Publicitat
Política · 14 de Novembre de 2017. 12:52h.

“Hi ha gent que ha viscut del procés”

Jesús Maestro, exdirigent d’ERC: “S'han fet moltes coses malament"

“Hi ha gent que ha viscut del procés”

Jesús Maestro

Jesús Maestro (Sabadell, 1964) va ser regidor a l’Ajuntament de Barcelona per Esquerra (1999-2003) i, després, Secretari de Cooperació Internacional amb el primer tripartit. Expert en relacions internacionals. Llicenciat en Història i Ciències Polítiques. Màster també en Negocis Internacionals i en Fenomenologia Terrorista. Ha treballat i viscut a Mèxic, Algèria, Uruguai i Tunísia. És la persona idònia per preguntar-li si el món ens mirava tan com deien.

- S'esperava que el procés acabés com ha acabat?

No francament esperava una mica més d'intel·ligència per totes bandes especialment per la nostra. No esperava realment tant de naïfisme.

- Per què ho diu?

Doncs perquè tenia alguna certa esperança que algú tingués la valentia de reconèixer la realitat i que les coses no es poden fer tirant pel dret sense tenir més del 60% de la ciutadania a favor. I sense mirar realment quina és l'opinió de la comunitat internacional.

- Està dient el que va dir Antonio Baños la nit electoral. Per què van tirar endavant?

L' Antonio Baños tenia tota la raó del món. No es podia tirar endavant sense la majoria de vots. I fins i tot així calia teixir altres complicitats. Van tirar endavant per diversos motius: pressa per si la història els hi passava pel damunt, messianisme, etc. Però també perque hi ha gent que en viu del procés i perquè no poden o no volen veure la realitat de com és el país.

- Si li demano noms sobre la "gent que viu del procés" me'ls dirà?

No. Hahahaha. Però em sembla bastant clar que gent de tertúlies, associacions al voltant del procés, alguns mitjans, empreses, ... No cal dir noms. Però els hi han donat peixet i d'altres que mai no surten a la llum.

- Vostè és expert en relacions internacionals. Què hem fet malament en això?

S'han fet moltes coses malament. En primer lloc un aparell internacional molt fluix. Sense connexions reals ni coneixement del món internacional. En segon lloc una lectura errònia de la realitat del món: Europa avui no és l'Europa de finals dels 80, amb la fi de la Guerra Freda i la lluita per acabar amb la Unió Soviètica. Espanya no és com Iugoslàvia o la URSS. Avui no calen més merders, en un moment molt complicat de la construcció europea. I nosaltres en som un. Incòmode. En tercer lloc la manca de política internacional real. Sense l'acord i el vist-i-plau de grans Estats no es pot tirar endavant. Si no ens ha reconegut ni Sudan del Sud! En definitiva, un mal equip, lectura errònia, manca de relacions de pes.

- Es va subestimar també la força de l'Estat?

Sí. Alguns dirigents ho van fer. Ara, desfer un dels Estats més grans d'Europa, algú es pensava que ens posarien una catifa vermella? Em sembla massa naïf i un engany a la gent. Ara, cal dir que evidentment l'Estat ha actuat amb brutalitat i sense tacte. Però dit això des d'aquí no es pot enganyar la gent i encara pitjor, si la coneixien i els ho han amagat.

- Tinc la teoria personal que, paradoxalment, el procés ha reforçat Rajoy

És evident que l'ha consolidat. Ha actuat amb força com li reclamava part del seu electorat. I ha aconseguit arraconar el PSOE. Ara bé, li ha sortit un enorme competidor a la seva dreta. Ciutadans és clarament la dreta nacionalista. Caldrà veure si aquesta consolidació momentània es pot traduir en un reforçament del seu lideratge.

- I ara què?

Doncs d'entrada anar a votar el mes que ve. I especialment crec que caldria deixar les presses, mirar el país tal com és i no com voldrien que fos, i bastir una estratègia real per a exercir el dret a l'autodeterminació de manera acordada i amb garanties. I això es fa amb intel·ligència. I amb equips nous.

- Equips nous? Això vol dir que la classe política que ens ha dut fins aquí ja no serveix?

En primer lloc cal acabar amb els presos polítics i els exiliats. Un cop fet això i també deixar i acabar amb els procediments judicials i amb la intervenció, els equips han de ser nous. No tots els polítics que ens han dut fins aquí cal que es jubilin. Però sí calen altres mirades. Bona part dels equips, a la llum i a l'ombra, haurien de plegar. Insisteixo, mirar el país tal com és. I el món. O tenir capacitat de diàleg, cessió i acord.

- Vostè va ser Secretari de Cooperació Internacional amb el primer tripartit. Se'n va anar o el van fer fora?

Em van convidar a fer algunes accions que encaixaven difícilment amb la normativa vigent i canviar equips que no vaig fer. O sigui, o te'n vas o et fem fora. Ambdues.

- Encara milita a ERC?

No

- No m'estranya vista l'experiència. Com veu l'Esquerra actual?

S'ha transformat de nou en allò que nosaltres vam combatre: un partit nacionalista. Jo creia i crec que la independència és un objectiu polític i no una ideologia. I ERC, legítimament, ara em sembla un partit nacionalista de centre o centre-esquerra. Amb tot el meu respecte i admiració pels militants de base que s'ho creuen i alguns quadres i dirigents. /Una entrevista de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#17 Laila, Bcn, 17/11/2017 - 08:47

Si sobretot unionistes, ciutadans, tv1, pepes, extremadretans, el PAIS, tertulians, experts opinadors que ningú coneix, etc.

#16 Bas, Ferrol, 15/11/2017 - 15:13

Hay MUCHA gente que ha vivido del 'proceso', y que vive de engordar las Comunidades Autónomas.

#15 Mesetario, Meseta, 15/11/2017 - 09:45

En varios comentarios míos a lo largo del tiempo he hablado de "típico cargo prucessista", de gente que se lleva una pasta gansa de dinero público por tocarse el nardo.

Este menda viene a decir lo mismo.

#14 Xiscu, Girona, 15/11/2017 - 08:50

"Si els fills de puta volessin no veuriem mai el sol"....i a Catalunya fa cinc anys que no veiem el sol

#14.1 l, .l, 15/11/2017 - 15:23

A Madriz em sembla que fa més anys que estan a les fosques

#13 jo, nyí, 14/11/2017 - 22:44

Jo en conec un: el monotemàtic Salvador Cot, premi nacional del monotema.