Publicitat
Política · 9 de Setembre de 2008. 15:24h.

Historiadors, contra la "uniformitat" espanyola

Per "contribuir a l'apropament" de les cultures catalana, gallega i basca

Historiadors, contra la "uniformitat" espanyola

Fotomuntatge sobre Galeuscat

Més de seixanta historiadors catalans, bascos i gallecs s'han afegit a un manifest, presentat a Barcelona, en el qual denuncien "els intents uniformistas" de l'"aparell estatal espanyol" a l'hora de presentar "una visió elitista de la història". En un acte celebrat al Museu d'Història de Catalunya, alguns dels signants han difós l'escrit, que neix "amb el ferm propòsit de contribuir a l'acostament" de les tres cultures, i en el qual també es denuncia la "persecució" que sofreixen alguns historiadors per poder desenvolupar la seva tasca professional amb el "rigor més absolut".

Amb aquesta iniciativa, els signants diuen reprendre l'esperit de la denominada Triple Aliança de 1923 o el Galeusca de 1933 (apropament entre historiadors de les tres comunitats), i "projectar la història i la cultura dels nostres tres països dins d'una Europa en construcció en un món en procés creixent de globalització".

Un altre dels punts del manifest insta a "reafirmar" la defensa "incondicional" d'aquestes tres cultures i les seves respectives llengües, així com la seva "plena normalització, malgrat els constants cops procedents de sectors antidemocràtics del nostre entorn social".

També exigeixen "el respecte necessari per a l'ensenyament del gallec, basc i català", i que la història "ocupi, com en tota societat normal, l'espai fonamental i suficient per a conèixer-nos, per a saber-nos explicar el present i caminar de forma raonada cap al futur". Així mateix, denuncien "la reducció horària que amenaça les aules d'història", i demanen el coneixement mutu de les tres realitats històriques.

Un altre dels objectius que s'han marcat és treballar perquè als tres territoris s'elimini la presència de simbologia o tendència feixista, "i treballar per a la democràcia participativa i recuperar de la memòria històrica col·lectiva".

L'historiador Jordi Casassas, que ha considerat que la iniciativa aporta "aire fresc" al debat públic, ha dit que suposa una gran oportunitat per a catalans, bascos i gallecs "en contra de la persistència del centralisme uniformitzador espanyol, ara pitjor que mai, perquè es declara antinacionalista".

A més del director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, també signant, han participat a l'acte el gallec Uxío-Breogan Diéguez, el basc Josu Chueca, i els catalans Enric Pujol i Jordi Casassas.

Entre els signants del manifest, de diferents tendències polítiques, hi ha noms com els dels catalans Josep Fontana, Josep Termes, Jaume Sobrequés o Hilari Reguer; els gallecs Xusto Beramendi, Xosé Estévez i Lourenzo Fernández, i els bascos Francisco Letamendia i Jon Gurutz.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 Jorge, Madrid, 09/09/2008 - 20:20

Parece que estos historiadores,tan prestos en la lucha contra la uniformidad española, están encantados con las uniformidades catalana, vasca y gallega, que es a lo que conduce lo que llaman 'la plena normalización'. ¿De dónde sacan a esta gente?

#11 juan, zaragoza, 09/09/2008 - 18:01

Hombre hay que asumir algo por parte de Galeuscat, en el conjunto de España respetamos mucho mas sus particularidades, de lo que ellos respetan las de los ciudadnos no nacionalistas de sus comunidades La inmersion, callejero etarra-vasco, etc...

#10 verboom, bcn, 09/09/2008 - 17:53

...más estómagos agradecidos

#9 Pa amb tomáquet, Barcelona, Espanya, 09/09/2008 - 17:53

Se refieren a decir que Valencia es catalana y Navarra vasca?

#8 Català, bcn, 09/09/2008 - 17:42

Els primers en saber que els catalans no som espanyols, son els espanyols. Dit això, dit tot.