Publicitat
Política · 10 de Novembre de 2008. 14:17h.

Geli no s'atreveix amb el copagament

La consellera prefereix pujar impostos abans d'acceptar el copagament

Geli no s'atreveix amb el copagament

Geli, a l'acte d'Esade

Després de gairebé una hora de conferència a Esade sobre "Model sanitari català: claus per a la seva modernització"; la consellera de Salut, Marina Geli, va esmentar de passada la paraula "copagament". Geli ha admès que el copagament és "un debat d'Estat", però que "per als 300.000 obrers en atur ja no hi ha debat" en al·lusió a la crisi i que estarien exclosos. En la seva opinió, "el copagament no ens resoldrà el finançament del sistema sanitari".

La consellera ha insistit que "no cal canviar de model, però sí fer reajustos" i ha expressat la seva "ferma voluntat política de mantenir allò que ens ha anat bé en els últims 20 o 30 anys". Fins i tot malgrat que ha admès "els canvis extraordinaris que s'han produït a Catalunya en els darrers anys" en al·lusió a l'augment de població d'un milió, sobretot nouvinguts, durant la darrera dècada.

Geli s'ha limitat a proposar set eixos per a aquesta reforma: "un nou contracte social per a la salut de la societat del benestar", "un nou concepte de salut i atenció sanitària", "un departament de Salut transversal", "el CatSalut com a garant de les prestacions públiques", "els i les professionasl com a protagonistes d'un nou model", "un model que equilibra valor i sostenibilitat", i "un model català amb vocació de lideratge".

La consellera ha manifestat, en aquest sentit, que "Catalunya ha de fer front a un subfinançament autonòmic que està en la base de les tensions pressupostàries de la sanitat catalana". En la seva opinió, cal "exigir al Ministeri que no es desentengui dels problemes de suficiència financera sanitària de les comunitats autònomes, així com definir el paper de fons finalistes del ministeri".

La titular de Salut ha demanat desbloquejar algunes de les assignatures pendents en matèria de finançament: "la transferència dels actius patrimonials de la Seguretat Social a la Generalitat, la condonació del deut històric amb la Seguretat Social de la xarxa concertada, la revisió dels impostos finalistes (tabac i/o alcohol) i del IVA o la revisió profunda de les mútues de treball i el paper de les assegurances de salut (incloent una revisió de les desgravacions fiscals existents)." Geli, en tot cas, no ha fet cap esment del cèntim sanitari, que va tombar Brussel·les el passat mes de maig.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Maria, Barcelona, 11/11/2008 - 09:15

Després de tant despilfarro (prop de 250.000 euros) en dinars a Montjuic, s'atreveixen a dir que volen augmentar els impostos o bé demanar un pagament...?.
A on està la dignitat i la vergonya?.

#3 JPC, Barcelona, 10/11/2008 - 20:22

Per què tanta por a fer pagar 1 solitari euro per visita? On és la valentia del govern català.
Amb 1 ridícul euro foragitaríem dels CAP's tots aquells que hi van a passar l'estona i demanar receptes innecessàries.
1 euro JA!

#2 prou de matxacar la sanitat, lose20@yahoo.es, 10/11/2008 - 17:10

És clar, queda molt més disimulat robar una mica més de tots els q paguem impostos q no fer pagar més els q matxaquen sistematicament el sistema sanitari. Perque digue'm-ho ben alt, hi ha molt paràsit a la sanitat, pregunteu als metges.

#1 Kropotkin, Vic, 10/11/2008 - 14:49

Por favor, si vais a subir los impuestos no os paseis del Audi A8 al Mercedes 600 porque nos sentiriamos heridos. Helicopteros privados tampoco, por favor...