Política · 9 d'Abril de 2016. 13:30h.

Gregorio Morán denuncia “neofeixisme lingüístic”

“Catalunya està vivint un dels moments més al·lucinants de la seva història"

Gregorio Morán denuncia “neofeixisme lingüístic”

Morán, en una imatge d'arxiu

El columnista de La Vanguardia Gregorio Morán denuncia avui en el seu habitual article dels dissabtes “neofeixisme lingüístic” arran del manifest Koiné que defensa el català com a única llengua oficial en cas d’independència.

El conegut periodista afirma que “Catalunya està vivint un dels moments més al·lucinants de la seva història. No hi ha expert que pugui calibrar el deteriorament que s’ha anat produint en les coses més senzilles de la vida com són la conversa i l’escriptura, aquesta magnífica invenció que ens permet no només comunicar els nostres sentiments, sinó compartir idees o contrastar-les sense necessitat d’obligar a l’altre a pagar peatges”.

També que “la societat catalana viu una crisi total d’objectius, no d’identitats”, que “ni hi ha països bons ni dolents, només hi ha gent decent i gent indecent”  i que hi ha “un conflicte civil”.

“Cal trencar la societat catalana, perquè no els serveix als seus interessos ni als seus projectes. En el fons interessos de capella, de no perdre l’assessoria, la tertúlia, la càtedra guanyada a pols de trampa i cartró –a la manera espanyola, diríem, si no els semblés una comparació ofensiva–“, afegeix.

En la seva opinió, també “van dissoldre l’esquerra, la mítica esquerra de Catalunya, el far de la primera transició, i ho van fer a un preu de saldo”.

“Com que es tracta d’un país petit, un cop seleccionades les patums de llauna, els van anar col·locant en una compra gens subtil però tampoc escandalosa. Des d’Eugeni d’Ors, si no abans, aquest país va descobrir com és de barat un intel·lectual; s’alimenten de vanitat i pocs recursos. Mai no se l’ha de tenir aturat; que no se li ocorri pensar i estripar les cartes i passar-se a l’enemic, que n’hi ha molts casos”, insisteix.

Imatge de l'article

Publicitat
Publicitat

78 Comentaris

Publicitat
#40 Tirant, bcn, 12/04/2016 - 18:47

Es vitriólico con el abuso de poder y el fascismo larvado que padece el actual procés separatista. Los talibanes y fanáticos del Régimen lo tienen en el punto de mira y seguramente conseguirán que lo despidan de L.V.

#39 Dionís, Caldes de M., 11/04/2016 - 12:34

Neofeixisme,Barbarie, Racisme lingüistic...
i no veuen també canibalisme ?

#38 Terraxa, Terrassa, 11/04/2016 - 12:26

Té sort de 2 coses:
1. de que hi hagi notícies com aquestes
2. de que no vivim en cap règim neofeixista lingüístic ni de cap altra mena.
Gràcies a les dues coses esmentades, pot guanyar-se la vida escrivint sobre realitats inventades (la que s'inventen els patates del Koiné i la que s'inventa ell)

#37 modium, Moià, 11/04/2016 - 10:30

El castellà el parlen 560 milions i és oficial en 21 països. El manifest vol que el català sigui l´única llengua oficial a casanostra per garantir la seva supervivència, i a sobre gent com el Moràn aquest en insulta. Algú en dóna més ?

#36 Oriol2, BCN, 11/04/2016 - 09:52

Manifestos com el de Koiné n'hi ha hagut uns quants. Que ara hagi provocat aquest escandol vol dir, simplement, que el clima polític ha canviat. Ara la majoria es comença a prendre seriosament l'independentisme.