Publicitat
Política · 30 de Juny de 2012. 00:52h.

Iceta promou el debat sobre el dret a decidir al PSC

"Des d'una perspectiva democràtica i federal"

Iceta promou el debat sobre el dret a decidir al PSC

Iceta, durant la jornada. (Foto: Fundació Campalans)

La Fundació Rafael Campalans, presidida per Miquel ICeta, ha organitzat un debat sobre el "dret a decidir, des d'una perspectiva democràtica i federal". El lema de la jornada ha estat Autogovern, federalisme i dret a decidir. Els casos d'Escòcia i el Quebec.

La diputada del PSC, Montserrat Tura, ha assenyalat que “el debat sobre el dret a decidir té a veure amb les ànsies de llibertat dels pobles, més enllà de l'economicisme”. L'exconsellera ha reclamat "parlar de tot obertament, sense tabús i sense dogmes".

En la primera taula del debat, titulada Democràcia i llibertats nacionals, el catedràtic de Ciència Política de la UPF, Ferran Requejo, ha defensat que "les nacions minoritàries han de sentir-se còmodes dins l’Estat”. També s'ha definit com a "exfederalista i actual independentista".

En el segon punt de debat, el diputat socialista Francisco Caamaño ha indicat que “els ‘unionistes’ (entre els que s’ha inclòs) són tan demòcrates com els que demanen el dret a decidir”, tot i que sí s’ha mostrat partidari d’”un projecte comú que reconegui de veritat les diferències”. En aquest sentit, l'exministre ha apuntat que troba a faltar “un partit a Espanya que defensi el federalisme sense complexos”.

En la tercera taula, Els casos d'Escòcia i el Quebec, l'exdiputat d'ERC, Joan Ridao, ha remarcat que en els casos d'aquests dos territoris  es posa de manifest la legitimitat democràtica del dret a decidir, del dret a l’autodeterminació”, i ha afegit que “el repte del catalanisme del segle XXI és esdevenir un veritable moviment de masses”, tot apuntat també que “el federalisme no està pensat per aquells que no volen viure units”.

Iceta ha tancat l'acte. El president de la Campalans ha manifestat que “la Fundació estarà present en els debats sobre el dret a decidir, no ens mantindrem ni al marge ni indiferents, perquè el debat no ens fa por. Hi participarem des d’una perspectiva democràtica i federal”.

“Ni l’autodeterminació ni el dret a decidir aportaran una solució màgica”, però “si dos terços del Parlament volen una consulta o obrir negociacions, la democràcia i la política han de trobar, i trobaran, el camí”, ha afegit.


Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Ramon A., Sant Cugat del Valles, 01/07/2012 - 15:33

mal dia vau tenir quan vau posar Nou Psc, quan sou sempre els mateixos............

#3 jajajajajjjaaa, Barcelona, 30/06/2012 - 11:58

cuanta tonteria...joderrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr los catalanistas del PSC es decir nacionalistas que se vayan donde sea pero que dejen de joder el partido

#2 joan, barcelona, 30/06/2012 - 09:40

et refereixes a la eutanasia del partit? pos vale.

#1 jajajjajaaaa, Barcelona, 30/06/2012 - 06:10

este es el que hace siete dijo "ahora toca ser catalanistas" y desde entonces el PSC va desapareciendo, hasta la muerte.....................