Publicitat
Política · 19 de Juny de 2017. 09:24h.

I ara què, president?

La França de Macron, per Joan-Daniel Bezsonoff

I ara què, president?

Tal com ho anunciaven els resultats de la primera volta i totes les previsions electorals, el president Macron acaba de guanyar les eleccions legislatives amb una majoria aclapadora. El moviment En Marche ha dinamitat els partits tradicionals.

El Partit Socialista que, cinc anys enrere, ho controlava tot —totes les regions menys d’Alsàcia i Còrsega, el Parlament— ha perdut 80% dels seus diputats.

Han estat escombrejades unes figures com Benoît Hamon (candidat a la presidencial), Jean-Christophe Cambaladélis (primer secretari del partit), Élisabeth Gigou (antiga ministra de François Mitterrand i Lionel Jospin), Najat Vallaud Bel Kacem (antiga ministra d’educació de François Hollande), Aurore Filippetti (efímera ministra de cultura de Hollande) sense comptar la nul·líssima ecologista Cécile Duflot que s’imaginava primera presidenta de la república francesa. Quina farsa !

Els republicans han aguantat un xic millor si oblidem que, abans de l’escàndol, tots els sondatges preveien una victòria napoleònica per Fillon.

L’extrema esquerra, dirigida pel brillantíssim Jean-Luc Mélenchon nostàlgic de Castro i de Robespierre, tampoc ha obtingut els resultats desitjats.

El Front National, que esperava uns vuitanta diputats, només en té vuit, entre els quals Louis Aliot, elegit a Perpinyà.

No oblidem la forta abstenció i que, malgrat la seva incontestable legitimitat democràtica, Macron ha estat elegit només per un quart de l’electorat.

El president sabrà gestionar el seu triomf ? Salvarà la unitat del seu moviment ? Chi lo sa ?

2 Comentaris

Publicitat
#1 pepe.----, andorra, 19/06/2017 - 09:51

pues a mi me parece q lo de la abstencion es una forma de cambiar los resultados, opino q ha existido un pucherazo de tres pares. No me creo q despues del exite del FN en las presidenciales, sus votantes ahora se hayan quedado en casa. Puedo estar totalmente equivocado, pero viendo de q van las cosas ultimamente en Europa, no lo creo.

#1.1 Mesetario, Meseta, 19/06/2017 - 13:58

Marine LePen es muy amiga del presi del único país europeo donde la sharia es legal. Y dicho presi, en 2008, OFICIALMENTE obtuvo más del 99,5% de los votos del CENSO ELECTORAL en la región en la que se aplica la sharia.
Holanda decidió recontar los votos manualmente hace pocos meses, y a LePen y a su presi amigo les fue COMO EL CULO.