Publicitat
Política · 15 d'Abril de 2015. 07:09h.

"Hi ha columnistes més papistes que Homs"

Joan Ferran: "TV3 transmet missatges només per a una determinada clientela"

"Hi ha columnistes més papistes que Homs"

Joan Ferran, amb el seu nou llibre, fotografiat al Passeig de Sant Joan

Joan Ferran (Barcelona, 1951) és afortunat: deu ser l'única persona a la que he entrevistat dos cops en menys d'un mes. Però hi ha excusa perquè acaba de treure el llibre "Esperando a Noé. Entre el diluvio y la independencia" sobre, en paraules seves, "els 40 mesos de procés sobiranista". Un llibre en el que barreja la realitat actual amb la dels anys 30 a través de la consulta de les planes d'El Diluvio, el gran competidor de La Vanguardia en aquella època. Parlamentari durant 18 anys (1992-2010), ha estat també primer secretari del PSC de Barcelona i membre de l’executiva nacional (2000-2011). Conegut com el 'diputat de la crosta' per les seves crítiques a TV3, ara ja no és diputat.

- Hi ha escribes a sou a La Vanguardia? Vostè ho va dir en la presentació del seu llibre.

Escribes a sou hi ha a tots els mitjans, estem en una economia de mercat ... Ara bé el sou no és només pecuniari. Hi ha un altre tipus de salari 'diferit' que consisteix a estar omnipresent en tertúlies, programes de televisió, fires i festejos. Malgrat això convé marcar les diferències existents entre els bons professionals i els 'portaveus' de tercers.

- Noms, volem noms.

No cal. Elles, i ells, n’hi ha que en les seves columnes i articles van més enllà que els més incondicionals dels partits i del govern. Per a què enviar un diputat a un programa quan un suposat independent va a gesticular i a ser més bel·ligerant que un tipus amb carnet?

- Per què els hi diu "embolicadors"?

Perquè semblen obstinats a complicar les coses, en veure enemics i trampes per tot arreu, perquè són més intransigents i papistes que Homs encara que els envernissin d'intel·lectuals ...

- No em negarà que el PSC també ha tingut -i té- "escribes a sou".

És cert, haver n'hi ha però en quantia infinitament menor.

- Algú ha desertat i s'ha fet sobiranista.

L'avi Karl Marx ja va explicar en el seu dia quan determinant és l'economia; si a això li sumes l'eròtica que genera el poder i li afegeixes unes gotetes de narcisisme potser trobis la resposta.

- El periodista Rafael Jorba també va dir en la presentació que TV3 i Catalunya Ràdio han passat de ser mitjans "nacionals" a "nacionalistes".

És lògic, quan una ràdio-televisió pública, que paguem entre tots, transmet missatges només per a un determinada clientela alimentant un determinat univers simbòlic nacionalista s'està treballant només per a un determinat sector de la societat; ergo tv3 i cat ràdio no són mitjans nacionals - de tots- sinó instruments del nacionalisme per molt bons que siguin els seus professionals.

- Vostè va encunyar l'expressió de "crosta nacionalista". Segons la seva opinió, la situació ha d'haver empitjorat no?.

Si, abans es conformaven amb difondre un difús discurs nacionalista i ara és clarament independentista.

- A la pàgina 31 afirma que "això s’escalafarà”. Es refereix fins i tot físicament? ".

Em refereixo al fet que la societat corre el perill de radicalitzar i constituir dos bàndols, el dels que volen anar i el dels que no. Quan la discussió puja de to apareixen tweets demencials i afirmacions com les del carnaval de Solsona.

- Vostè creu que a CiU "van de sobrats", l'expressió també és seva

A CiU van de 'desconcertat pujat’. Ni ells mateixos saben en realitat quins són els seus poders ni que força tenen.

- Tampoc hi és el PSC per tirar coets. "El socialisme català va ferit de mort, feble i exhaust". També ho diu vostè. A aquest pas el faran fora del partit.

És una evidència ... però que ningú s'equivoqui. Com va dir Enric Juliana: el socialisme català està disminuït però no desaparegut. La història ens mostra que la socialdemocràcia acostuma a redefinir i recuperar ...

- Els crítics diuen que hi ha més socialistes fora del PSC que dins.

És una afirmació amb tints d'auto justificació. El realment penós és el servilisme seguidista d'alguns implorant, primer, estar en les llistes d'IC per pidolar ara un lloc en les d'ERC ... o de CiU! Demà ...?

- Vostè afirma que el sobiranisme s'ha convertit en el "discurs dominant". Per què?.

Perquè ha estat capaç de generar un moviment social nombrós i actiu, aconseguir conversos exprés i posar en marxa l'espiral del silenci ...

- No li pregunto com acabarà això perquè ja ho vaig preguntar fa un mes. No sé si la seva idea ha millorat o ha empitjorat.

Amb gent idealista i ben intencionada frustrada, amb polítics desgastats i desacreditats, amb la convivència malmesa. Tant de bo m'equivoqui!. / Una entrevista de Xavier Rius.


Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#27 Serafino Campanaro, Bna, 15/04/2015 - 18:56

Sembla ser que el Serafini segueix amb el seu tema: La Crosta. I que és el que fa aquest individu ara?, treballa en alguna cosa?, o ja cobra la benguanyada jubilació?

#26 CarlosGomez, BCn, 15/04/2015 - 15:43

Pel que sigui elitista i nomes busqui periodisme de cult ,de qualitat i rigoros que es limiti a llegir a Frances -Marc Alvaro.
Es el rei del periodisme en colors i proper Creu deSant Jordi.
Segur.

#25 Carlos Gomez, Bcn, 15/04/2015 - 15:38

La rao de ser de tot fanaitc es no deixar de ser.ho mai, pasi el que pasi, estigui on estigui, per sobre de qualsevol contrarietat per molt racional que sigui i sobre tot considerar que el criticisme es nomes una argucia dels seus enemics per apropiarse de la seva rao

#24 Juan fernando la crosta colonitzadora anticatalana, Lleida, 15/04/2015 - 13:34

Juan Fernando és el clar exemple de la casta corrupta sociata dels GAL, Filesa, Roldán, Eres d'Andalusia, PER, compra de vots a Extremadura etc.. Els sociates espanyols si tinguèssin una mica de dignitat és dissoldrien i demanarien perdó pels seus crims i corrupteles, però de dignitat, 0.

#23 Kropotkin, Vic, 15/04/2015 - 12:55

Los 5000 canales españoles que se reciben en Cataluña son mucho mas plurales q TV3...como lo demuestra la presencia habitual de tertulianos indepe...OH WAIT!!..jua, jua...uy, mira enciendo la tele y sale el exPP Albert Rivera, q casualidad...jua, jua...mejor hundidos!