000, una investigació sobre blanqueig de capitals relacionada amb operacions urbanístiques de l'Expo-92 de Sevilla, va originar el denominat cas BBVA Privanza, que el jutge Garzón va arxivar de forma parcial el 2005, i en el qual va sortir un bufet català d'advocats, Petrus. De tota manera, van quedar alguns serrells oberts, perquè es van trobar dades sobre evasió d'impostos i blanqueig de diners relacionats amb comptes en el paradís fiscal de les illes Jersey.

L'Audiència Nacional va reobrir la investigació a partir d'aquests serrells, i així es va arribar a les empreses immobiliàries Proinosa i Espais. El següent pas va ser relacionar aquestes dues empreses amb Gramepark, la societat municipal de promoció immobiliària de l'Ajuntament de Snta Coloma de Gramenet, que presideix el regidor d'urbanisme, Manuel Dobarco.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Sir William Temple, Dublin, 27/10/2009 - 22:40

Jersey és una sola illa, és a dir, que és illa de Jersey. El que és en plural és el conjunt d'illes que en francès es diuen illes anglonormandes i en anglès illes del Canal.