Publicitat
Política · 18 de Juny de 2014. 15:34h.

Hugo Chávez va finançar la fundació de Podem

El govern veneçolà va pagar 3,7 milions en 10 anys

Hugo Chávez va finançar la fundació de Podem

Dirigents de Podem

La fundació Centre d'Estudis Polítics i Socials (CEPS), en el consell executiu de la qual han figurat els tres principals dirigents de Podem (Pablo Iglesias, Íñigo Errejón i Luis Alegre) ha rebut des de 2002 almenys 3,7 milions d'euros del Govern d'Hugo Chávez, segons publica El País a partir dels comptes dipositats al registre de fundacions del Ministeri de Cultura.

En alguns exercicis, els pagaments del Govern veneçolà, retribucions per convenis d'assessorament polític, van superar el 80% dels ingressos d'aquesta fundació "sense ànim de lucre" nascuda el 2002 per promoure "la redistribució de la riquesa". El Govern espanyol i la Generalitat valenciana són també clients d'aquesta fundació.

Bona part dels pagaments (1,6 milions) van ser per assessorar directament Chávez; va cobrar any rere any per la implantació d'un sistema de seguretat social a Veneçuela; i a més va facturar a una desena més d'organismes governamentals, des de la cadena televisiva Telesur al Ministeri de l'Interior, per fer classes sobre "globalització", passant pel Banc Central de Veneçuela per mesurar la "percepció socioeconòmica" dels veneçolans.

El Govern veneçolà va signar al llarg d'aquest temps diversos convenis amb la fundació, els ingressos de la qual tenen importants exempcions fiscals. Els últims comptes de CEPS, de 2012, reiteren que no va pagar impostos "sobre beneficis". Sobre el repartiment dels ingressos, els estatuts de la fundació asseguren que "són beneficiaris de CEPS totes aquelles persones que es trobin en condicions de prendre part de les activitats que organitza la fundació".

El líder del partit, Pablo Iglesias, en una entrevista al citat diari, va negar tot vincle entre el finançament de la seva fundació i la del seu partit, a més de minimitzar els fets, ja que "hi ha molts consultors que treballen a Veneçuela per a partits de l'oposició i poden cobrar 6.000, 7.000, 8.000 euros al mes. Cap consultor de CEPS no ha cobrat quantitats semblants".

Publicitat
Publicitat

33 Comentaris

Publicitat
#31 JOSEP M. , RUBÍ , 19/06/2014 - 17:44

I QUE, QUIN PROBLEMA I HA QUE VENEZUELA AIXI FINANÇAT A LA FUNDACIÓ DE PODEM, ESTA PROHIBIT, NO ES VENEZUELA UN PAÍS DEMOCRÀTIC, SEGONS ELS CANONS DE LA SANTA DEMOCRÀCIA BURGESA

#30 Casper, Bcn, 19/06/2014 - 14:20

No, si al final resultará que Chávez ha financiado desde la fundación del estado teocrático de Israel hasta el Diluvio Universal.

#29 Eduard Punxet, Reus, 19/06/2014 - 08:10

Això, comparat amb allò que reben partits que no són ni maçons ni escòria, és xavalla:

http://movimientoindignadosspanishrevolution.wordpress.com/como-se-financian-los-partidos/

#28 JC, Barcelona, 19/06/2014 - 01:08

Podemos es simple populismo utópico.

#27 quizcat, Barcelona, 19/06/2014 - 00:49

vols un Govern que no sigui hostil vers els catalans?


respon aquí:


http://www.quiz-cat.com