Publicitat
Política · 30 d'Abril de 2014. 08:29h.

Homs: "Una quarta part dels Estats de la UE no existien fa 25 anys"

El conseller critica que la UE s'ha convertit "en un aparell burocràtic de 56.000 persones"

Homs: "Una quarta part dels Estats de la UE no existien fa 25 anys"

Homs, durant la conferència

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha manifestat que "un dels grans mèrits de la Unió Europea (UE) ha estat ser un garant de la pau" gràcies a un projecte comú, format actualment per 28 estats, i ha  subratllat "l’interès, astúcia i visió que ha tingut la UE a l’hora de saber incorporar nous països”, com evidencia el fet que “una quarta part dels 28 Estats que la formen actualment no existien com a tals fa 25 anys".

Però el conseller ha centrat la conferència "El present i el futur de la Unió Europea", pronunciada a la Diputació de Tarragona, en el paper actual de la UE i els seus nous reptes, "des d’una perspectiva modesta però necessària, que podem aportar des de Catalunya". En aquest sentit, Homs considera que la UE hauria de millorar certs aspectes per adaptar-se a la realitat i donar una resposta més adequada als ciutadans.

Un d’ells seria "la manca de certa ànima social", ja que considera que la crisi econòmica dels darrers anys ha generat situacions colpidores, com els elevats índex d’atur o l’augment de la pobresa, "a les quals no està aportant solucions". Segons el conseller, la UE està donant només respostes parcials i, en molts casos, ho fa amb retard, posant com a exemple "la recent aprovació del mecanisme únic de liquidació bancària per part del Parlament europeu (el passat 15 d’abril), 7 anys després que esclatés la crisi financera".

Per al portaveu del Govern, aquesta manca de reacció i d’iniciativa davant els reptes majúsculs que se li presenten a la UE no es produeix només a nivell econòmic, "sinó que també es fa palesa, per exemple, amb la dificultat d’articular una política exterior compartida en casos com la crisi d’Ucraïna o les arribades massives d’immigrants a les costes mediterrànies".

El conseller creu que aquesta "immobilitat" dels països que formen la Unió no hauria de posar en perill el projecte europeu en el seu conjunt "en favor només d’una estabilitat pressupostària, sense tenir en compte la realitat que viuen certs països". 

Homs també ha remarcat les dimensions que, amb el pas dels anys, ha adquirit la maquinària de la UE "convertint-la en un aparell burocràtic molt complex, en què hi treballen actualment 56.000 persones". Homs ha advertit del perill que "es vegi com una bombolla poc connectada amb la realitat i poc propera al ciutadà".

Per acabar, Homs ha lamentat una "certa manca de voluntat dels Estats per cedir sobirania i avançar en el projecte comú" i considera que "caldria una major integració d’aquests estats, una Europa més vinculada a l’expressió democràtica i no tant a cada Estat". 

"Avançar en el camp federal és bàsic per resoldre les debilitats del projecte de la UE, donar resposta a les demandes, enfortir una Europa amb lideratge a nivell intern i mundial, amb unes institucions democràticament fortes i més properes al ciutadà, amb qui rendeixin comptes de forma transparent", ha conclòs.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#13 luigi longo, bcn, 30/04/2014 - 23:40

El inefable Homs metiendo la pata, como siempre. ¿Acaso se ha informado de dónde salen esos estados y cómo han llegado a constituirse? La mano que ha mecido la cuna han sido las grandes potencias y el sonajero ha sido el ruido de las bombas. Muchas decenas de miles de muertos ha costado el parto

#12 Jordi, ,, 30/04/2014 - 19:24

Precisamente, ahora está naciendo una constelación de nuevos estados en lo que antes era Ucrania.
¿Sugiere del Sr. Homs que empecemos a formar grupos paramilitares?

#11 Perico, Matadepera, 30/04/2014 - 16:10

"la manca de certa ànima social", "manca de reacció i d?iniciativa", "un aparell burocràtic molt complex", "una bombolla poc connectada amb la realitat", "manca de voluntat per cedir sobirania i avançar en el projecte comú" - críticas de Homs, portavoz de un govern que ejemplifica lo contrario.

#10 BEJOTA, BCN, 30/04/2014 - 13:06

"Especial dedicació" a Catalunya

La Caixa blinda el seu vincle amb EspanyaEls nous estatuts canviaran Catalunya per Espanya en la definició de l'àmbit principal d'actuació

#9 Protágoras, bcn, 30/04/2014 - 10:30

"Una quarta part dels Estats de la UE no existien fa 25 anys" Tampoco existían las cientos de miles de tumbas que acompañaron su nacimiento.

La proliferación de estados étnicos no resuelve nada. Ucrania es un ejemplo de adonde conduce el etnicismo, el país se desintegra por afinidades étnicas.