Publicitat

El Govern agraeix amb la Medalla d'Or l'acolliment dels exiliats republicans després de la Guerra Civil

Gràcies, Mèxic

Un vaixell amb exiliats

El Govern ha acordat concedir la Medalla d’Or de la Generalitat al poble de Mèxic com a mostra del reconeixement i l’agraïment de les institucions catalanes per les seves extraordinàries aportacions al país. La Medalla d’Or és la màxima distinció que atorga el Govern. El guardó es lliurarà divendres vinent, Diada Nacional de Catalunya, al Palau de la Generalitat. Aquest reconeixement s’ha atorgat a 50 personalitats i 5 entitats des que es va crear el 1978. L’any passat van ser premiats el metge Moisès Broggi i l’actriu Montserrat Carulla.

El Govern justifica la medalla a Mèxic per la seva "generositat, valentia i fraternitat en l’acolliment de l’exili republicà". "Amb la repressió franquista, la mera existència del nostre país es veia amenaçada i, en aquestes circumstàncies, molts catalans es van veure forçats a l’exili. La brutalitat feixista hauria interromput irremeiablement el desenvolupament de Catalunya, si no hagués estat per Mèxic, aleshores presidit pel General Lázaro Cárdenas del Río, que va estendre una mà generosa en moments d’extrema adversitat".

"El poble mexicà va saber sumar i no dividir i milers d’històries de vides enllaçarien per sempre més els destins de Catalunya i Mèxic. La fraternitat mexicana s’evidenciava, per exemple, en la concessió de la nacionalitat mexicana com a protecció sense límits a tots els exiliats, només trepitjar terres mexicanes. I encara més, el 1940 amb l’arribada de les tropes nazis, l’horror i la mort tornaven a amenaçar els refugiats a l’estat francès".

Les lletres catalanes van tenir revistes impulsades per catalans exiliats a Mèxic com Quaderns de l’exili, Full català, El poble català, Revista dels catalans d'Amèrica, Lletres, Catalunya... Grans noms de la literatura catalana, com ara, Josep Carner, Agustí Bartra, Anna Murià, Avel·lí Artís Gener “Tísner” i Pere Calders es compten entre els qui van fer viure Catalunya des de Mèxic. De fet, els anys 40 Mèxic, va esdevenir capital de l’edició de llibres i revistes en català.
 
I l’any 1954, va ser a l’ambaixada Republicana a Mèxic -únic Estat amb valentia i congruència suficient com per reconèixer el govern Republicà- que Tarradellas va ser nomenat president de la Generalitat a l’exili.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 Xavier, Martorell, 12/09/2009 - 12:41

Als detractors de Mèxic, recomano la lectura de la notícia apareguda al diari 'El País' el 24 d'abril del 2009: "México supera a España como mayor economía de un país de habla hispana".

#5 Lurdes, Mèxic D.F., 10/09/2009 - 19:21

Fa 24 anys que visc a Mèxic i no he conegut cap cas del "97% que només coneix els toros, el Real Madrid i l'Enrique Iglesias", comentari que denota un gran desconeixement d'aquest país on hi ha molta gent que reconeix tot el que han fet els exiliats.

#4 Jacint, Mèxic D.F., 09/09/2009 - 03:49

Potser baseu la vostra opinió d'aquest gran país en una conversa convencional amb algún taxista de Cancún que volia fer-vos més agradable el viatje al hotel. La veritat és molt diferent a la que penseu. El poble mexicà no és així.

#3 Barrigas, Barcelona, 07/09/2009 - 18:39

Em sembla fantàstic i val a dir que el decret està molt ben expressat. Clar, directe i emotiu. Sigui qui sigui qui l'ha escrit, sap de què parla.

#2 miquel, gràcia, 07/09/2009 - 16:37

Hi he anat molts cops a Mèxic i, us diré que el 97% de la gent només coneix els toros, el Real Madrid i l´Enrique Iglesias. En saben ells tant de Catalunya i els seus exiliats com nosaltres de Quintana Roo. Em sembla bé el guardó, però massa ingenu.