Publicitat
Política · 19 de Juliol de 2014. 10:14h.

Homs s'enmiralla en Companys

“La serenitat no priva, sinó que resulta eficaç”

Homs s'enmiralla en Companys

Homs, en una imatge d'arxiu

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha inaugurat el Centre d’Informació Lluís Companys al Tarròs (Tornabous). Per Homs, “el que representa aquest equipament és un acte de justícia”, tant perquè està “al servei de la memòria col·lectiva del que som, del que representem en termes de país” com per ser una instal·lació “al servei de la dignificació dels nostres presidents”.
 
“Per ironies del destí, avui som 18 de juliol” i el portaveu del Govern  ha explicat als assistents de l’acte d’inauguració que  en el seu recorregut al Centre d’Informació Lluís Companys ha fet clic als interactius, on es poden veure “determinats moments o determinats discursos del president Companys i a mi com que som 18 de juliol se m’ha anat els ulls i el dit a clicar una al·locució del president Companys el 18 de juliol del 36”.

El conseller Homs ha recordat als assistents que tal dia com avui fa 78 anys, el  president Companys en aquell moment, "demanava serenitat” i, de memòria, Homs ha repetit el que va dir Companys: “la serenitat no priva, sinó que resulta eficaç”. També el president Companys parlava de serenitat en el seu testament –“el testament d’una persona que sap que va a morir”.
 
“Podríem subratllar d’altres d’actituds evidentment però aquesta expressió, aquest mandat, aquesta invitació a la serenitat crec que és perfectament adequada en els temps d’avui.” Des d’aquesta perspectiva, ha afirmat que “el poble de Catalunya està actuant amb una gran serenitat.”

Sobre la figura de Companys, el conseller Homs ha compartit amb els assistents a l’acte que “fins on jo sé no hi ha cap president escollit democràticament que hagi mort afusellat”. I ha comparat aquesta situació contradictòria amb una altra d’actual com el fet que “hàgim de tornar a reivindicar una democràcia i el dret a vot, que ens pensàvem que estava ben consolidat.”

El conseller de la Presidència considera que la memòria de Companys “ens ha d’esperonar  a reivindicar i continuar reivindicant que al final les coses rellevants a la vida es resolen sempre de manera positiva.” I, finalment, “només amb una actitud de serenitat” i “amb la mobilització dels actors polítics” serà possible “honorar aquesta memòria” i “segur que com a país ens en sortirem”.
 
El Centre d’Informació Lluís Companys del Tarròs ha estat impulsat i realitzat gràcies a la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Tornabous i el conseller Homs ha volgut reconèixer aquesta forma de treballar com a “bona pràctica i així és com a tot arreu ho hauríem de fer."
 
També han participat en l’acte d’inauguració l’alcalde de Tornabous, Amadeu Ros, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. El delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, ha acompanyat el conseller.

Publicitat
Publicitat

43 Comentaris

Publicitat
#30 Carlos, Nueva York, 19/07/2014 - 18:07

Anda, pues en el momento más inesperado también se pone a gritar lo de "Madrileños, Cataluña os ama!!" como hizo Companys en el 37. Cosas veredes, Sancho, que farán fablar las piedras...

#30.1 pepe, andorra, 20/07/2014 - 21:47

eso por no hablar de lo q diria Companys como aficionado a los toros.

#29 1.713 = Es parlava castellà a CAT....., 1.713 = Es parlava castellà a CAT....., 19/07/2014 - 16:47

Al 1.713...es parlava castellà com LLENGUA COMUNA i de PRESTIGI a CAT...com testifiquen els documents originals de la "GAZETA de BCN" del 1.713....A més, el CASTELLÀ es PARLAVA a CAT i a TOTA ESPANYA des de l'Edat Mitjana, com a LLENGUA COMUNA i de PRESTIGI...Joan BOSCÀ va escriure en CASTELLÀ...

#29.1 Rauric, Granollers, 19/07/2014 - 17:54

La llengua del poble, al llarg de la història, ha estat sempre el català. Ho ha estat fins a l'arribada de la gran onada migratòria dels anys cinquanta. I qui digui el contrari o menteix o no està bé del cap.

#29.2 pepe, andorra, 20/07/2014 - 21:49

anda rauric, mirate los documentos de las parroquias, de los ayuntamientos y del archivo de la corona de aragon, q no entiendo pq han de estar en BCN. Y en todo caso, aunque eso sea cierto, no eran tan hispanofobos como lo sois ahora los fachas catalanistas.Ni miento ni estoy mal de nada, solo dudo

#28 castellano ya se hablaba en la Corona de Aragón.., castellano ya se hablaba .............., 19/07/2014 - 16:41

Al contrario de lo que dicen els separatistes, el castellano ya se hablaba en la Corona de Aragón mucho antes del Decreto de Nueva Planta... en el Reino de Pamplona, el castellano fue oficial antes que en la propia Castilla. El castellano ya era lengua común en tiempos de la Reconquista...

#28.1 Aurora M. M., Barcelona, 21/07/2014 - 19:59

El idioma castellano se introdujo en la Corona de Aragón con la afluencia de los Trastamara,, a raíz del Compromiso de Caspe.

#27 castellano lengua común y de prestigio en CAT...., castellano lengua común y de prestigio , 19/07/2014 - 16:36

En la Edad Media,en la época de la Reconquista y posterior,el castellano(como pasa hoy día con el inglés en el mundo),se convirtió en la Lengua de PRESTIGIO y lengua COMÚN en TODA ESPAÑA:los nobles,cortesanos y gente culta de León,Aragón, Navarra,CAT...usaban el castellano=lengua de PRESTIGIO...

#26 180 AÑOS ANTES DE LA LLEGADA DE JAIME I..., 180 AÑOS ANTES DE LA LLEGADA DE JAIME I., 19/07/2014 - 16:21

180 AÑOS ANTES DE LA LLEGADA DE Jaume I El Conqueridor... EN EL REINO DE VALENCIA SE HABLABA VALENCIANO Y EN CATALUÑA SE HABLABA un dialecto del OCCITANO-PROVENZAL(=Lemosín, propio de la ciudad francesa de Limoges)...