Publicitat
Política · 10 d'Abril de 2019. 22:24h.

Homenatge a les dues ànimes del PSC

Martín Toval va estar a favor de suprimir el grup del PSC a Madrid i de la LOAPA

Homenatge a les dues ànimes del PSC

Eduardo Martín Toval al Congrés

La Catalunya fortament polaritzada pel procés i la tensió dels últims plens del Parlament s'ha esvaït aquest dimecres durant l'homenatge pòstum a l'exdiputat del PSC Eduardo Martín Toval (1942-2019), mort al gener de forma sobtada a causa d'un atac de cor.

L'homenatge ha consistit en una glossa del líder del patit, Miquel Iceta; un minut de silenci de tota la cambra i un prolongat aplaudiment dels diputats a la família, que estava a la tribuna de convidats.

Martín Toval va ser una figura cabdal del PSC dels anys 70 i 80. Diputat al Parlament del 1980 al 1982, va ser portaveu del grup parlamentari i una de les figures polítiques d'aquella primera cambra juntament amb Jordi Pujol, Heribert Barrera o Macià Alavedra.

El dirigent socialista, tanmateix, va tenir posicions crítiques amb el catalanisme i va ser un dels diputats -ja al Congrés- que van donar suport a la desaparició del grup parlamentari del PSC a Madrid i a la no presentació d'esmenes contra la LOAPA, que van provocar tensions internes a la formació.

Abans de començar l'homenatge, el president del Parlament, Roger Torrent, ha traslladat als familiars i amics del polític, presents a l'hemicicle, una salutació i un "sincer sentiment d'amistat i condol" del Parlament.

Des de la llotja han seguit l'homenatge la vídua, Mercedes Muñoz; l'exdona, Maria Victòria Maldonado; els fills, Sara, Abigail i Jonàs; un dels néts, i diversos exdiputats socialistes, com ara l'exvicepresident de la cambra Higini Clotas i l'exsecretària Lídia Santos.

Iceta, que ha repassat la trajectòria de Martín Toval, n'ha destacat el compromís social i polític, i ha dit que va ser "un lluitador per la democràcia i la justícia social i un excel·lent parlamentari que va defensar amb convicció i eficàcia les seves idees" i que va formar part d'una generació "que va impulsar la transició convençuda que només els consensos amplis podien donar solidesa a les institucions i les lleis que els sustenten".

Diputat al Parlament en la primera legislatura, durant la qual va exercir de portaveu del Grup Socialista del 1980 al 1982. L'any 1977 havia format part de l'Assemblea de Parlamentaris i de la Comissió dels Vint, que va redactar l'avantprojecte de l'Estatut d'autonomia de Catalunya del 1979, a Sau.

També va tenir un paper destacat en la redacció de la Constitució espanyola del 1978, i se'l considera un dels pares de la carta magna espanyola.

Després del seu pas pel Parlament, de l'any 1982 al 1995, durant quatre legislatures va ser diputat per Barcelona al Congrés. El 1995 renuncià al seu escó a Madrid per optar a l'alcaldia de Màlaga, que no aconseguí, i fou regidor fins al 1999.

eduardo.jpg

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat